Lewis Hamilton liittyy harvalukuiseen joukkoon – poikkeuksellisella tavalla junailtu kunnianosoitus jakaa mielipiteet

Keskiviikkona varmistui, että 7-kertaiselle F1-maailmanmestarille Lewis Hamiltonille myönnetään ritarin arvo, kun Brittiläisen imperiumin ritarikunnan vuosittain jakamat arvonimet julkaistiin.

Hamiltonista, 35, tuli tänä vuonna historian menestynein F1-kuljettaja, kun hän nousi Michael Schumacherin rinnalle seitsemään maailmanmestaruuteen ja rikkoi tämän 91 GP-voiton ennätyksen.

Hamilton syntyi ja varttui Stevenagessa, Lontoon pohjoispuolella ja asui kaupungin tarjoamassa vuokra-asunnossa. Hänen isovanhempansa ovat muuttaneet Englantiin Karibialta. Hamilton on käyttänyt taustaansa ja profiiliaan hyväkseen puhuessaan monimuotoisuuden puolesta ja rotujen välistä epätasa-arvoa vastaan.

Nykyisin Monacossa asuva Hamilton saa ritarin arvon poikkeuksellisella tavalla niin sanotulta kansainväliseltä listalta. Daily Mail -lehti kertoi keskiviikkona, että Hamiltonille ritarin arvoa esittänyt pääministeri Boris Johnson oli näin ”taivuttanut sääntöjä” kiertääkseen arvonimen saajille asetettuja verotusvaatimuksia. Hamiltonin asuminen veroparatiisina tunnetussa Monacossa on aiheuttanut runsaasti kritiikkiä aiheeseen liittyen – siitäkin huolimatta, että hän on nytkin yksi Britannian 5000:sta suurimmasta veronmaksajasta.

Ritarikunta kuitenkin arvostaa Hamiltonin kohdalla hänen urheilusaavutuksiaan ja osallisuuttaan hyväntekeväisyydessä niin Britanniassa kuin ulkomailla.

Kansainvälisen listan kautta ritariksi päätyminen on poikkeus, josta kukaan brittiläinen urheiluhahmo ei ole aiemmin nauttinut. Hamilton ei kuitenkaan ole ainoa kansainvälisen listan kautta ritariksi nimetty britti. Yhtenä historian parhaista elokuvista pidetyn Shawshank Redemptionin kuvaaja Roger Deakins on nyt Hamiltonin kanssa samalla listalla.

Hamiltonin tukijat ovat olleet jo pitkään sitä mieltä, ettei hänen saavutuksiaan ole tunnustettu riittävissä määrin hänen kotimaassaan, ja monet heistä olivat iloisia keskiviikkona varmistuneesta tunnustuksesta.

– Lewis on lajimme todellinen jättiläinen, ja hänen vaikutuksensa on valtava sekä autossa että sen ulkopuolella. Hänen saavutuksensa ovat ilmiömäisiä, ja luvassa on vielä lisää, F1-sarjan uusi toimitusjohtaja ja Ferrarin entinen tallipäällikkö Stefano Domenicali ylistää.

Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff kutsuu Hamiltonia oman aikakautensa menestyneimmäksi brittiurheilijaksi. Wolffin mukaan ritarin arvo osoittaa, että yleisön mielipiteet jakava Hamilton ”saa nyt tunnustuksen, jonka tämä on ansainnut ainutlaatuisella menestyksellään”.

– Yhdistynyt kuningaskunta voi olla erittäin ylpeä, kun heillä on Sir Lewis Hamiltonin kaltainen mestari ja lähettiläs, Wolff sanoi.

Hamilton liittyy harvalukuiseen joukkoon ollessaan vasta neljäs ritarin arvon saanut F1-kuljettaja. Häntä aiemmin vastaavan kunnian ovat saaneet vuosien 1959, 1960 ja 1966 maailmanmestari, australialainen Jack Brabham, 16-kertainen GP-voittaja, englantilainen Stirling Moss ja vuosien 1969, 1971 ja 1973 maailmanmestari, skotti Jackie Stewart. Hamilton on heistä ainoa, joka on saanut arvonimen jo uransa aikana.

Myös maantiepyöräilyn Tour de France -voittaja Bradley Wiggins, kestävyysjuoksun moninkertainen olympiavoittaja Mo Farah, tenniksen grand slam -voittaja ja olympiakultamitalisti Andy Murray sekä krikettitähti Alastair Cook ovat saaneet ritarin arvon aktiiviurheilijoina.

Lue myös:

    Uusimmat