"Tilapäisestä vasektomiasta" toivotaan ehkäisyn mullistajaa – "Suurin riski on…"

Mikä ihmeen kierukka? Tältä se näyttää ja näin se toimii 3:20
Mikä ihmeen kierukka? Katso videolta, kuinka kierukka asennetaan ja poistetaan kohdusta.

Australiassa testataan, voisiko "tilapäistä vasektomiaa" muistuttava ehkäisykeino tuoda lisää keinovalikoimaa ei-toivottujen raskauksien välttämiseksi.

Yksityisen Epworth Freemasons -sairaalakeskuksen kokeessa vapaaehtoisten miesten siemenjohtimiin pistetään hydrogeeliä, joka estää sperman tulon kiveksistä. Vähäistä kajoamista vaativasta toimenpiteestä toivotaan "tilapäistä vasektomiaa" tulevaisuudessa.

Vasektomiassa miehen siemenjohtimet katkaistaan, jolloin siittiöt eivät pääse siirtymään pois kiveksistä. Vasektomia on teknisesti mahdollista purkaa, mutta se ei aina palauta hedelmällisyyttä. Hydrogeeli sen sijaan haihtuisi elimistöstä arviolta noin kahdessa vuodessa, jonka jälkeen ehkäisykeinoa olisi halutessaan mahdollista jatkaa uudella pistoksella.

"Tilapäisen vasektomian" toimivuutta on nyt ryhdytty testaamaan Australiassa.

– Onnistuessaan se voisi olla todellinen suunnanmuuttaja, joka varmistaisi ehkäisyn olevan pariskuntien yhteinen velvollisuus. Miehille ei ole koskaan ollut tällaista mahdollisuutta, tutkimusta johtava urologi Nathan Lawrentschuk sanoo The Sydney Morning Herald -lehdelle.

"Suurin riski on, ettei se toimi"

Kolme vuotta kestävään tutkimukseen osallistuu 25 australialaismiestä. Heistä neljä on jo saanut hydrogeelipistoksen. Miesten terveydentilaa seurataan tutkimuksen ajan säännöllisesti ja myös heidän spermanäytteitään tutkitaan.

Mikäli ehkäisykeino todetaan toimivaksi, on otantaa tarkoitus laajentaa. Kyseessä on ensimmäinen ihmisillä tehty tutkimus, mutta hiirikokeissa on saatu lupaavia tuloksia "tilapäisen vasektomian" tuloksista. Tutkijat ovat varmoja toimenpiteen turvallisuudesta.

– Luullakseni suurin riski on, ettei se toimi, Lawrentschuk sanoo.

Kokeeseen hakeutui Lawrentschukin mukaan satoja australialaismiehiä. Runsas vapaaehtoisten määrä on hänen mielestään selkeä merkki siitä, että miehille suunnatuille ehkäisymenetelmille on kysyntää. Miesten asenteilla on selvä vaikutus siihen, kuinka käyttökelpoinen ehkäisytapa "tilapäisestä vasektomiasta" muodostuu, mikäli se todetaan toimivaksi.

Naisille on kehitetty runsaasti erilaisia ehkäisymuotoja, kuten e-pillereitä, kierukoita ja implantteja. Miesten käyttövalikoimassa konsteja on vain kaksi: kondomi tai vasektomia.

Miesten e-pillereistä on puhuttu vuosia, ja myös tutkimuksissa on tapahtunut edistystä. Testosteronin toimintaan ja spermantuotantoon vaikuttavilla lääkkeillä voi kuitenkin olla sivuvaikutuksia, kuten masentuneisuutta, aknea ja seksihalujen puutetta.

Malesialainen gynekologi kehitti unisex-kondomin. Katso alla olevalta videolta, miltä se näyttää!

Lue myös:

    Uusimmat