Kimi Räikkönen silmin nähden tympääntyi toistuviin uteluihin F1-kuljettajien rasisminvastaisesta eleestä: "Mitä nämä ihmiset ovat kyseenalaistamaan?"

Valtteri Bottas haastaa kotiradalla ajavan Lewis Hamiltonin MM-sarjan johtopaikasta viikonloppuna – näistä asetelmista lähdetään kohti Britannian GP:tä 10:24
Niki Juusela ennakoi Silverstonen F1-viikonloppua MTV Uutiset Livessä.

F1-piireissä on keskusteltu GP-viikonlopusta toiseen siitä, millä tavalla F1-sarja ja F1-kuljettajat yksilöinä ottavat kantaa taisteluun rasismia vastaan. Aihe nousi taas pinnalle kauden neljännen osakilpailun, Britannian GP:n alla.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Britannian GP suorana 31.7.-2.8.
Pe: 1. harjoitukset klo 12.55, 2. harjoitukset klo 16.55
La: 3. harjoitukset klo 12.55, aika-ajot klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 15.00
Su: Britannian GP klo 16.05, ennakkotunnelmat klo 15.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Kaikki 20 kuljettajaa osallistuivat kauden avausosakilpailun alla eleeseen, jolla osoitettiin tukea rasismia vastaan käytävälle taistelulle. Osa lähtösuoralle kokoontuneista kuljettajista polvistui, osa seisoi. Lewis Hamiltonia lukuun ottamatta kaikilla oli yllään musta t-paita, johon oli painettu valkoisin kirjaimin teksti END RACISM. Hamiltonin paitaan oli painettu viime kuukausien aikana tutuksi tullut BLACK LIVES MATTER -teksti.

Kuljettajat kokoontuivat samalla tavalla yhteen myös kauden toisen ja kolmannen osakilpailun alla, mutta vaikka ensimmäinenkin mielenilmaus vaikutti monien mielestä päälle liimatulta, kaksi jälkimmäistä toteutettiin vielä huonommin.

Hamilton oli Unkarin GP:n jälkeen suorastaan tuohtunut siitä, miten epäyhtenäisen kuvan hätäisesti pystyyn pantu mielenilmaus antoi kuljettajista: kaikki eivät olleet edes paikalla, ja kaikki paikalle ehtineetkään eivät olleet pukeutuneet yhtenäisesti, sovitulla tavalla.

Omalta osaltaan erittäin voimakkaasti kantaa ottanut Hamilton sanoi keskustelevansa asiasta paitsi kuljettajayhdistystä johtavien Romain Grosjeanin ja Sebastian Vettelin myös kaikkien niiden kuljettajien kanssa, jotka eivät ole polvistuneet ensimmäisissä kolmessa kilpailussa.

Yksi heistä on Alfa Romeon suomalaiskuljettaja Kimi Räikkönen, jolta kysyttiin torstaina Britannian GP:n lehdistötilaisuudessa taas kerran syytä sille, miksi hän on toiminut asiassa niin kuin on toiminut.

– Jokaisella on oikeus tehdä niin kuin itse haluaa. Olemme kaikki rasismia vastaan, 100-prosenttisesti. Loppujen lopuksi olemme täällä urheilun takia. Totta kai teemme samalla parhaamme auttaaksemme tässä tilanteessa, mutta mielestäni meidän ei tarvitse selittää, miksi emme polvistu tai miksi joku toinen polvistuu. Se on meidän henkilökohtainen valintamme, Räikkönen vastasi BBC-toimittaja Andrew Bensonin kysymykseen.

Autosportin Luke Smith jatkoi vielä hetkeä myöhemmin samasta aihealueesta kysymällä, minkälaisia keskusteluita Räikkönen – ja tallikaveri Antonio Giovinazzi – on käynyt Hamiltonin kanssa asian tiimoilta.

– En ole toistaiseksi keskustellut hänen kanssaan. Ja vaikka olisin keskustellut, en puhuisi siitä täällä. Minua ei kiinnosta kertoa lehdistölle, mitä keskustelen ihmisten kanssa. Se ei ole lehdistön asia, Räikkönen vastasi.

– Lewis on tietysti puhunut paljon tietyistä asioista. Se on ihan ok. Ei minulla ole mitään ongelmaa sen kanssa. En aio sekaantua näihin keskusteluihin.

Jo Räikkösen elekielestä oli aistittavissa, ettei hän erityisemmin pidä siitä, miten hänen ja muiden mielenilmauksissa seisaallaan pysyneiden kuljettajien toimia kyseenalaistetaan. Lopulta tämä kävi ilmi myös Räikkösen sanoista.

– Meille aina valitetaan siitä, mitä teemme. Meiltä kysytään, että emmekö tee sitä tai tuota. Helppohan se on sanoa. Me emme näe, mitä lehdistö tekee. Ainahan te voitte sanoa, että emme polvistu – osoitatte meitä sormellanne. Mutta mitä nämä ihmiset ovat kyseenalaistamaan meidän asemaamme? Haluaisin tietää sen.

– Minulla ei ole paljoakaan enempää sanottavaa. Se, mitä Lewis tekee, on hienoa. Ei minulla ole ongelmaa näiden asioiden kanssa. Ymmärrän täysin hänen tilanteensa. Me olemme yksilöitä. Meillä on omat ajatuksemme asioista, ei vain tästä asiasta vaan kaikesta. Yritämme toimia niin kuin koemme itse olevan parasta.

Joidenkin tietojen mukaan osa kuljettajista ei haluaisi rasisminvastaista elettä enää jatkettavan. Räikkönen kiistää kuuluvansa tähän ryhmään.

– Olen täysin valmis tekemään niin kuin päätetään. Minulla ei ole mitään ongelmaa asian kanssa, Räikkönen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat