Tulot loppuvat, menot pysyvät – liikuntasalien yrittäjät sulkevat oviaan tai sinnittelevät vähenevien kävijämäärien kanssa

Monet yritykset joutuvat ahtaalle koronaepidemian takia 2:08
Katso uutisjutusta, miten koronavirus osuu kipeästi yrittäjiin.

Monet kuntosalit, tanssistudiot, sirkuskoulut ja lasten sisäliikuntapuistot ovat sulkeneet tai sulkemassa ovensa koronan vuoksi. Suositus harrastusten välttämisestä on vienyt asiakkaat ja aiheuttanut samalla yrittäjille vakavan huolen taloudesta.

– Onhan tämä todella iso taloudellinen menetys. Meillä käy kuitenkin satoja harrastajia viikossa, mutta tein tämän sulkemispäätöksen, ettei korona ainakaan meidän salin kautta leviä, sanoo yrittäjä Nora Kuhlström Studio Dancementistä.

Vaikka studio on kiinni, vuokrat ja muut menot eivät poistu.

–Kyllä, kuluilta ei valitettavasti voi välttyä. Vaikka tulot lakkaavat, kulut pyörivät silti.

Sulkeako vai eikö?

Lopettamisen kynnyksellä ovat muutkin, sillä suositus harrastamisen välttämisestä on kaikunut kuuleville korville. Sisäliikuntapuisto Touhutalossa on päivällä tasan yksi isä lapsineen.

– Tämä on kyllä hyvin huolestuttavaa. Oikeastaan iso shokki, sanoo yrittäjä Ahmed Aljubouri Touhutalosta.

Hän kertoo, että juuri alkuvuodesta yritys investoi uusiin laitteisiin.

– Silloin ei osannut ajatella sitä, että tällaista voi tulla. Nyt kyllä on huoli kova, kuvailee Aljubouri.

Hän otti jo yhteyttä vakuutusyhtiöön.

– Sieltä kerrottiin, että tällaisia epidemioita ei korvata. Että ei ole olemassa vakuutusta, joka korvaisi tällaisen epidemian. Jos epidemia tulee, silloin vain laitetaan ovet kiinni, kertoo Aljubouri.

Hän ei ole vielä lähtenyt ovia sulkemaan, sillä pelkästään viiden tuhannen euron vuokra panee tekemään töitä. Hän toivoo asiakkaiden vielä löytävän leikkipuistoon, jossa hygieniaan on nyt kiinnitetty ekstra-huomiota.

– Meillä siivotaan hyvin ja puhdistetaan laitteiden pintoja, myös käsidesi on tarjolla. Toivotaan, että tämä epidemia menisi pian ohi, sanoo Aljubouri.

Kuntosalit harkitsevat

Osa kuntosaleista on jo tehnyt sulkemispäätöksen, osa sinnittelee vielä. Yksi niistä on tuoreen yrittäjän Christel Viitasen Fit Kokkola.

– Lakimiehet tekevät parhaillaan työtä sen asian selvittämiseksi, korvataanko jotakin. Kyllähän asiakkaat ovat vähenemään päin, tietää Viitanen.

Suomen Yrittäjissä puhelin on soinut koko päivän.

– Kova huoli on yrityksillä päällä. Odotettavissa on konkurssiaalto, ellei jotakin tehdä, arvioi Pentikäinen.

Hänkin tietää, että vakuutuksesta on odotettavissa apua van harvoin tällaisessa tilanteessa.

– Tällä hetkellä on semmoinen tilanne, että ei ole olemassa semmoista paikkaa, josta koronan aiheuttama liiketoiminnan loppuminen tai hiipuminen voitaisiin rahoittaa.

Yrittäjät odottavat nyt valtiolta apua. Ehdotukset arvonlisäveron, sotu- ja eläkemaksujen sekä muiden verojen tilitysten siirtämisestä ovat jo tulilla. Se ei kuitenkaan riitä.

– Pidämme todella tärkeänä sitä, että Finnvera nopeasti rakentaa sellaisen kyvykkyyden ja tuotteen, että he voivat rahoittaa yrityksiä tämän kriisitilanteen yli.

Etenkin tuoreille yrittäjille tilanne on haastava.

– Onhan tämä aloittelevalle yrittäjälle aikamoinen tilanne, että heti aloituksen jälkeen tulee tällainen… Mutta me teemme parhaamme, koska ei tälle tilanteelle voi kukaan mitään. Tämä on nyt koko maailman ongelma, sanoo kuntosaliyrittäjä Viitanen.

Lue myös:

    Uusimmat