Näin eri maat valvovat koronakaranteenia: rikkomisesta voi saada jopa vankeutta – Italiassa aluejohtajat raivoavat jo netissä

Karanteenin tarkoituksena on katkaista tartuntaketju, minkä vuoksi altistunut ihminen ei saisi olla laajalti tekemisissä muiden kanssa. MTV Uutiset kokosi eri maiden käytäntöjä sen toteuttamisessa ja valvomisessa.

Tällä hetkellä yleisesti käytössä oleva karanteenin kesto on kaksi viikkoa, mikä määräytyy koronaviruksen itämisajan mukaan. 

Suomessa karanteeniin asetettuja henkilöitä ei toistaiseksi ole valvottu esimerkiksi poliisin toimesta. Suomessa on tosin viime päivinä pohdittu myös liikkumisrajoitusten tiukentamista.

Monissa Euroopan maissa karanteenia rikkovia rangaistaan jo nyt kovalla kädellä.

Italia

Italia rajoitti kaikkien kansalaistensa liikkumista ensimmäisenä länsimaana. Karanteenialue laajeni 10. maaliskuuta ulottumaan koko maan alueelle. Aiemmin karanteenissa oli ollut ainoastaan osa Pohjois-Italiasta.

Tällä hetkellä ihmisten ei tulisi olla liikkeellä muista syistä kuin töiden tai hätätapausten vuoksi. Kaikki paitsi ruokakaupat ja apteekit määrättiin suljettavaksi.

Italiassa karanteenin rikkomisesta voi joutua jopa vankilaan. Jo yli 53 000 italialaista syytetään karanteenin rikkomisesta viimeisten kahdeksan päivän aikana.

Italia on määrännyt 206 euron sakon jokaiselle, joka löytyy vaeltamasta kadulla ilman pätevää syytä. Karanteenia rikkovat voivat myös joutua vankilaan kolmeksi kuukaudeksi tai mahdollisesti pidemmäksikin aikaa, mikäli koronaviruksen levittämisen voidaan katsoa olevan tahallista.

Useat italialaispormestarit ja aluejohtajat ovat vedonneet kansalaisiin karanteenin noudattamisen puolesta. Alla oleva video on koostanut niistä persoonallisimpia.

Yksi tähän mennessä vakavimmista tapauksista tapahtui Sisiliassa, missä positiivisen koronavirustuloksen saanut mies ohjeistettiin eristäytymään kotiinsa, mutta siitä huolimatta hän löytyi ulkoa shoppailemasta. Miestä uhkaa jopa 12 vuoden vankeustuomio ”epidemian leviämisen avustamisesta”.

Saksa

Muutama päivä sitten Saksa kielsi yli kahden ihmisen julkiset kokoontumiset, elleivät ihmiset asu samassa kotitaloudessa tai ellei kokoontuminen liity työhön. Ravintolat saavat olla auki ainoastaan ruoan noutopalvelua varten. Nuorimmat koronahoidossa olleet potilaat ovat parikymppisiä, joten terveysviranomaiset ovat ohjeistaneet myös nuoria pysymään karanteenissa. 

Niitä, jotka eivät noudata karanteenia, uhkaa sakko. Nordrhein-Westfalenin pääministeri Armin Laschet sanoi sunnuntain, että hallitus pyrkii vähentämään saksalaisten välisiä kontakteja lähisukulaistensa ulkopuolella, ja poliisi sekä paikallisviranomaiset panevat määräyksen täytäntöön.

Kielto astui voimaan eilen ja on voimassa aina 19. huhtikuuta saakka. Määräyksen rikkojia voi odottaa jopa 25 000 euron sakko.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel on ollut karanteenissa koronavirukselle epäillyn altistumisen jälkeen. Merkelin lääkärillä todettiin koronavirus.

Espanja 

Espanjassa koronaviruskuolemat ovat viime päivinä olleet huimassa nousussa, kun yhden päivän aikana koronaan on kuollut jopa 394 ihmistä. 14. maaliskuuta Espanjassa määrättiin koko maan kattava ulkonaliikkumiskielto. Kaikki liikkeet apteekkeja ja ruokakauppoja lukuun ottamatta ovat kiinni. Hallitus haluaisi jatkaa poikkeustilaa ainakin 11. huhtikuuta saakka.

– Olemme sodassa, pääministeri Pedro Sánchez julisti.

Karanteenin rikkomisesta voi seurata sakko, joka on suuruudeltaan 100 – 600 euroa. Myös vankeusrangaistus kolmesta kuukaudesta vuoteen on mahdollinen. Rangaistuksen suuruus riippuu karanteenin rikkomisen tasosta.

Muut maat

Monissa Euroopan maissa ravintoloita on suljettu, julkiset kokoontumiset kielletty ja kaikki kulttuuri- sekä urheilutapahtumat peruttu.

Ulkona saa liikkua vain pakottavista syistä, esimerkiksi kauppa- tai apteekkireissulla. Viranomaiset valvovat kansalaisten kotikaranteenia, ja sen noudattamatta jättämisestä seuraa sakko tai vankeusrangaistus.

Lähteet: The Local, BBC, Deutschland.de, Business Insider

Lue myös:

    Uusimmat