Lehti: F1-piirit suututtanut FIA-pomo päätyi poikkeukselliseen ratkaisuun – kertoi päätöksestään talleille lähetetyssä kirjeessä

Brittilehti Daily Mail kertoo käsiinsä saaman kirjeen pohjalta, että FIAn puheenjohtaja Mohammed Ben Sulayem on jättäytynyt sivuun F1-sarjaa koskevasta päätöksenteosta. Ben Sulayem suututti aiemmin F1-piirit lausunnoillaan.

Daily Mail kertoo nähneensä kirjeen, jonka Ben Sulayem lähetti toissapäivänä kaikille kymmenelle F1-tallille. Kirjeessä Ben Sulayem kertoo päätöksestään jättää F1-asioiden hoitamisen Nikolas Tombazisin käsiin.

– Kuten olen todennut, tavoitteeni oli rekrytoida ammattimainen johtoryhmä ja jättäytyä itse sivuun operatiiviselta tasolta. Tämä tavoite on nyt suurelta osin täytetty, joulukuussa 2021 FIAn johtoon valitun Ben Sulayemin kerrotaan kirjoittaneen.

– Päivittäisissä asioissa teidän kontaktinne kaikissa F1-asioissa on Nikolas ja hänen tiiminsä. Minä keskityn strategisiin asioihin yhdessä oman johtoryhmäni kanssa.

Tombazis toimii FIAssa yksipaikkaisten autojen kilpailutoiminnasta vastaavana johtajana, ja hänen nimityksestään uutisoitiin 18. tammikuuta. Samaan aikaan kerrottiin laajemminkin F1:n ja FIAn urheilujohdon uudistuksista.

Ben Sulayem todella sanoi puheenjohtajaksi noustuaan, että aikoisi järjestellä johtamisen rakenteita uusiksi, mutta nyt julki tulleen kirjeen ja päätöksen ajankohdan uskotaan johtuvan ainakin osaltaan myös Ben Sulayemin taannoisista lausunnoista, jotka suututtivat F1-piirit.

"Onko F1 todella sen arvoinen?"

Bloomberg uutisoi tammikuun lopulla, että Saudi-Arabia olisi kiinnostunut ostamaan F1:n kaupalliset oikeudet Liberty Medialta 20 miljardilla dollarilla. Tosin lähteiden mukaan minkäänlaisia vakavia neuvotteluita mahdollisista kaupoista ei koskaan käyty, koska Liberty Media ei ollut halukas myymään.

Liberty Media hankki oikeudet 4,4 miljardilla dollarilla vuonna 2017.

Ben Sulayem ei uutisesta ilahtunut.

– Täytyy varoa ylihinnoittelua. 20 miljardia on paljon rahaa. Se on mielestäni suurentelua. Saako sille rahalle vastinetta? Onko summa inflaation paisuttama? Onko F1 terveellä järjellä ajateltuna todella sen arvoinen? Toistaiseksi kyse on vain huhuista, mutta FIAlla on näissä tilanteissa kaikissa tapauksissa neuvoa antava rooli, Ben Sulayem sanoi Racingnews365-sivuston mukaan.

– On meidän tehtävämme arvioida, mikä vaikutus kaupoilla olisi yhä kasvavien järjestelyoikeusmaksujen ja muiden kaupallisten kulujen kautta promottoreihin tai ylipäätään faneihin.

FIAn neuvoa antavalla roolilla Ben Sulayem viittaa siihen, että FIA aikanaan vuokrasi F1:n kaupalliset oikeudet 110-vuotisella sopimuksella Bernie Ecclestonelle, jolta Liberty Media ne kuusi vuotta sitten lunasti.  Vuonna 1997 solmittu vuokrasopimus ulottuu vuoden 2110 loppuun.

F1 ja Liberty Media raivostuivat Ben Sulayemin lausunnoista ja syyttivät kaupallisiin asioihin sekaantunutta FIAn puheenjohtajaa omien valtaoikeuksiensa ylittämisestä.

Ben Sulayemia myös varoitettiin, että hänet voitaisiin saattaa vastuuseen kaikesta F1-liiketoiminnalle aiheutetusta taloudellisesta harmista.

Toistaiseksi sellaista ei ole ollut näköpiirissä – ainakaan mitä tulee F1:n osakekurssiin, joka on noussut Bloombergin alkuperäisestä uutisesta tähän päivään useamman prosentin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja