Asiakkaat kadonneet, mutta vuokrat rullaavat ennallaan – pienyrittäjät jääneet surulliseen tilanteeseen: "Suojellaanko tässä nyt vakuutusyhtiöitä?"

Koronaviruksen aiheuttaman asiakaskadon vuoksi moni pienyrittäjä toivoo helpotusta juokseviin kuluihinsa, kuten vuokranmaksuun. Näin on toiminut esimerkiksi Helsingin kaupunki, joka ei peri huhti-kesäkuun vuokria liiketiloistaan. Suomen Vuokranantajat Ry:n mukaan velvoitetta alentaa vuokria ei kuitenkaan ole.

Yksi pienyrittäjän kassavirtaongelmista kärsivä on kauppias Meri Lehtovirta, joka omistaa sisustusliikkeen kauppakeskus Sellossa. Asiakasvirran käytännössä pysähdyttyä maaliskuun puolessa välissä, Lehtovirta joutui lomauttamaan kaikki työntekijänsä.

– Ensimmäisenä piti sanoa työntekijöille tervemenoa, sen jälkeen alkaa miettimään kassaa. Kaikki kulut on täytynyt minimoida.

Sellon liiketiloja vuokraavat eläkevakuutusyhtiöt Keva, Elo ja Ilmarinen. Vuokranantajat eivät ole suostuneet Lehtovirran pyynnöstä huolimatta alentamaan vuokraa.

– Olen vuokralla niin sanotulla premium-paikalla. Premium-paikan vastineena tulisi saada suuri asiakasvirta. Tilanteen vuoksi asiakkaita ei juuri ole, joten mielestäni on kohtuutonta pyytää täyttä vuokraa, Lehtovirta kertoo.

Sellon johdosta kerrotaan, että kauppakeskus on ryhtynyt toimiin yrittäjiensä auttamiseksi.

– Pienyrittäjien ahdinko ymmärretään Sellossa ja sen vuoksi ensimmäinen apupaketti on jo tehty. Sen mukaan huhti-toukokuun vuokria siirretään tulevaisuuteen, mahdollisesti ensi vuoden puolelle. Jo maksetut vuokrat takaisinmaksetaan näiltä kuukausilta, sanoo Sellon toimitusjohtaja Matti Karlsson.

Hänen mukaansa asiasta on tiedotettu kaikille pienyrittäjille reilu kaksi viikkoa sitten.

– Seuraavaa apupakettia suunnitellaan parhaillaan ja tämä paketti koskee kesäkuukausia. Tästä tehdään päätös muutaman viikon kuluttua.

Suojellaanko vakuutusyhtiöitä?

Lehtovirta toivoo, että myös muut kuin ravintola- ja kahvilayrittäjät saisivat huomiota, sillä myös he painivat samanlaisten ongelmien kanssa.

Yrittäjä kokee, että he ovat jääneet ikävään välikäteen ja, että päivät pitkät tyhjässä liikkeessä oleminen tuntuu oudolta.

– Toivoisin hallitukselta selkeämpiä määräyksiä. Tällä hetkellä suositellaan välttämään tarpeetonta liikkumista yleisillä paikoilla, mutta samaan aikaan liikettä täytyisi pitää auki. Jos tulisi määräys liikkeiden kiinnilaitosta, neuvottelu esimerkiksi vakuutusyhtiön kanssa toiminnan keskeytymisestä olisi helpompaa. Jos määräys tulisi ja laittaisin liikkeen kiinni ennen sitä, korvausten saaminen vakuutusyhtiöstä olisi vaikeampaa. Välillä tuntuu jopa, että suojellaanko tässä nyt vakuutusyhtiöitä, Lehtovirta pohtii.

Yrittäjä uskoo selviävänsä pahimman yli, mutta on harkinnut myös liikkeen sulkemista.

Tulevaisuus huolettaa

Lehtovirta kertoo, että kaikki aika ja energia menevät tällä hetkellä akuutin tilanteen hoitamiseen. Tulevaisuutta ei juuri pysty suunnittelemaan.

– Pienyrittäjien puskuri verrattuna isompiin yrityksiin on paljon pienempi. Hallituksella on ollut ihan hyviä ajatuksia yritysten tukemiseen, mutta en tiedä riittävätkö ne.

Yrittäjä kertoo hakeneensa muun muassa Business Finlandin tukea jo muutama viikko sitten, mutta vastausta ei ole kuulunut. 

– Valtiolta haettavat tuet tässä poikkeustilassa on tarkoitettu liiketoiminnan kehittämiseen, ei niinkään vuokrien maksuun.

Lehtovirta pelkää, että tilanne tulee huononemaan entisestään tulevaisuudessa. 

– Jos kaikki puskurit käytetään tähän epidemian alkuun, ei välttämättä riitä paukkuja siihen jatkuvaan huonoon aikaan.

Juttua muokattu 6.4. kello 8.16. Poistettu maininta jutussa olevasta videosta, sillä jutussa ei ole videota. 

Juttua päivitetty 7.4. klo 18.30: Lisätty Sellon toimitusjohtajan kommentit.

Juttua muokattu 12.4. klo 10.14: Tietoja vuokrasta poistettu haastateltavan pyynnöstä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja