"Lauri tuo taidoillaan jotain täysin ainutlaatuista" – Lauri Markkasen uudella seuralla on yksi NBA:n nuorimmista joukkueista, joka voi yllättää monet ensi kaudella

Mitä Lauri Markkaselta ja Cleveland Cavaliersilta voi odottaa ensi kaudella? Suomalaislaiturin agentti Michael Lelchitski ennakoi seuralle reipasta nousukautta viime kausien pohjataaperruksen jälkeen.

NBA-seura Cleveland Cavaliers on vajonnut alas 2010-luvun kultaisista vuosista, jolloin se pelasi neljästi finaaleissa ja juhli mestaruutta keväällä 2016. Ohion ylpeyden menestys rakentui täysin LeBron Jamesin ympärille kasatun joukkueen varaan.

Yhtenä kaikkien aikojen pelaajana NBA-historiaan jäävä James pelasi Clevelandissa vuodet 2003–2010 sekä 2014–2018. Kun supertähti lähti Los Angeles Lakersiin, NBA-finalistista jäi jäljelle vain hauras kuori, jonka varaan ei voinut enää rakentaa.

Clevalandissa joukkueen jälleenrakennus oli aloitettava peruskiven muurauksesta. Kolme vuotta sitten alkanut työ on yhä kesken, mutta tunnelin päässä on alkanut pilkistää jo valoa.

Juuri Lauri Markkasen riveihinsä hankkinut Cavs on saanut kasaan joukkueen, jonka runko on yksi NBA:n nuorimmista. Avauskentällisen sentteri Jarrett Allen on 23, takamiehet Darius Garland ja Collin Sexton 21 ja 22, pieni laituri Isaac Okoro 20 ja tuore varaus, huippulahjakas sentteri Evan Mobley 20.

– On suorastaan hämmästyttävää, että Lauri on tuon rungon vanhin pelaaja. Hän on kuitenkin vasta 24-vuotias, Markkasen agentti Michael Lelchitski toteaa.

"Lauri sopii etukentälle kummankin kanssa"

Markkasen hankinta palvelee Cavaliersin etukentän monipuolistumista etenkin hyökkäyspäässä. Kun Allen ja Mobley ovat erinomaisia puolustajia ja korinaluspelaajia, Markkanen tuo uudenlaista uhkaa kaukoheittotaidoillaan.

–  Seurassa nähtiin, että Laurilla on harvinainen taitopaletti ja että hän sopii erinomaisesti siihen, mitä joukkue yrittää kentällä tehdä. He ymmärtävät, että Lauri voi tuoda taidoillaan jotain täysin ainutlaatuista heidän hyökkäykseensä.

Luultavasti Markkasella on tarjolla rooli kolmen pelaajan etukenttärotaatiossa, jossa Allen on puhdas sentteri, ja Mobley ja Markkanen voivat tilanteesta riippuen pelata joko nelospaikalla tai sentterinä.

– Jarret Allen ja Lauri muodostavat mielestäni loistavan parivaljakon etukentälle. Tänä kesänä NBA:n draftin kolmantena pelaajana varattu Evan Mobley on uskomaton lahjakkuus. Hän on loistava syöttäjä ja hänellä on huimat puolustuslahjat. Mielestäni Lauri sopii etukentälle erinomaisesti kummankin kanssa. Cavaliers on selvästi samaa mieltä, Lelchitski maiskuttelee.

Garland ja Sexton muodostava takakentälle parivaljakon, jota kutsutaan leikkisästi myös nimellä Sexland. Kaksikko on tunnettu paremmin pisteidenteostaan kuin pelinrakentelustaan, joten toisinaan luvassa voi olla jaksoja, jolloin Markkanen ei pääse nauttimaan erityisestä tarjoilusta hyökkäyspäässä.

Penkiltä on kuitenkin luvassa eurooppalaista pelintekotaitoa.

– Laurilla tulee olemaan hauskaa pelata Ricky Rubion kanssa. Hän on yksi liigan parhaista syöttäjistä, Lelchitski kehuu.

LeBron Jamesin aikaisista raunioista Clevelandissa on jäljellä vielä iso laituri Kevin Love, jonka mammuttimainen 30 miljoonan vuosipalkka rasittaa seuran kulurakennetta. Jos veteraanille ei löydy ennen kauden alkua uutta osoitetta, Markkanen saa varmasti arvokasta oppia kokeneelta 32-vuotiaalta.

Menestys saa vielä odottaa

Vaikka Clevelandin ryhmässä riittää nuorta potentiaalia, on turvallista todeta, ettei joukkue tule menestymään vielä hetkeen ilman isoja peliliikkeitä. Kolmella edellisellä kaudella Cavs on jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle voittoprosenteilla 23, 29 ja 30.

– Luultavasti menestystä ei ole heti luvassa, mutta Clevelandin tavoitteena onkin rakentaa nuori, hyvä ryhmä, joka voi kasvaa yhdessä ja yhteen. Uskon, että heillä on potentiaalia yllättää monet jo ensi kaudella, Lelchitsiki sanoo.

Markkaselle Clevelandissa on tarjolla täysin uusi startti NBA-uralle, joka suistui hieman nousujohteisilta raiteiltaan kahdella viimeisellä kaudella Chicago Bullsissa.

– Uskon, että näemme raikkaamman Laurin kuin viime kaudella. Hän on todella innoissaan päästessään pelaamaan uusien joukkuekaveriensa kanssa ja uuden valmentajan alaisuudessa. Hän on varmasti henkisesti virkistynyt siirrostaan.

– Cleveland on nuori, jännittävä joukkue. Edessä on varmasti ylä- ja alamäkiä, mutta seuralla on loistavia palasia jo paikallaan, ja Lauri sopii todella hyvin joukkueeseen. Uskon, että joukkuetta on todella hauskaa katsella ensi kaudella, Lelchitski summaa.

 Cleveland Cavaliersin NBA-runkosarja alkaa 21. lokakuuta Memphis Grizzliesiä vastaan. Seurojen harjoitusleirit käynnistyvät syys-lokakuun taitteessa.

Lue myös:

    Uusimmat