Laura julkaisi koskettavan kuvan siskostaan rankan työrupeaman jälkeen: "Oletteko koskaan oikeasti ajatelleet sitä, mitä synnytyshoitajat näkevät?"

Laura jakoi Facebookissa kuvan siskostaan rankan työvuoron päätteeksi ja penäsi samalla arvostusta sairaanhoitajien työtä kohtaan.

Laura McIntyre jakoi Facebookissa puhuttelevan kuvan hoitajan työstä. Kuvassa on Lauran identtinen kaksossisko, Caty.

Caty istuu tuolissa ruoka-annos edessään ja vesimuki kädessään. Hän vaikuttaa kyynelehtivän.

– Hän kyllä tappaa minut tämän kuvan takia, mutta voisimmeko hetken ajan arvostaa hoitajia? Laura kirjoitti kuvan oheen.

– Caty on juuri saanut päätökseen neljännen työvuoronsa putkeen. Se on yli 53 tuntia neljässä päivässä. Tähän ei lasketa sitä puoltatoista tuntia, jonka hän istuu autossa joka päivä. Hän ei yleensä saa mahdollisuutta syödä lounasta tai edes juoda paljoa vettä.

"Oletteko koskaan oikeasti ajatelleet sitä, mitä synnytyshoitajat näkevät?"

Lauran mukaan Caty on taitava työssään, mutta unohtaa usein potilaita hoitaessaan huolehtia itsestään. Kuva on otettu rankan työpäivän iltana: Caty oli auttanut kohtuun kuolleen lapsen synnytyksessä.

– Oletteko koskaan oikeasti ajatelleet sitä, mitä synnytyshoitajat näkevät? He näkevät suurta iloa helpoissa synnytyksissä, terveissä äideissä ja vauvoissa. He näkevät paniikkia ja ahdistusta, kun tuoretta äitiä pelottaa. He näkevät pelkoa, kun hätäsektiosta ilmoitetaan, Laura sanoo.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Hoitajien työvuorot Suomessa

24 tunnin työvuoroja käytetään Suomessa ensihoidossa. Esimerkiksi sairaaloissa käytetään usein jaksotyötä, jossa säännöllinen työaika on 80 tuntia kahden viikon tai 120 tuntia kolmen viikon pituisena ajanjaksona. Jaksotyössä tulee työvuoron alusta lukien 24 tunnin kuluessa olla yksi yhdeksän tunnin keskeytymätön lepoaika. Työntekijän kanssa sopimalla vuorokausilepoa voidaan lyhentää tilapäisesti, mutta lepoajan on kuitenkin oltava vähintään viisi tuntia.

Laura huomauttaa, että hoitajat näkevät teinejä synnyttämässä sekä huumeriippuvaisia äitejä, joiden lapsi syntyy vieroitusoireista kärsien. Hoitajat näkevät myös, kuinka hautaustoimisto hakee lapsen, jonka elämä päättyi aivan liian aikaisin.

– Caty (ja muut hoitajat), te olette erityisiä. Olette potilaillenne ja heidän perheilleen suurempi siunaus kuin voitte tietää. Kiitos teille kaikille kaikesta, mitä teette, Laura kirjoittaa.

"Kiitos, Caty, siitä, että olet ihana ihminen ja hoitaja"

Kuva keräsi lopulta yli 12 000 kommenttia, joissa kiiteltiin hoitajia heidän työstään. Moni vaati myös inhimillisempiä työvuoroja ja parempaa palkkaa hoitajille, jotka pitävät huolta potilaistaan näiden heikoimmilla hetkillä.

– Kiitos, Caty, siitä, että olet ihana ihminen ja hoitaja. Ja kiitos sinulle, joka kirjoitit tämän tekstin. Hoitajana oleminen ei ole vain fyysisesti uuvuttavaa, vaan myös henkisesti ja tunnetasolla uuvuttavaa, Danita Kreeger kirjoittaa.

– Olet lahja noille vauvoille. Ilman sinua näiden pienten enkeleiden elämä ei alkaisi yhtä hyvällä tavalla. Kiitos, että olet paikalla ja välität koko sydämelläsi, Jan N Doug Gaskill sanoo.

– Olen ollut hoitaja ja voin sanoa, että se on yksi maailman vaikeimmista ammateista. Siunausta sinulle, kultaseni, koska teet parhaasi, Janet Warner sanoo. 

"Sitä tuntee, että aina pitäisi olla vahva"

Toisin kuin Laura oletti, Catykaan ei "tappanut häntä" kuvan vuoksi,

– En pidä huomion kohteena olemisesta ja rakastankin sitä, että Laura kirjoitti kunnianosoituksensa ei vain minusta, vaan kaikista hoitajista, meidän intohimostamme ja omistautuneisuudestamme, myös rankimpina päivinä, Caty totesi Good Morning Americalle.

Catyn mukaan hoitajan ammatissa parasta on yhteys potilaisiin, heidän kannustamisensa ja auttamisensa.

– Pahinta on se, että vaikka tietää tehneensä kaiken voitavansa jonkun eteen, ei kuitenkaan voinut muuttaa lopputulosta (esimerkiksi sikiön kuolemaa tai huonoa ennustetta). Sitä tuntee, että aina pitäisi olla vahva potilaansa vuoksi, vaikka sisäisesti on romahtamassa. 

Lue myös:

    Uusimmat