Kreml kommentoi meriraja-aikeita: "Ei mitään poliittista – jännitteet kasvaneet"

Venäjän Kreml on kommentoinut uutisia, joiden mukaan Venäjä on aikeissa muuttaa Suomen ja Venäjän välisiä merirajoja. 

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan asiassa ei ole mitään poliittista, mutta Baltian alueella jännitteet ovat olleet nousussa.

– Tässä ei ole mitään poliittista, vaikka poliittinen tilanne onkin muuttunut huomattavasti niistä ajoista, Peskov sanoi.

Sanaparilla "niistä ajoista" Peskov todennäköisesti viittasi vuoteen 1985, joka mainitaan Venäjän puolustusministeriön dokumentissa, joka käsittelee meriraja-asiaa.

– Näette miten jännitteet ovat kasvaneet, millaisella tasolla yhteenotto on, erityisesti Baltian alueella. Tietysti se vaatii asiaankuuluvilta toimijoilta sopivia askeleita, jotka varmistavat turvallisuutemme, Peskov jatkoi.

Kreml pyytää kysymään maan puolustusministeriöltä yksityiskohtia. 

Esimerkiksi Moscow Timessin mukaan merirajojen muutosaikamuksesta on julkaistu luonnosasiakirja Venäjän hallinnon sivulla. Linkki puolustusministeriön valmistelemaan asiakirjaan ei kuitenkaan auennut varhain keskiviikkona.

Perusteluina muutokselle mainitaan, että rajojen perusteina käytetyt merikartat eivät olleet riittävän tarkkoja, eivätkä ne "vastaa täysin nykyistä geografista tilannetta".

Muutos koskisi rajoja Suomenlahden itäosassa ja muun muassa Venäjän Baltijskin sekä Zelenogradskin kaupunkien lähistöllä.

Lisäksi rajojen siirtäminen koskisi muun muassa Somerin, Suursaaren ja Ruuskerin saarien edusta-alueita.

Presidentti Alexander Stubbin mukaan Venäjän aikeissa siirtää merirajaa saattaa olla kyse hybridioperaatiosta.

Stubb kehottaa STT:n haastattelussa suomalaisia suhtautumaan tilanteeseen maltilla ja rauhallisesti.

Lue myös:

    Uusimmat