Mainos

Lestijoen liittämistä Naturaan vastustetaan traktorimarssilla

Lestijokivarren maanomistajat Keski-Pohjanmaalla lähtivät vappupäivänä epätavalliselle traktorimarssille. Viljelijät vastustavat marssillaan ministerityöryhmän esitystä sisällyttää Lestijoki Natura-luonnonsuojeluohjelmaan.

Esitystä vastaan tehtiin 250 muistutusta, eikä paikallinen ympäristökeskuskaan ole Lestijokea Naturaan ehdottanut, sanovat marssin puuhamiehet.
-Marssiin on osallistunut noin sata traktoria ja varovaisestikin arvioiden 200-300 ihmistä. Eniten väkeä on Kannukselta ja Himangasta, kertoi MTK:n Keski-Pohjanmaan alueen toiminnanjohtaja Jouko Jyrinki. Myös Toholammin ja Lestijärven maanomistajat oli kutsuttu mielenosoitukseen. Traktorit lähtivät tiloilta aamuyhdeksältä ja ajoivat Lestijoen molempia rantoja pitkin kohti Kannuksen torilla puoliltapäivin pidettyä protestikokousta.

-Ympäristöministeriö on saanut Suomessa merkittävän yhteiskuntapoliittisen aseman. Valitettavaa on, että hallinto on kehittynyt kolmen viimeisen ympäristöministerin aikana hyvin yksisilmäiseksi. Tätä satoa joudutaan nyt korjaamaan Natura 2000 -suojeluohjelman kohdalla, arvosteli MTK:n ympäristöjohtaja Markku Tornberg torilla pitämässään puheessa. Tornbergin mukaan Natura-ohjelmaan on liittynyt ylilyöntejä, joiden kaltaiset eivät enää saisi toistua. Ohjelmaa on hänen mukaansa valmisteltu salamyhkäisesti ja ylimielisesti, mikä on huonontanut viljelijöiden asennoitumista suojelua kohtaan jopa sukupolvien ajaksi.

Lestijoki on suojeltu koskiensuojelulailla. Lisäksi joelle on tehty erilaisia luonnontalouden kehittämissuunnitelmia. Parhaillaan Lestijoen valuma-alueella on meneillään happamuuden torjuntaan tähtäävä kehittämisprojekti, jolla yritetään parantaa veden laatua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.