Lätkäfanin lohikiekot ja muut helpot herkut kisakatsomoon

Jääkiekkokevättä vietetään SM-liigan finaalien sekä kohta myös MM-otteluiden merkeissä. Loihdi maistuvat ja helpot eväät kisakatsomoon.

Itse tehdyt energiapatukat antavat varmasti voimaa oman suosikkijoukkueen kannustamiseen. Pientä suolaista kisakatsomoon saat suussa sulavista lätkäfanin lohikiekoista.

Jälkkäriksi voit valmistaa vaikkapa hedelmäaakkospullia. Aakkosista voit taiteilla pullan päälle suosikkijoukkueesi nimen.

Kevään suurimpaan urheilutapahtumaan, jääkiekon MM-kisoihin voit valmistautua pyöräyttämällä sinivalkoisia cocktailpaloja. Näillä herkuilla jaksat kannustaa Leijonat voittoon!

Itse tehdyt energiapatukat

Tee itse juuri sellaisia myslipatukoita kuin haluat. Käytä niihin kotimaisia kuitupitoisia, lisäaineettomia hiutaleita, esim. Pikakaura+kuitu -hiutaleita. Patukoihin sopivat mainiosti myös Tattarihiutaleet, Neljän viljan Hiutaleet tai Ruishiutaleet.

6 isoa tai 12 pienempää patukkaa

1/2 dl rypsi- tai avocadoöljyä
1/2 dl appelsiini- tai omenatuoremehua
1 dl siirappia tai hunajaa
4 dl Myllyn Paras Pikakaura + Kuitu -hiutaleita
1 dl papaija- ja mangosuikaleita
1 dl rusinoita
1 dl auringonkukan- tai pinjansiemeniä
1 dl kuivattuja mustikoita, puolukoita tai karpaloita
1 dl saksanpähkinä- tai mantelirouhetta

Kuumenna isohkossa kattilassa öljy, mehu ja siirappi (tai hunaja) kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää muut aineet joukkoon sekoittaen paksuksi tahnaksi.

Aseta leivinpaperi suorakaiteisen uunivuoan pohjalle ja reunoille. Voitele öljyllä. Painele taikina matalaksi levyksi paperin päälle vuokaan tiiviisti.

Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia riippuen vuoan koosta eli reunojen paksuudesta. Leikkaa jäähtyneenä pitkiksi energiapatukoiksi.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lätkäfanin lohikiekot

Nämä lohikiekot toimivat erityisen hyvin kisakatsomossa. Tässä ohjeessa on käytetty Isoa Lehtitaikinalevyä, josta saa hieman lisää kaulimalla kunnon ison levyn, jolle täytteet levitetään ja sen jälkeen kääritään rullalle. Vaihtelua hyrriin saat valitsemalla täytteeksi savukinkkua tai erilaisia juustoja.

Lohikiekot

Noin 30 kpl

1 pkt Myllyn Paras Iso Lehtitaikinalevyjä (600 g) tai Myllyn Paras Lehtitaikinalevyjä (500 g)

Täyte:
150-200 g lohituorejuustoa
200 g savulohta suikaleina
2 punaista paprikaa kuutioina
1 tlk pieniä kapriksia (noin 100 g)
1 dl tuoretta tillisilppua

Ota taikina ajoissa sulamaan. Kauli Isoa Lehtitaikinalevyä puolet leveämmäksi noin kokoon 30 x 40 cm.

Levitä huoneenlämpöinen tuorejuusto taikinalevylle. Ripottele päälle savulohta, pieneksi kuutioitua paprikaa ja kaprikset, mausta tillisilpulla.

Kääri levy rullalle pituussuunnassa (rullaustekniikka sama kuin kääretortulla). Laita rulla sauma alaspäin jääkaappiin jähmettymään, noin puoleksi tunniksi.

Leikkaa rullasta noin 1 cm:n paksuisia viipaleita ja laita ne joko sellaisenaan uunipellille tai muffinivuokiin. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia kauniin värisiksi.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Sinivalkoiset cocktailpalat

Cocktailpalojen muoto voi olla pelkistetysti neliöitä eli leikkaa taikinalevy vain ruudukoksi. Voit myös ottaa taikinalevystä piparimuoteilla erimuotoisia paloja.

30-40 kpl

1 pkt Myllyn Paras Lehti-, Torttu- tai Voitaikinalevyjä (500 g)
munaa voiteluun
unikon, fenkolin tms. siemeniä koristeeksi

Valkoinen täyte (20 kpl):
100 g feta-, salaatti- tai muuta vastaavaa juustoa
100 g valkosipulituorejuustoa
3-4 puristettua valkosipulinkynttä

Sininen täyte (20 kpl):
100 g sinihomejuustomurua
50 g ranskankermaa
50 g mustia oliiveja
50 g mustikoita
½-1 tl mustapippurirouhetta

Leikkaa kohmeiset taikinalevyt terävällä veitsellä ruudukoksi (jokainen levy 2 x 4), tai ota tähden ja kuun muotoisella piparimuotilla sulaneesta taikinalevystä tähtiä ja kuita.

Voitele ne munalla ja ripottele pinnalle koristeeksi unikon tai fenkolin siemeniä. Paista sellaisenaan 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 minuuttia kauniin värisiksi. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Täytteen värit on valittu sinivalkoisiksi. Voit täyttää puolet paloista sinihomejuustolla ja puolet fetajuustolla. Sekoita molemmat täytteet omissa kipoissaan tahnaksi. Halkaise jäähtyneet kuviot terävällä veitsellä ja laita väliin 1-2 teelusikallista täytettä.

VINKKI: Jos teet suuremman määrän ja haluat oikein kauniita cocktailpaloja, hienonna täyte hyvin tahnamaiseksi ja pursota se varovasti paloihin.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Hedelmäaakkospullat

Nämä herkut leivotaan kätevästä valmispullataikinasta. Koska kyseessä on hiivataikina, pakastepullataikina on sulatettava ja kohotettava uunipellillä – levyt erilleen levitettynä leivinliinan alla. Karkkipullat maistuvat myös perheen pienimmille.

16 kpl

1 pkt Myllyn Paras Pullataikinaa (1 kg, pakaste)
1 muna
1 pss hedelmäaakkoskarkkeja (200 g)
1 dl raesokeria tai väriraesokeria

Jaa hieman sulaneet taikinalevyt kahtia. Nosta taikinaneliöt uunipellille leivinpaperin päälle väljästi.

Anna levyneliöiden kohota kaksinkertaisiksi paksuudeltaan leivinliinalla peitettyinä lämpimässä paikassa, esimerkiksi 40-asteisen uunin keskitasolla tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä.

Voitele neliöt munalla. Laita pullaneliöiden päälle hedelmäaakkosia haluamaasi kuvioon. Voit vielä ripotella pullien reunoille raesokeria tai väriraesokeria.

Kohota pullia vielä noin 30 minuutin ajan lämpimässä paikassa.

Paista 210-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin värisiksi.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat