Mainos

Libanonin oppositio torjui neuvottelukutsun

Libanonin opposition torjumassa kutsussa hallitusrintamaa ja oppositiota kehotetaan aloittamaan viipymättä vuoropuhelu.

Libanonilainen oppositiojohtaja Walid Jumblatt on torjunut presidentti Emile Lahoudin kutsun aloittaa heti neuvottelut maan poliittisen kuohunnan rauhoittamiseksi. Jumblatt sanoi pitävänsä Syyrian tukemaa tiedustelupalvelua syyllisenä pommi-iskuun viime yönä Beirutissa.

Lahoud vetosi aiemmin päivällä kansallisen vuoropuhelun puolesta ja kutsui Syyriaa vastustavan opposition neuvotteluihin hallitusrintaman kanssa. Presidentti esitti kutsun vain muutama tunti sen jälkeen kun useita ihmisiä oli haavoittunut autopommin räjähdyksessä Beirutissa. Myöhemmin Lahoud perui maan sisäiseen tilanteeseen vedoten osallistumisensa arabimaiden huippukokoukseen, joka alkaa Algeriassa tiistaina.

Ainakin 11 ihmistä haavoittui, kun autopommi räjähti Beirutissa kristittyjen asuttamassa esikaupungissa vähän puolen yön jälkeen. Isku herätti pelkoa väkivallan paluusta Libanoniin lähes 15 vuotta sitten päättyneen verisen sisällissodan jälkeen. Voimakas räjähdys tuhosi läheisen kerrostalon alimmat kerrokset ja vaurioitti kymmeniä autoja. Isku oli vakavin välikohtaus sen jälkeen kun entinen pääministeri Rafik Hariri sai surmansa autopommi-iskussa Beirutissa helmikuussa.

Presidentin kanslian lähettämässä kutsussa osapuolia kehotettiin aloittamaan viipymättä vuoropuhelu, jotta ajankohtaiset ongelmat voidaan ratkaista Libanonin etujen mukaisesti. Lahoud toivoi, että neuvonpito voitaisiin aloittaa jo tämän päivän kuluessa.

Jumblattin ensireaktio Lahoudin tunnusteluihin oli vaatimus presidentin erosta. Druusijohtaja sanoi, että pommi-iskut maassa voivat jatkua, jos Syyrian tukema presidentti ei väisty vallasta.

-Jos uutta presidenttiä ei valita - tulevaisuus voi olla epävarma, Jumblatt sanoi kannattajilleen.

Libanonin armeija on puolestaan varoittanut tukahduttavansa kaikki yritykset ajaa maa sekasortoon.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.