Leijonaraati: Suomi-kiekko ajettiin kiinni – Sihvonen määräisi tämän ottelun pakolliseksi opetusmateriaaliksi

Leijonaraati niputtaa MM-kisojen annin yhteen 9:24
Leijonaraadissa Petteri Sihvonen ja Ari Vallin vetivät Suomen MM-kisataipaleen ja lauantain välieräottelut yhteen. Mitä muutoksia suomalaiseen jääkiekkoon olisi nyt tehtävä?

Pitkästä menestysjatkumosta pudonneen Suomi-kiekon uusi nousu on aloitettava katsomalla lauantain MM-välierä Ruotsin ja Tshekin välillä, neuvoo MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen.

Sihvonen oli sunnuntaiaamun Huomenta Suomen Leijonaraadissa pohtimassa yhdessä Ari Vallinin kanssa, mitä suomalaisessa jääkiekossa on nyt tapahduttava, kun Jukka Jalosen aikakausi päättyy ja nuorempi valmentajasukupolvi ottaa Leijonat johdettavakseen.

– Moni otti Suomesta oppia, kun joka puolelta mitaleita tuli kaulaan ja kultaa monesta paikkaa. Varmasti Suomen pelitapaa alettiin vähän opettelemaan, Vallin toteaa.

Sihvonen kaivaa esimerkin siitä, millä Leijonat nostettiin 1990-luvulla maailman kiekkoeliittiin vuosikymmenien mitalittoman ajanjakson jälkeen.

– Jos Erkka Westerlund 1980-luvun lopussa tutki Neuvostoliitto–Ruotsi-peliä, niin nyt meidän kaikkien ammattilaisten täytyy tutkia eilistä peliä, Sihvonen viittaa Ruotsin ja Tshekin välieräotteluun ja varsinkin isäntämaan otteisiin.

– Siinä oli hyvin paljon samaa, miten Suomi pelaa, mutta pieniä nyanssieroja. Ja siitä (täytyy) vetää johtopäätöksiä eikä panikoida.

– Sanon, että Tshekki pelaa noin hyvin kuin se pelaa sen takia, että Kari Jalonen piipahti siellä koutsaamassa. Siinä on jännä suomalainen soundi nyt maailman jääkiekkoilussa. Pitää olla tosi tarkkana, Sihvonen kommentoi.

Kahdet MM-kisat Tshekkiä valmentanut Kari Jalonen näkee niin ikään Suomi-kiekon olevan murrosvaiheessa. Jalonen otti kantaa leijonakiekon tilaan lauantain MM-välierälähetyksessä Olli Jokisen kanssa.

– Kyllä me uudistuksen edessä ollaan. Siellä huippuseminaarissa Prahassa valmentajien kanssa keskusteltiin siitä jo ja sitä nostettiin kyllä esille, että Suomi-kiekon täytyy vähän uudistuakin, ja nyt on varmaan se aikakin, Jalonen kommentoi.

Mutta mitä Suomi-kiekkoon pitäisi tuoda lisää niin, että vahva joukkue- ja viisikkopelaaminen säilytetään edelleen tavaramerkkinä? Tähän Olli Jokinen toi oman pohjoisamerikkalaisia vaikutteita saaneen näkemyksensä. Katso alla olevalta videolta Jokisen puheenvuoro.

Leijonien turnaus päättyi pettymykseen – Kari Jalonen: "Suomi-kiekon täytyy uusiutua" 1:32
Kari Jalonen ja Olli Jokinen kävivät lauantain MM-kisalähetyksessä läpi suomalaisen jääkiekon muutostarvetta.

Lue myös:

    Uusimmat