Saksassa rajut koronatoimet: yhteiskuntaa suljetaan – rajoitusten rikkomisesta jopa 25 000 euron sakot

Euroopan koronatilanne pahenee: EU-johtajilla ylimääräinen kokous 7:16
MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo Saksan pahenevasta koronatilanteesta.

Euroopan unionin johtajat tapasivat ylimääräisessä kokouksessa koronakriisin takia. 

Ranskassa ja Saksassa koronatilanne on erittäin paha. Saksassa yhteiskunta on osittain sulkeutumassa ainakin kuukaudeksi. Kouluja, päiväkoteja, yrityksiä ja kauppoja lukuun ottamatta monet palvelut suljetaan.

Saksalaislehti Deutsche Wellen mukaan ensi maanantaista lähtien baarit, kahvilat, teatterit, elokuvateatterit, museot, uimahallit ja yleiset saunat suljetaan. Ravintoloista saa kuitenkin edelleen noutaa ruokaa mukaan.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtajan Heikki Piuholan mukaan saksalaiset hyväksyvät rajut koronatoimet. Tuore mielipidetutkimus osoittaa, että yli 50 prosenttia saksalaisista pitää hallituksen toimia riittävinä ja yli 30 prosenttia jopa riittämättöminä. Vain 10 prosenttia saksalaisista on sitä mieltä, että hallituksen koronapäätökset ovat ylimitoitettuja. 

– Suurin osa kannattaa rajoituksia. Tämä saa kyllä suuren yleisön hyväksynnän, Piuhola raportoi Saksasta käsin. 

Rajoitusten mukaan yksityiskokoontumisissa saa olla maksimissaan 10 ihmistä ja kaikkea tarpeetonta liikkumista sekä kontakteja tulisi välttää.

Jos hallituksen asettamia rajoituksia rikkoo, siitä seuraa sakkoja. Mikäli ei käytä maskia, saa noin 50 euron sakon. Jos rikkoo kokoontumisrajoituksia, sakot ovat jo tuhansia euroja, ja yritysten kohdalla sakon määrä nousee Piuholan mukaan jopa 25 000 euroon. 

Hallitus ja lääkäriyhdistys erimielisiä koronatoimista

Saksan kuolleisuusluvut ovat olleet koko pandemian aikana varsin matalat, mutta nyt tartunnat ovat kasvaneet viime aikoina räjähdysmäisesti. 

– Täällä ollaan todella huolestuneita siitä, miten nopeasti nämä tartunnat ovat nyt kasvaneet. Tämän päivän ennätyslukema on 16 700 tartuntaa yhden päivän aikana. Se on enemmän kuin Suomessa tähän mennessä yhteensä on tartuntoja.  

Osavaltioiden pääministerit ja liittokansleri Angela Merkel ovat varmoja siitä, että neljän viikon tiukka kuri saa pandemian talttumaan niin, että saksalaiset voisivat viettää joulua jo yhdessä läheistensä kanssa.

Merkel sanoi Deutsche Wellen mukaan, että Saksa on nyt erittäin vakavassa koronatilanteessa ja on toimittava välittömästi.

Saksan suurin lääkäriyhdistys on asiasta eri mieltä. Sen mukaan toimet ovat vääriä ja niiden pitäisi koko kansan sijaan kohdistua nimenomaan riskiryhmiin kuuluviin. 

 Otsikkoa muutettu 31.10.2020 kello 13.30. Korjattu "koko yhteiskunta sulkeutumassa" muotoon "yhteiskuntaa suljetaan". Lisäksi juttua täydennetty kello 15.42 esimerkiksi tiedolla siitä, millaisia palveluita sulkemispäätös koskee. 

Lue myös:

    Uusimmat