Lävistäjänä toimiva Niko Nuotio teki raskaan päätöksen ja sulki liikkeensä ovet vapaaehtoisesti koronaepidemian alta: "Iso riski olla niin lähellä asiakasta"

Suojaako hengitysmaski koronatartunnalta? – THL:n johtaja vastaa 3:14
Video: Suojaako hengitysmaski koronalta? THL:n johtaja vastaa.

Koronaviruksen aiheuttama tilanne on ollut kova kolaus monelle yrittäjälle ja lomautukset ovat uhkana lähes kaikilla aloilla. Hallitus on määrännyt myös ravintolat sulkemaan ovensa. Lävistys- ja tatuointiliikkeitä määräykset eivät kosketa, mutta Helsingin keskustan tuntumassa liikettä pitävät lapsuudenystävät Niko Nuotio ja tatuointiartisti "Sepi" päättivät viime viikon torstaina sulkea putiikkinsa ovet omasta vapaasta tahdostaan.

–  Ajattelimme, että se on ainoa vastuullinen ratkaisu. Toimimme näin turvataksemme oman henkilökuntamme lisäksi myös asiakkaamme, sillä tatuointi- ja lävistystoiminnassa työskennellään niin lähellä asiakasta, kertoo lävistyksiä työkseen tekevä Niko Nuotio.

–  Emme halunneet, että kukaan meistä sairastuisi tai levittäisi koronavirusta tietämättään eteenpäin. Paljonhan on puhuttu myös siitä, miten sitä levittävät myös oireettomat, hän jatkaa.

Asiakkaiden varauksia peruttiin

Nuotion lisäksi liikkeessä työskentelee kaksi muuta henkilöä päätoimisesti. Uraa on rakennettu viisitoista vuotta ja myynti oli saanut tuulta purjeisiin ennen koronavirusepidemiaa. 

– Toiminta on ollut useamman vuoden meille kannattavaa. Nyt jouduimme perumaan asiakkaiden varauksia, joita oli jo muutamaksi viikoksi eteenpäin. Peruutusviestejä lähti asiakkaille satamäärin. Kerroimme, että emme voi sanoa, milloin ajat voidaan uudestaan järjestää.

Asiakkaat ovat suhtautuneet ymmärtäväisesti.

–  Heiltä tuli kannustavaa ja positiivista palautetta. Sanoivat arvostavansa päätöstä ja tulevansa uudestaankin.

Kaikissa liikkeissä ei vastaavaa linjausta ole otettu käyttöön.

– Ymmärrän, että ihmisille voi olla mahdotonta luopua kokonaan ainoasta toimeentulon lähteestään. Mutta onhan se aika iso riski olla niin lähellä asiakasta. Omalta osaltamme emme ole koskaan toimineet niin, että "mikä ei ole kiellettyä, on sallittua". Kaikki pitää pyrkiä tekemään mahdollisimman turvallisesti, vaikka se ei olisi pakollista, Nuotio toteaa.

"Juoksevia kuluja on koko ajan"

Valtio on ojentanut auttavaa kättään koronakriisissä painiville yrittäjille ja heitä on myös kehotettu ottamaan yhteyttä valtion omistamaan erityisrahoittajaan Finnveraan. 
Tilanne on kuitenkin erittäin haasteellinen pienyrittäjille, jotka maksavat esimerkiksi liiketilavuokraa jatkuvasti.

– Juoksevia kuluja on koko ajan ja niitä on jouduttu minimoimaan. Kassavirtaa ei ole sisäänpäin, mutta kehittelemme kovasti vaihtoehtoisia tapoja ylläpitää etämyyntiä ja somemarkkinointia. Meillä on vahva usko siihen, että asiakkaat tulevat vielä takaisin, kun liike avataan, Nuotio kertoo.

– Lainatarjouksia on tullut, mutta niihin emme ole toistaiseksi tarttuneet. Se olisi oma lukunsa ruveta velkaa maksamaan myöhemmin takaisin ja se ei varmastikaan ole optimaalisin vaihtoehto kenellekään yrittäjälle. Se ei auta, vaan siirtää ongelmaa myöhemmäksi, hän jatkaa.

Liiketilavuokrat ovat ongelmana

Nuotiolla on myös ajatuksia siitä, millä tavalla valtio voisi näyttää tukensa pienyrittäjille.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että liiketiloja vuokraavat tahot eivät ole oikein tulleet vastaan. Helsingin kaupunki on käsittääkseni antanut lykkäystä ja jopa vuokranmaksuvapaita kuukausia, mutta yksityisellä puolella tällaista ei ole tehty. Sitä voi olla vaikea määrätä pakolliseksi, mutta ehkäpä siihen voitaisiin antaa jokin vetoomus tai kehotus.

Vallitseva tilanne luo myös mahdollisuuksia

Koronaviruksen vaikutus yhteiskuntaan on ollut lamaannuttava, mutta Nuotio näkee siinä myös positiivisia puolia.

– Tilanne on huono ja monelle varmasti aivan katastrofaalinen. Minua harmittaa tämä monien puolesta. Kaikki eivät selviä tästä voittajina. Mutta katsomme kuitenkin hyvillä mielin tulevaisuuteen, sillä tämä on sellainen hetki, missä voi arvioida omaa tekemistään ja katsoa omia arvojaan. Saa ladata akkujaan ja suunnitella tulevaisuutta. Tämä on meille ja monille muillekin sellainen "nollaustilanne", joka antaa tietynlaisen sysäyksen tulevaan toimintaan.

– Aina ei voi tuudittautua siihen ajatukseen, että kaikki menee samalla tavalla ja että ei tarvitsisi olla innovatiivinen ja suunnitella eteenpäin. Tässä huomaamme sen, että tilanteet voivat muuttua yhtäkkiä todella radikaalisti. Silti pitää olla ajan tasalla ja pystyä toimimaan.

Toistaiseksi tulevaisuus on vielä avoin ja moni yrittäjä elää hetken kerrallaan.

– Kukaan ei tiedä, milloin tämä tilanne raukeaa. Joitakin ennusteita ja toivomuksia on, mutta ei mitään varsinaista tietoa ole kellään antaa. Oletamme, että ei tässä nyt koko vuotta mene.

Lue myös:

    Uusimmat