Liiankin ahkera spermanluovuttaja halutaan aisoihin Alankomaissa – jo 550 lasta

Pari sai lapsen hedelmöityshoidoilla, mutta vauva kuuluikin toisille:"Sanoinkuvaamaton painajainen" 2:27
KATSO MYÖS: Tämä pari sai lapsen hedelmöityshoidoilla, mutta vauva kuuluikin toisille. Los Angelesissa asuva pari haastoi hedelmällisyysklinikan oikeuteen saatuaan tietää saaneensa aivan toisen pariskunnan lapsen.

Alankomaalaismies on jo 550 lapsen biologinen isä. Nyt yhden lapsen äiti vaatii miestä lopettamaan spermanluovutuksen.

41-vuotias mies on väitetysti yli 550 lapsen isä. Alankomaissa toimiva Donorkind Foundation, järjestö, joka auttaa välittämään spermanluovuttajia, vahvistaa tiedotteessaan, että antelias "sarjalahjoittaja" on luovuttanut spermaansa niin maan sisällä kuin sen ulkopuolellakin,  kertoo ABC News.

Järjestön lisäksi yksi lasten äideistä pyytää siviilikanteessa alankomaalaisoikeutta estämään miestä lahjoittamastaa enää yhtään enempää.

– Jos olisin tiennyt, että hän oli jo isä yli sadalle lapselle, en olisi koskaan valinnut häntä, äiti sanoo järjestön tiedotteessa.

Alankomaissa spermapankkien ohjeistuksena on, että lahjoittaja voi olla vain 25 lapsen isä tai lahjoittaja 12 naiselle, jotta vältytään mahdollisilta tahattomilta insestitapauksilta tai lasten psykologisilta ongelmilta. Ei kuitenkaan ole laitonta lahjoittaa enemmänkin.

Äidit huolissaan

Jo vuonna 2017 miestä estettiin lahjoittamasta Alankomaiden gynekologiyhdistyksen kautta. Tuolloin hän oli isä jo 102 lapselle 11 eri klinikan kautta. Mies ei kuitenkaan antanut tämän estää itseään, vaan jatkoi lahjoittamistaan.

Donorkind Foundationin puheenjohtaja Ties van der Meer kertoo saaneensa yli 30 äidiltä puhelun tällä viikolla.

– He soittelivat joka puolelta maailmaa. He olivat kaikki hyvin huolissaan pohtien, oliko heidän lapsensa tullut samalta luovuttajalta, van der Meer kertoo ABC Newsille.

Van der Meerin mukaan lahjoittaja ei koskaan maininnut lastensa todellista lukumäärää hedelmällisyysklinikoille tai lasten äideille.

Donorkind Foundation pyrkiikin nyt siihen, etteivät lahjoittajat voisi pysyä nimettöminä, sillä se tekee yksittäisen lahjoittajan lasten lukumäärästä vaikean kontrolloida. Van der Meerin mukaan anonymiteetti ei myöskään ole lasten etu. Hän kertoo puhuneensa nyt aikuisiksi kasvaneiden lasten kanssa ja kertoo heidän elävän "jatkuvassa" pelossa.

– He pelkäävät suhdetta tietämättään jonkun sisaruksensa kanssa, Van der Meer sanoo.

Donorkind Foundation haluaakin nyt, että oikeus määrää miestä lahjoittamasta enää enempää sekä selvittämään, mille klinikoille hän on jo lahjoittanut. Järjestö pyytää oikeudelta myös, että kaikki miehen lahjoittamat säilötyt näytteet tuhotaan – lukuun ottamatta niitä, joita naiset, joiden kanssa hänellä on jo lapsi, voisivat käyttää saaadakseen täyssisaruksen lapselleen.

Järjestön mukaan Keniassa asuva mies on jo Alankomaissa sijaitsevien spermaklinikoiden mustalla listalla, mutta on jatkanut lahjoittamistaan ulkomaille. 

Alankomaissa yksityiset ja julkiset klinikat maksavat 10–20 euroa lahjoituksesta.

Alankomaiden tuomioistuin määräsi sittemmin miehelle siittiöiden luovutuskiellon.

Lisäys 5.5. klo 7.53: Juttuun lisätty tieto myöhemmin tulleesta oikeuden määräyksestä.

Katso myös: Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen?

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tarja Olkinuora kertoo, milloin naisten ja miesten hedelmällisyys alkaa heiketä.

Lue myös:

    Uusimmat