Lentokentällä testattu kymmeniä Britanniassa tai Etelä-Afrikassa matkustaneita – "Meidän käsityksemme on, että tartuntaketju on hallinnassa"

Muunnostapauksia on todettu Suomessa tähän mennessä kolme. Asiantuntijoiden mukaan tapausten tartuntaketjut ovat hallinnassa.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan virusmutaation analysointikapasiteettia lisätään merkittävästi kotimaassa laboratorioiden yhteistyöllä.

Alustavien arvioiden mukaan kapasiteettia tullaan kasvattamaan huomattavasti viime kevääseen verrattuna.

– Muutamaan sataan viikossa saatetaan päästä riippuen siitä, kuinka monta laboratoriota saadaan mukaan – hyvinkin paljon tehokkaampaa kuin keväällä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Hannu Kiviranta kommentoi.

Suomessa lentokentillä otetuista näytteistä on löydetty sekä Britannian että Etelä-Afrikan koronavirusmuunnosta. THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi tänään, että kyse on kahdesta Britannian koronavirusmuunnoksesta ja yhdestä Etelä-Afrikan virusmuunnoksesta.

Lentokielto Britanniasta on voimassa 4. tammikuuta asti, mutta Suomessa pohditaan tämän viikon aikana jatketaanko matkustukieltoa Britanniasta.

Testituloksia odotetaan

Puumalaisen mukaan tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että viruksen muunnos leviäisi Suomessa.

Suomessa havaitut koronavirusmuunnokset on todettu henkilöillä, jotka ovat saapuneet Suomeen 18.–19. joulukuuta. Puumalaisen mukaan tartunnan saaneet ovat karanteenissa ja heidän lähipiiri on myös koronatestattu.

– Meidän käsityksemme on tällä hetkellä se, että nämä toimenpiteet ovat tapahtuneet ja tartuntaketju on hallinnassa eli sieltä ei pitäisi tulla uusia jatkotartuntoja, Kiviranta kommentoi.

Kotimaassa lentokentällä on 23. joulukuuta jälkeen testattu virusmutaation vuoksi noin 50 matkustajaa, jotka ovat olleet matkalla Britanniassa tai Etelä-Afrikassa. Kiviranta ei pystynyt kommentoimaan testien tuloksia MTV Uutisten haastattelussa.

Jouluviikolla Suomeen saapuneen viimeisen Lontoon lennon 170 matkustajan koronatestit olivat negatiiviset.

Kuinka mutaatio vaikuttaa liikkumiseen?

Kivirannan mukaan vielä on vaikea arvioida, kuinka koronaviruksen mutaatiot tulevat vaikuttamaan matkustamiseen ja ihmisten liikkumiseen.

Suurta roolia tilanteessa näyttelee tautia vastaan kehitetty rokote.

– Hyvin paljon on kiinni siitä, miten rokotteet toimivat ja kuinka nopeassa tahdissa väestöä saadaan rokotettua ja muodostettua laumaimmuniteettia.

Kevät voi tuoda Kivirannan mukaan mukanaan myös tuttuja uutisia.

– Kevään tulleessa on mahdollista, että nähdään sama efekti, kuin viime keväänä, eli että kesään mennessä tapaukset vähenevät.

Lue myös:

    Uusimmat