Sorrutko suklaaseen, kun harmittaa? Näin pääset eroon tunnesyömisestä

suklaa (3)
Shutterstock

Tunnesyöminen on yleinen tapa, joka voi johtaa ongelmiin painonhallinnassa. Huomenta Suomen Terve aamu -lähetyksessä vieraillut psykologian tohtori Essi Sairanen kertoo, miten tunnesyömisestä voi päästä eroon.

Tunnesyömisellä tarkoitetaan tilannetta, jossa tunteisiin reagoidaan syömällä. Syömisen avulla pyritään välttämään negatiivisia tunteita ja turruttamaan niitä. Syöminen tuottaa mielihyvää ja auttaa pääsemään eroon ajatuksista. Tunnesyömiseen voi sortua lähes huomaamattaankin.

Aiheesta väitelleen Essi Sairasen mukaan jokainen syö joskus muuhun kuin fyysisiin tarpeisiin.

– Eikä se sinänsä ole paha asia. On luonnollista, että syöminen ja tunteet liittyvät toisiinsa. Mutta ongelmallista siitä tulee, kun syömisestä tulee automaattinen ja ainoa tapa käsitellä tunteita, Sairanen totesi Terve aamu -lähetyksessä. 

Malli tunnesyömiseen voi tulla jo lapsuudesta asti, jolloin opitaan, ovatko tunteet sallittuja ja liittyykö ruoka lohduttamiseen.

– On hyödyllistä tunnistaa, millaisia ajatuksia syömiseen ja ruokaan liittyy ja havainnoida, mikä ohjaa omaa syömistä. On tärkeää tulla tietoisemmaksi omista reaktioistaan.

Arvot liittyvät tunnesyömiseen olennaisesti. Sairasen mukaan on tärkeää miettiä, mikä elämässä on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on esittää itselleen miksi-kysymyksiä.

– Monelle on esimerkiksi tärkeää olla terve, mutta olisi hyvä miettiä, miksi se on tärkeää ja sitä kautta löytää omia arvojaan. Onko se esimerkiksi tärkeää siksi, että haluaa olla rakastava puoliso ja vanhempi.

Miten sitten päästä alkuun omien tunteiden tiedostamisessa ja havainnoimisessa? Sairanen kehottaa tarkkailemaan hengitystä ja fyysisiä tuntemuksia.

– Se on helppo ja konkreettinen tapa aloittaa opettelemaan havainnoinnin taitoa. Siitä voi sitten viedä havainnointia eri tilanteisiin ja ajatuksiin. Esimerkiksi syömistilanteessa tai ennen sitä voi ottaa hiljentymishetken ja kuulostella, miltä itsestä tuntuu, Sairanen ohjeistaa. 

Katso koko lähetys videolta. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.