Lewis Hamilton harkitsi polvistumista kilpailussa jo aiemmin – "Minut hiljennettiin"

F1-kauden avauskilpailun alla nähtiin rasismin vastainen mielenosoitus, kun 14 kuljettajaa polvistui lähtöruudukossa ennen kilpailua. Yksi polvistujista oli Mercedes-tähti Lewis Hamilton, joka on viime viikkoina ottanut voimakkaasti kantaa Black Lives Matter -liikkeen puolesta. Reutersin mukaan Hamilton kertoo harkinneensa mielenilmausta kilpailussa jo muutamaa vuotta aiemmin. 

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Steiermarkin GP Itävallassa suorana 10.-12.7.
Pe: 1. harjoitukset klo 11.55, 2. harjoitukset klo 15.55
La: 3. harjoitukset klo 12.55, aika-ajot klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 15.00
Su: Steiermarkin GP klo 16.05, ennakkotunnelmat klo 15.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Hamilton kertoo keskustelleensa NFL-pelinrakentajan Colin Kaepernickin kanssa aiheesta joitain vuosia sitten. Kaepernick aloitti protestoinnin vuonna 2016, kun hän polvistui NFL-otteluissa soitetun kansallislaulun ajaksi. Kaepernick on sittemmin jäänyt työttömäksi.

Hamilton kertoo vaikuttuneensa Kaepernickin toiminnasta.

– Hän istui kansallislaulun ajaksi ja sai siitä paljon palautetta... Minusta se oli todella voimakas kannanotto, jonka takia hän menetti työnsä, Hamilton sanoi Reutersin mukaan.

Hamilton kertoo suunnitelleensa protestia Yhdysvaltojen osakilpailun yhteyteen. Mielenilmausta varten hänelle oli valmisteltu muun muassa punainen kypärä, johon oli maalattu Kaepernickin pelinumero. Protesti jäi kuitenkin toteuttamatta.

– Silloin minut tavallaan hiljennettiin. Minua tavallaan kehotettiin vetäytymään ja olemaan tukematta asiaa. Kadun sitä. Pidin sitä tärkeänä, että tein osuuteni tällä kertaa.

Hamilton ei paljastanut, kuka kielsi häntä protestoimasta.

Kaikki F1-kuljettajat esiintyivät sunnuntaina lähtöruudukossa rasisminvastaisessa t-paidassa. Muilla kuljettajilla paidassa luki teksti "end racism", mutta Hamilton oli valinnut paitaansa sanat "Black Lives Matter". Hän sanoo miettivänsä vielä protestoimista tulevissa kilpailuissa.

– En tiedä, on jatkossa mahdollisuuksia polvistua. En missään nimessä halua tehdä sitä kansallislaulujen aikana.

Hamilton on esiintynyt vahvasti rasismia vastustavan Black Lives Matter -liikkeen puolestapuhujana ja osallistui aiemmin liikkeen marssille Lontoossa. Hän sanoo tukevansa yhdenvertaisuutta, mutta ei välttämättä poliittista liikettä.

– Ihmiset ovat tulleet tietoiseksi asiasta muutaman viime viikon aikana. Emme halua, että asia vain unohtuu ja katoaa pois ilman muutosta. Minun pitää jatkaa tästä puhumista. 

Lue myös:

    Uusimmat