Koronakriisi vei yrittäjä-Pasin katastrofin partaalle ja mielen valtasivat synkät ajatukset – lähettää terveisiä hallitukselle uusien rajoitusten iskiessä

Koronakriisi vei yrittäjä Pasin katastrofaaliseen tilanteeseen, mielen valtasivat synkät ajatukset – tällaiset terveiset hän lähettää hallitukselle uusien rajoitusten iskiessä 2:04
Videolla Pasi Partanen kertoo synkistä hetkistään koronan aikana.

Puumalalainen ravintola- ja matkailualan yrittäjä Pasi Partanen on menettänyt luontaisen iloisuutensa. Tämän vuoden kevät ja kesä ovat jättäneet jälkensä, sillä henkinen painolasti on ollut kova sen osalta, selviääkö hänen yrityksensä.

Partanen on pohtinut sitä, pitäisikö hänen käydä ammattiauttajan luona keskustelemassa menneestä reilusta puolesta vuodesta ja paineista. Hän miettii asiaa yhä.

Yhtenä hetkenä hänen mielessään kävivät myös itsetuhoiset ajatukset. Ne olivat hetken häivähdys, joka ei sillä hetkellä konkretisoitunut ja Partanen jatkoi eteenpäin. Nyt tilanne näyttää henkilökohtaisesti ja yrityksenkin kannalta paremmalta.

– Kenenkään ei pidä jäädä yksin näiden asioiden kanssa. Onneksi minulla oli perhe, jolle pystyin puhumaan. Ja ilman lähimmäisten ja ystävien tukea ja apua ei tilanteesta olisi selvitty, Partanen toteaa.

Lähes kaikki asiakkaat katosivat

Viime keväänä Pasi Partasen ravintoloiden tilanne oli katastrofaalinen, sillä koronarajoitukset pudottivat ravintolan tuloista 95 prosenttia.

Ravintola pysyi auki muun muassa siten, että lounasta tarjoiltiin edelleen ja sieltä myytiin noutoannoksia, take awayta. Se ei kaikkia miellyttänyt, vaan osa syyllisti Partasta siitä, että hän toimii vastuuttomasti ja mahdollistaa koronan leviämisen. Sosiaalisessa mediassa on niin helppo levittää kaikkea.

Mutta valtaosa toimi toisin.

– Myös paikkakuntalaiset kantoivat kortensa kekoon keväällä, kun elimme täysin take away - myynnin avulla. Saimme sen verran kassavirtaa, että selvisimme, kiittää Partanen.

Tämä onkin mahdollista pienehkössä yhteisössä, jossa kaikki tuntevat toisensa, toisaalta hyvässä kuten pahassa. Nyt hyvä oli se, että tietoisuus mahdollisesta konkurssista olisi johtanut paikkakunnan ravintolaelämän näivettymiseen ja asukkaat halusivat olla estämässä tätä.

Facebookiin itsemurha-ajatus

Pasi Partanen muistaa, kun hän keväällä pohti ratkaisuja, mitä oli edessä. Hän kirjoitti Facebookiin karuja aatoksia.

– Ei ollut tarkoitus julkisuuteen saattaa sellaista, mutta jotenkin asiaa oli purettava.

Partanen kirjoitti: ”Jälleen yön valvoneena jää valittavaksi, mistä lyhin tuomio. Velkavankeus konkurssista, avaan salakapakoita vai menen lähimmälle sillalle?”

– Synkät ajatukset valtasivat mieleni. Voimat vain hävisivät. Jäi vain tyhjä olo. Kyllä niillä hetkillä kävin aika itsetuhoisissa ajatuksissa. Tuntui että kaikki romahti kerralla. Mietin, että menetänkö kaiken, mitä olen tehnyt koko elämäni, kun olen ollut 19-vuotiaasta alkaen yrittäjänä.

Aikaa tuosta on puolisen vuotta, mutta Partanen kokee, että siitä olisi jo vuosia

Kotimaan matkailu toi toivoa

Puumala on alle 2 200 asukkaan kunta, jossa on moninkertainen määrä vapaa-ajan asukkaita. Nämä myös mahdollistavat kokoaan suuremman palvelutarjonnan paikkakunnalla ja koko vuoden tulos tehdään lähinnä kesän aikana.

Pasi Partanen sanoo, että mennyt kesä oli lopulta yksi parhaista, sillä kotimaan matkailu elpyi. Puumala on lisäksi paistatellut myönteisessä julkisuudessa, joten matkailijoita riitti. Kesä oli niin ruuhkainen, että turvavälejä oli välillä mahdotonta pitää. Tartuntoja ei kuitenkaan ole ilmaantunut ennen viime viikkoa kuin neljä ja viime viikolla kaksi lisää.

– Vaikka nyt kesäkausi on ollut yrityksen historian yksi parhaimmista, en haluaisi palata takaisin samaan aikaan. Kesän liikevaihtomme tuplaantui, mutta henkinen matka on ollut urani rankin.

"Hallituksen huomioitava alueellisuus"

Puumalainen ravintoloitsija esittää, että ravintolarajoituksissa pitäisi ottaa huomioon alueellinen tilanne eikä kategorisesti mennä joka paikassa saman kaavan mukaan. Tällä viikolla ravintoloita koskevat rajoitukset kiristyvät jälleen.

– Paikalliset aluehallintoviranomaiset voisivat tehdä päätökset, tai myös kunnat ja kaupungit, viittaa Partanen paikallistuntemuksen merkitykseen.

Partasen mukaan myös Koronavilkku-sovelluksen käyttöä pitäisi kehittää siten, että sen käyttöä vaadittaisiin ravintolaan sisäänpääsyssä. Tämä koskisi erityisesti yökerhoja ja muita seurusteluravintoloita, joissa turvavälejä on hankala pitää. Puhelimeen ladattu Koronavilkku-sovellus toimisi "kortin" tavoin, josta voi näyttää, ettei altistumisia ole.

"Rajoitukset johtavat yksityisbileisiin"

Pasi Partanen uskoo, että uudet yökerhorajoitukset johtavat siihen, että asiakkaat kokoontuvat joka tapauksessa jonnekin juhlimaan, esimerkiksi jatkoille, kun ravintolat suljetaan.

– Sitten ollaan yksityisissä juhlissa, joissa ei ole mitään valvontaa. Ravintoloissa on kuitenkin ohjeistukset ja säännöt ja henkilökunta seuraa tilannetta, Partanen toteaa.

– Eivät ihmiset lähde kello 24 nukkumaan, hän summaa.

Toimittaja: Kari Kauppinen, mediapalvelu Modia

Lue myös:

    Uusimmat