Levottomat jalat ei olekaan vain fyysinen vaiva? Tutkijat havaitsivat yllättävän riskin

Tuore Pennsylvanian yliopiston tutkimus yhdisti levottomien jalkojen oireyhtymän lähes kolme kertaa suurempaan itsetuhoisuuden riskiin. Tutkimus vihjaa, että oireyhtymä ei ole yhteydessä vain fyysiseen vaan myös psyykkiseen vointiin.

Yhdysvaltalaistutkijat käyttivät tutkimuksessaan vuosina 2006–2014 kerättyä dataa yli 24 000 ihmisestä, joilla oli diagnosoitu levottomien jalkojen oireyhtymä. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin yli 145 000 ihmistä, jotka eivät oireyhtymästä kärsineet. Kellään osallistujista ei tutkimuksen alussa ollut itsetuhoisia ajatuksia.

Aineiston analyysissa paljastui, että levottomista jaloista kärsivillä ihmisillä oli 270 prosenttia suurempi riski itsetuhoisiin ajatuksiin ja itsemurhan yrityksiin kuin saman ikäisillä ihmisillä, joilla ei oireyhtymää ollut.

Levottomien jalkojen ja itsetuhoisuuden vahva yhteys säilyi, vaikka tutkijat kontrolloivat muita itsetuhoisuuteen mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, kuten masennusta, unihäiriöitä ja kroonisia sairauksia.

– Tutkimuksemme vihjaa, että levottomien jalkojen oireyhtymä ei ole yhteydessä vain fyysiseen vointiin vaan yhtä lailla mielenterveyteen, Pennsylvanian yliopiston ravitsemustieteiden apulaisprofessori Xiang Gao sanoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkimus ilmestyi JAMA Network Open -julkaisussa.

Oireyhtymää pidetään neurologisena sairautena

Levottomilla jaloilla tarkoitetaan alaraajoissa ilmenevää epämiellyttävää tuntemusta, joka pakottaa liikuttelemaan jalkoja, koska se helpottaa epämiellyttävää oloa, määrittelee Terveyskirjasto.

Levottomat jalat oireilevat ihmisen ollessa levossa. Koska vaiva ilmenee usein nukkumaan mennessä, se voi haitata ihmisen unen saantia pahastikin.

Levottomat jalat -oireyhtymää pidetään neurologisena sairautena, johon liittyy keskushermoston dopamiiniaineenvaihdunnan häiriö. Dopamiini säätelee ihmisen elimistössä esimerkiksi liikkeitä, tunteita sekä mielihyvän ja kivun kokemuksia.

Arviolta 5–10 prosenttia väestöstä kärsii levottomista jaloista. Yleisyys kasvaa iän myötä.

Lue myös:

    Uusimmat