Lewis Hamiltonille vaaditaan upeaa kunnianosoitusta – nousevatko brittikuskin verotusasiat aateloimisen tielle?

Seitsemännen F1-maailmanmestaruutensa Turkissa varmistanutta Lewis Hamiltonia esitetään aateloitavaksi. Epäröintiä aiheuttaa Hamiltonin asuminen Monacon veroparatiisissa.

Joukko Ison-Britannian parlamentin jäseniä on BBC:n mukaan ollut yhteydessä pääministeri Boris Johnsoniin, että tämä esittäisi Hamiltonin aateloimista kuningattarelle. Hamilton nousi viikonlopun Turkin osakilpailussa seitsemännellä mestaruudellaan Michael Schumacherin rinnalle eniten mestaruuksia voittaneena F1-kuljettajana.

Ison-Britannian parlamentin epävirallisen Formula 1 -asioihin keskittyvän ryhmän puheenjohtaja Sir Jeffrey Donaldsonin mukaan nyt olisi oikea aika Hamiltonin aateloimiselle. Ryhmä aikoo kirjoittaa asiasta Johnsonille tällä viikolla.


– Parlamentin kaikkien puolueiden Formula 1 -ryhmä tukee Lewis Hamiltonin huomioimista kansallisella tunnustuksella hänen upeasta saavutuksestaan britannialaisen moottoriurheilun hyväksi, Donaldson sanoi BBC:lle.


– Hänellä on ollut ennätyksiä rikkova kausi ja uskomme, että nyt olisi oikea aika tehdä tämä.

Myös Ison-Britannian autourheiluliiton puheenjohtaja David Richards on jo lähestynyt Johnsonia kirjeellä aiheesta. Richards kirjoittaa Britannian olleen vuosia johtavassa asemassa F1-insinööritaidossa ja tuottaneen myös lukuisia loistavia kuljettajia.


– Mutta nyt voimme juhlia heistä kaikkein suurinta, eikä voisi olla parempaa tapaa juhlia kuin lyödä Lewis Hamilton ritariksi, Richards kirjoitti BBC:n mukaan.


Veronmaksu herättää epäilyksiä

Hamiltonin saavutuksia tuskin kiistää kukaan. Aateloimisen tiellä saattaa kuitenkin olla vielä mutkia.

Hamilton asuu veroparatiisina tunnetussa Monacossa, eikä näin maksa verojaan Isoon-Britanniaan. Se voi nousta esteeksi aateloimiselle.

Daily Mailin mukaan Hamiltonin veroasioita tullaan tarkastelemaan ennen kuin aateloimisesta  päätetään.

Aateloimisen kannattajat kuitenkin puolustavat kuskia väittämällä tämän maksavan huomattavat summat veroja myös Britanniaan. Samaa painotti Richards Johnsonille lähettämässään kirjeessä, jossa hän sanoo Hamiltonin löytyvän Britannian 5 000 eniten tuloveroja maksaneen listalta. Richardsin mukaan Hamilton maksaa veroja lukuisiin mahihin eri puolilla maailmaa.

– Olisikin väärin viedä Lewisilta kunnianosoitus hänen historiallisesta saavutuksestaan perustuen siihen, missä hän asuu tai työskentelee tai siksi, että hänen verotusasiansa on ymmärretty väärin.

Kuningatar Elisabet myönsi Hamiltonille Brittiläisen Imperiumin jäsenen kunniamerkin (MBE) vuonna 2008.



Lue myös:

    Uusimmat