Lelu voi aiheuttaa lapselle jopa hengenvaaran – viranomaiselta vinkit turvallisen joululahjan hankintaan

Joululahjalelujen turvallisuus huolettaa – voivat aiheuttaa jopa tukehtumisvaaran lapsille 3:06
Katso videolta Tukesin vinkit joululahjaostoksille.

Erityisesti monia lapsia joulussa kiinnostaa eniten lahjojen saaminen, ja toivotuimpia lahjoja ovat erilaiset lelut. Valitettavasti jotkut lelut voivat tuoda ilon sijaan perheeseen vaaratilanteita.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi kertoo, että vakavin riski pienten lasten leluissa on se, että niistä voi irrota pieniä osia, joihin lapsi voi pahimmillaan leikkiessään tukehtua.

Muita mahdollisia riskejä ovat esimerkiksi leluissa olevat haitalliset aineet, jotka tuottavat erityisesti riskin pienille lapsille, jotka tutkivat maailmaa suunsa avulla.

Leluilla ei ole ennakkotarkastusta, vaan vastuu niiden turvallisuudesta on valmistajalla. Siksi vanhemmankin kannattaa olla tarkkana, jos lelu vaikuttaa sellaiselta, että siitä voi aiheutua vaaraa.

Yllä olevalla videolla Tukesin vinkit lahjaostoksille!

Viranomaisen ohjeet leluostoksille

Merenkivi kehottaa lelukaupoilla vanhempaa pitämään huolta siitä, että leluista löytyy CE-merkintä. CE-merkinnällä valmistaja tai valtuutettu edustaja vakuuttaa, että tuote täyttää tuotetta koskevien EU:n direktiivien ja asetusten olennaiset vaatimukset. Kannattaa myös varmistaa, että lelun käyttöohjeet ja varoitukset on tarjolla vaatimusten mukaisesti suomeksi ja ruotsiksi.

Jos leluja ostaa verkkokaupasta, kannattaa kuluttajan tarkistaa, että tietää, mistä lelunsa on oikeasti ostamassa. Pelkkä verkkosivun .fi-pääte ei takaa, että ostos ollaan tekemässä Suomesta.

Tukesin toimivalta rajoittuu Suomeen ja se voi pyytää apua Euroopan sisällä. Näin se voi tukea kuluttajaa, jos leluista löytyy turvallisuuspuutteita.

– Sitten kun lähdetään Euroopan ulkopuolelle, niin siinä vaiheessa kuluttajat ovat ihan omalla vastuulla niiden tilaamiensa tuotteiden kanssa, Merenkivi sanoo.

Tuotteita ostaessa varoituksista tulee huomata Merenkiven mukaan ikärajamerkintä. Jos lelussa on merkintä siitä, että se on kielletty alle 3-vuotiailta, kertoo se turvallisuusriskistä, eikä lelua tule hankkia alle 3-vuotiaalle.

Muut ikärajamerkinnät leluissa eivät ole samalla tavalla rajoittavia. Niihin kannattaa suhtautua asiakaspalveluna, joka kertoo, minkä ikäisten leikkeihin lelut soveltuvat.

Kemikaalivaarallinen padel-maila ja bakteereja sisältävä saippuakuplalelu – näin tuotteiden turvallisuutta valvotaan 3:29
Katso videolta, millaisia vaarallisia tuotteita Suomessa on löydetty valvonnan ansiosta.

Lue myös:

    Uusimmat