Tukehtumisvaara! Älä anna lapsesi leikkiä näillä pehmoleluilla

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto tiedottaa kahden eri pehmolelun takaisinvedosta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ilmoittaa Vaarallisettuotteet.fi-sivuillaan kahden eri pehmolelun takaisinvedosta. Kummatkin tulee poistaa käytöstä välittömästi, sillä niissä on havaittu tukehtumisriski. Kumpikin lelu on osa laajempaa kirpputoreilla myytävien uusien lelujen valvontaprojektia.

Ensimmäinen takaisinvedettävistä tuotteista on Joonanmeri Oy:n ruskea pehmonalle, jolla on rusetti ja imukuppi päässä. Tukesin vetotestissä havaittiin, että nallen muoviset silmät ja kuono irtosivat. Osat mahtuvat pienten osien lieriöön, joten ne voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa lapselle. Myös lelun imukuppi irtosi vetotestissä. Koska imukuppi menee standardissa määritetyn testirenkaan läpi, se voi aiheuttaa tukehtumisvaaraa lapselle.

Tukesin mukaan Pikachusta löytyi useita puutteita: esimerkiksi lelun muoviset silmät irtosivat vetotestissä aiheuttaen tukehtumisvaaran. Myös lelun imukuppi irtosi vetotestissä ja voi aiheuttaa tukehtumisvaaraa lapselle.

Pikachun hatun kankaassa oli myös aukko, josta testisauva mahtuu koskettamaan kuitumaista täytemateriaalia, joka puolestaan voi lapsen hengitysteihin joutuessaan aiheuttaa infektion tai jopa tukehtumisvaaraa. Kaiken lisäksi tuotteen merkinnöissä havaittiin vielä seuraavat puutteet: Tuotteesta puuttui lelulainsäädännön vaatimia valmistajaa ja maahantuojaa koskevia tietoja. Tuotteessa oli myös harhaanjohtavasti merkittynä "kielletty alle 3-vuotiailta" -symboli. Koska pehmolelut luokitellaan alle 3-vuotiaille soveltuviksi, ei tuotteessa Tukesin mukaan tule olla tällaista merkintää.

Tukes ilmoitti myös kahden lelupyssyn takaisinvedosta.

Kemikaalivaarallinen padel-maila ja bakteereja sisältävä saippuakuplalelu – näin tuotteiden turvallisuutta valvotaan

Kemikaalivaarallinen padel-maila ja bakteereja sisältävä saippuakuplalelu – näin tuotteiden turvallisuutta valvotaan 3:29
Kemikaalivaaroja ja tukehtumisriski – tällaisia ovat Tullin ja Tukesin narauttamat vaaralliset tuotteet.

Lähteet: Tukes 1, Tukes 2

Lue myös:

    Uusimmat