Mainos

Libanonin tulitauko repeili Israelin iskettyä maan itäosaan

Libanonin mukaan Israelin isku rikkoo YK:n turvallisuusneuvoston julistamaa aselepoa. Maa harkitseekin nyt pysäyttävänsä joukkojensa siirtymisen Etelä-Libanoniin.

Libanon on vaatinut selvitystä Israelin maan itäosaan tekemästä hyökkäyksestä, jossa sekä Hizbollah että Israel kärsivät tappioita. Libanon kehottaa YK:ta puuttumaan tapahtumiin.

- Isku oli selvä rikkomus turvallisuusneuvoston julistamaa aselepoa vastaan, Libanonin pääministeri Fuad Siniora sanoo.

Yhteenotto oli vakavin sen jälkeen, kun Israelin ja Hizbollahin välinen tulitauko astui voimaan maanantaiaamuna. Aselepo on joutunut aiemminkin joustamaan, sillä neljä Hizbollahin taistelijaa sai surmansa osapuolten ammuttua toisiaan aiemmin tällä viikolla. Tämänkertainen yhteenotto oli Libanonille jo liikaa.

- Jos emme saa selkeitä vastauksia YK:lta, saatan joutua alkuviikosta pyytämään hallitusta pysäyttämään armeijan siirtymisen etelään, puolustusministeri Elias al-Murr sanoo.

Libanonin armeijan sotilaat alkoivat torstaina levittäytyä maan eteläosiin, jotka olivat 34 päivää rajujen taistelujen keskiössä. Alueelle on tarkoitus saada 15 000 libanonilaista sotilasta. Tänään sotilaat ottivat haltuunsa Fatiman portin Israelin ja Libanonin rajalla.

Israel tähtäsi asekuljetuksiin

Aamun operaation tarkoituksena oli Israelin armeijan mukaan estää Syyrian ja Iranin asekuljetukset Hizbollahille. Kumpikin maa on kieltänyt aseistavansa järjestöä.

Libanonin armeija kertoo, että Israelin joukot laskivat ilmahyökkäyksen turvin kaksi kulkuneuvoa vuoristoiselle Afqan alueelle lähelle Baalbekin kaupunkia. Sen jälkeen iskujoukon oli määrä hyökätä Budain kylässä olevaan Hizbollahin jäsenen toimistoon, mutta se joutui Hizbollahin taistelijoiden väijytykseen. Taisteluiden kerrottiin kestäneen tunnin ajan.

Budain kylä sijaitsee runsaan 20 kilometrin päässä Syyrian rajasta. Libanonilaisten turvallisuuslähteiden mukaan yhteenotossa kuoli kolme Hizbollahin taistelijaa. Israelin armeija kertoi yhden sotilaansa saaneen surmansa ja kahden haavoittuneen.

Israelin ulkoministeriön mukaan isku oli välttämätön, koska asekuljetukset Hizbollahille ovat jatkuneet eikä rajalla ole libanonilaisia tai kansainvälisiä joukkoja valvomassa tilannetta.

YK-vahvistusta alkoi saapua

YK:n ensimmäiset rauhanturvaajat ovat saapuneet tänään Libanoniin vahvistamaan maassa jo valmiiksi olevia YK-joukkoja. Eteläiseen Naquran kaupunkiin tuli viitisenkymmentä ranskalaista pioneeria. Kaikkiaan Ranska on luvannut lähettää Libanoniin 200 rauhanturvaajaa, mutta YK on toivonut maalta suurempaa panosta.

Libanonin armeijan lisäksi alueelle on tarkoitus saada 15 000 sotilaan vahvuiset rauhanturvajoukot. YK pyrkii saamaan Etelä-Libanoniin jo syyskuun toiseen päivään mennessä 3 500 sotilaan etujoukon.

YK:n alaisella Unifililla on Etelä-Libanonissa ennestään lähes 2 000 rauhanturvaajaa. YK on vedonnut Euroopan maihin, jotta ne kiireellisesti lähettäisivät sotilaita operaatioon.

Libanon aloittaa jälleenrakennuksen ensi viikolla

Libanonin hallitus aloittaa Israelin hyökkäyksestä aiheutuneiden tuhojen korjaamisen virallisesti ensi viikolla. Kuukauden ajan jatkuneiden sotatoimien jälkeen edessä on urakka, joka nielee useita miljardeja euroja.

- Ensi viikosta alkaen käynnistämme ohjelman, johon kuuluu asuntojen jälleenrakentamista, koulujen ja sairaaloiden sekä teiden kunnostamista, valtiovarainministeri Jihad Azur kertoo.

Israelin sotatoimet Hizbollah-järjestöä vastaan ovat tuhonneet tai vaurioittaneet Libanonissa noin 15 000:ta asuinrakennusta, 80:tä siltaa ja 94:ää tietä. Noin 300 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Azur on pyytänyt kansainvälistä yhteisöä painostamaan Israelia, jotta se purkaisi ilma- ja merisaarron, joka on halvaannuttanut tyystin Libanonin talouden. Azurin mukaan valtion tulojen menetykset ovat nyt murskaavia samalla, kun sota on heikentänyt Libanonin asemaa myös ulkomaisten sijoitusten osalta.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.