Mainos

Lehti: Jay Garner sivuun Irakin hallitussuunnitelmista

Yhdysvallat aikonee vaihtaa Irakin korkeimman amerikkalaisvirkamiehen. Sodan jälkeisen Irakin tilannetta valvomaan halutaan tiettävästi perustaa myös monikansalliset sotilasjoukot.

Jay Garner

Washington Post-lehden saamien tietojen mukaan Yhdysvallat aikoo nimittää terrorismin torjunnan asiantuntijan ja diplomaatin Paul Bremerin korkeimmaksi amerikkalaisvirkamieheksi Irakiin.

Bremer korvaisi tehtävässä eläkeläiskenraali Jay Garnerin, joka jatkaa kuitenkin Irakin jälleenrakennustehtävissä. Asiasta kertoi lehdelle nimettömänä pysyttelevä amerikkalaisvirkamies.

Bremerin tehtävänä on luoda Irakiin demokraattinen hallinto. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tietoa siitä, milloin hän saapuu Irakiin.

Irakiin uusia valvontajoukkoja

Amerikkalaisten virkamieslähteiden mukaan Irakin vakautta valvomaan perustetaan lisäksi monikansallinen valvontajoukko. Tätä varten Irak jaetaan kolmeen alueeseen, joita komentavat Yhdysvallat, Britannia ja Puola. Valvontajoukkoon haetaan sotilaita myös muista halukkaista maista kahdenvälisten sopimusten perusteella.

YK:n valtuutusta valvontajoukolle ei lähteiden mukaan yritetä hankkia, vaan maailmajärjestön halutaan keskittyvän humanitaarisen avustustoiminnan johtamiseen.

Valvontajoukon perustaminen käynnistettiin aiemmin tällä viikolla Lontoossa pidetyssä kokouksessa. Epävirallisten tietojen mukaan kymmenkunta maata on ilmoittanut alustavasti olevansa valmis osallistumaan Irakin sodanjälkeisen vakauden valvomiseen. Näiden joukossa ovat tiettävästi ainakin Espanja, Italia, Tanska ja Hollanti.

Irakin sotaa vastustaneet Ranska, Saksa ja Venäjä eivät ole halukkaiden joukossa.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.