Lentomatkustaja, huomio! Pian et voi tuoda edes eväsomenaa EU:n ulkopuolelta – myös näiden tuotteiden tuonti hankaloituu

Viikonloppuna voimaan astuva lainsäädäntö voi aiheuttaa ongelmia EU:n ulkopuolelta tuleville matkustajille.

Kyse on nimittäin kasvien terveyteen liittyvästä lainsäädännöstä, jonka myötä esimerkiksi eväsomenan tuominen ilman niin sanottua kasvinterveystodistusta on kielletty.

– Koska yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, ei tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta, kertoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen tullin tiedotteessa.

Kasvinterveystodistus tarvitaan 14. joulukuuta alkaen Sulander-Seppäsen luettelemien tuotteiden lisäksi muun muassa viher- ja ruukkukasveja, kylvösiemeniä ja leikkokukkia.

Rajoitukset koskevat myös verkkokauppatilauksia.

Sen sijaan banaaneja, taateleita, durioita, ananaksia ja kookoksia saa jatkossakin tuoda ilman kasvinterveystodistusta.

Muutoksella pyritään ehkäisemään kasvintuhoajien leviäminen

Ruokaviraston ylitarkastaja Sari Haikolan mukaan kasvien maahantuontiehtoja on tiukennettu, jotta jatkossa voidaan tehokkaammin estää kasvintuhoajien leviäminen EU:n alueelle.

Jo ennestään esimerkiksi liha- ja maitotuotteiden tuominen Suomeen EU:n ulkopuolelta on ollut kiellettyä.

Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei rangaista

Jos ulkomaanmatkalta tuo mukanaan kiellettyjä tuotteita, ne joutuu jättämään rajanylityspaikoille tai lentokentän tullivirkailijoille.

Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita, mutta toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voi saada rangaistuksen.

Lue myös:

    Uusimmat