Jukka Jalonen palasi Leijoniin, mikä muuttui? Missä nyt ollaan? – "Suomalainen jääkiekko luiskahti Marjamäen aikana kummalliseen tilaan"

Leijonat valmistautuu tämän kevään MM-kisoihin uusvanhan päävalmentajan, Jukka Jalosen komennuksessa. Jalonen palaa Slovakiaan, jossa Leijonat juhli hänen johdollaan maailmanmestaruutta vuonna 2011. Mutta mikä on muuttunut Suomen A-maajoukkueessa, Jalosen viime syksyn paluun jälkeen?

MTV Urheilun asiantuntijan Petteri Sihvosen mukaan suurin tekijä on selkeys. Niin pelissä kuin arjessa.

Sihvosen mukaan Jalosen pelin ydin ja pohja on perustuksiltaan sama, mikä hänellä oli jo HPK:ssa ja edellisellä kerralla Leijonissa.

Tämän ”pohjan” paluu oli Sihvosen mukaan erittäin tärkeä juttu Suomen jääkiekon A-maajoukkueelle sekä koko Suomi-kiekolle.

– Tietyllä tavalla suomalainen jääkiekko luiskahti Lauri Marjamäen aikana kummalliseen tilaan. Ei oikeastaan enää tiedetty, että miten meidän pitää pelata. Ylipäätänsä keskustelu suomalaisesta jääkiekosta alkoi hapuilla, Sihvonen pohtii.

– Siksi oli äärimmäisen tärkeää koko suomalaiselle jääkiekkoilulle, että paras, tai ainakin suurimman auktoriteetin omaava valmentaja otettiin takaisin. Ja samalla otettiin suomalaisen peli-identiteetin – koko jääkiekon identiteetin tuntija ja kehittäjä ytimeen.

Jalonen toimi Leijonien päävalmentajana ensimmäisen kerran vuosien 2008-13 aikana. Välissä hän ehti muun muassa valmentaa Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen MM-kultaan.

Mutta millaista sitten on Jukka Jalosen peli?

Sihvonen käyttää tästä nimitystä ”total hockey”.

– Hän on itse sen termin lanseerannut.

– Se on sellaista jääkiekkoa, missä ei lähdetä pelisuunnitelmalla vääntämään peliä johonkin tiettyyn suuntaan ennalta tahtoen. Siinä pelataan sitä, mitä peli kutsuu puoleensa pelaamaan, Sihvonen kuvailee.

– Siinä on valtava ero siihen, mitä esimerkiksi nähtiin Marjamäen aikana. Silloin tehtiin etukäteen pelisuunnitelmia. Jukka Jalosellakin on pelisuunnitelmia, mutta ne eivät ole niin tarkkoja. Ne ovat suurin piirteisiä. Siinä on hieno ajatus siitä, että peliä ei pakoteta. Se perustuu siihen, että pelataan, mitä nähdään. Ei koskaan pelata sitä, mitä ei nähdä.

– Se on reagointipelaamista parhaimmillaan, Sihvonen tiivistää.

Sihvosen mukaan Jalosen peli perustuu siihen, että Leijonat hallitsee vallanvälinettä, eli kiekkoa.

– Monesti pelaajat menettävät maltin pelata, jos ollaan esimerkiksi takaa-ajossa. Mutta kun siellä on Jalonen päävalmentajana, niin ne hetket pelataan toisteisesti. Vaikka sen myötä menetetään muutama hyökkäys, niin ne loppuhetkien viimeiset hyökkäykset pelataan laadukkaasti. Siitä tunnistaa, että penkin takana on Jukka Jalonen. Kiekko on Leijonilla, kun Leijonat vaihtavat yksitellen.

Jalosen johtamat joukot aloittavat MM-uran 10. toukokuuta Slovakiassa.  

Lue myös:

    Uusimmat