Puumalalainen ravintola- ja matkailualan yrittäjä Pasi Partanen on menettänyt luontaisen iloisuutensa. Tämän vuoden kevät ja kesä ovat jättäneet jälkensä, sillä henkinen painolasti on ollut kova sen osalta, selviääkö hänen yrityksensä.
Partanen on pohtinut sitä, pitäisikö hänen käydä ammattiauttajan luona keskustelemassa menneestä reilusta puolesta vuodesta ja paineista. Hän miettii asiaa yhä.
Yhtenä hetkenä hänen mielessään kävivät myös itsetuhoiset ajatukset. Ne olivat hetken häivähdys, joka ei sillä hetkellä konkretisoitunut ja Partanen jatkoi eteenpäin. Nyt tilanne näyttää henkilökohtaisesti ja yrityksenkin kannalta paremmalta.
– Kenenkään ei pidä jäädä yksin näiden asioiden kanssa. Onneksi minulla oli perhe, jolle pystyin puhumaan. Ja ilman lähimmäisten ja ystävien tukea ja apua ei tilanteesta olisi selvitty, Partanen toteaa.
Lähes kaikki asiakkaat katosivat
Viime keväänä Pasi Partasen ravintoloiden tilanne oli katastrofaalinen, sillä koronarajoitukset pudottivat ravintolan tuloista 95 prosenttia.
Ravintola pysyi auki muun muassa siten, että lounasta tarjoiltiin edelleen ja sieltä myytiin noutoannoksia, take awayta. Se ei kaikkia miellyttänyt, vaan osa syyllisti Partasta siitä, että hän toimii vastuuttomasti ja mahdollistaa koronan leviämisen. Sosiaalisessa mediassa on niin helppo levittää kaikkea.
Mutta valtaosa toimi toisin.
– Myös paikkakuntalaiset kantoivat kortensa kekoon keväällä, kun elimme täysin take away - myynnin avulla. Saimme sen verran kassavirtaa, että selvisimme, kiittää Partanen.

