Lasten pulahdus altaaseen muutti suomalaisperheen Thaimaan-loman painajaiseksi, 10-vuotias osui pohjaan ja alkoi sätkiä ja huutaa: "Paikka on kuolemanloukku"

Pulahdus uima-altaaseen muutti suomalaisperheen Thaimaan-loman painajaiseksi – "Kuulin lapsen kauhean huudon" 4:25
Pulahdus uima-altaaseen muutti suomalaisperheen Thaimaan-loman painajaiseksi – "Kuulin lapsen kauhean huudon"

Thaimaan Phuketissa lomaillut suomalaisperhe joutui uima-altaassa vaarallisen tilanteen eteen. Lasten äiti Elsa Vähänen kertoo, kuinka hän säikähti tilannetta ja "sydän pomppasi kurkkuun".

Tampereella asuva suomalaisperhe, johon kuuluu Vähäsen lisäksi hänen miehensä sekä kolme 7-, 10- ja 13-vuotiasta lasta matkustivat vajaan kahden viikon mittaiselle lomalle Thaimaahan. Mukana oli myös Elsan äiti.

Vähäsen kertoman mukaan alkumatka sujuikin mutkattomasti Khao Lakissa. Ongelmat alkoivat Phuketissa, Mai Khao -rannalla sijaitsevalla hotellilla.

Kuin paratiisihotelli rannalla

Hotelli on Hotels.com-verkkosivuston mukaan viiden tähden hotelli lyhyiden kävely- ja ajomatkojen päässä varsinaisesta Mai Khaon rannasta, hotellin vesipuistosta sekä Sirinat-kansallispuistosta. Hotellissa vierailleiden asiakkaiden jättämät arvostelut ovat myös poikkeuksellisen kehuvia. Arvosteluasteikolla 1–10, suuri osa arvostelleista on jättänyt arvosanan 8.

– Ajattelin varata loman loppuajaksi meille ihanan hotellin, jossa oli vielä kaiken lisäksi vesipuisto. Meillä oli oma villa, jonka pihalla oli oma uima-allas. Lapset halusivat mennä siihen saman tien uimaan, Vähänen kertoo.

Vähäsen perheen yksityinen allas onkin kuvan perusteella houkuttelevan näköinen. Vähänen kertoo, että altaaseen pääsi suoraan niin huoneiston olohuoneesta kuin makuuhuoneestakin. Altaan reunusta on koristeltu pyöreillä valkoisilla kivillä. Altaan päädyssä on keskikoroke, jolle voi nousta lepäilemään. 

Petollisen houkutteleva allas

Vähänen muistaa, että nuorin lapsi juoksi ensimmäisenä altaaseen ja sanoi heti, että vesi tuntuu hassulta jaloissa.

– Ajattelin, että lapsen jaloissa olevat hyttysenpistot ne vain kirvelevät kloorivedessä.

Myöhemmin lapsi kuvaili altaan vedestä tullutta tunnetta sellaiseksi, että se olisi ikään kuin vetänyt jalkoja kohti pohjaa.

Altaaseen ryntäsi myös perheen keskimmäinen eli 10-vuotias lapsi, joka harrastaa uintia.  

– Hän ui altaan matalaan päätyyn ja alkoi sätkiä ja huutaa kuin syötävä.

Vähäsen mukaan lapsi sai sähköiskuja altaan pohjasta jalkoihinsa eikä päässyt nousemaan vedestä.

Vähänen oli itse samaan aikaan sisällä hakemassa pyyhkeitä. Lasten isä oli onneksi uima-altaalla vahtimassa uimareita.

– Kuulin lapsen kauhean huudon ja juoksin itse paikalle sydän kurkussa juuri, kun mies nousi vaivoin pystyyn ja sai vedettyä perheen keskimmäisen lapsen uima-altaan keskellä olevalle kivetykselle, jolla nuorin lapsi oli jo.

Vähäsen mies, Ville, kuvaili vaimolleen, että jopa hänellä oli vaikeuksia nousta pystyyn sähkön vaikutuksesta, saati sitten pienellä lapsella.

Lapset olivat nyt "jumissa" tuolla altaan olevalla saarekkeella.

– Jouduimme pelastamaan lapset kahta allastuolia apuna käyttäen niin, ettei lasten tarvinnut joutua koskettamaan vettä.

Lapset pääsivät turvaan lähes vammoitta; perheen keskimmäisellä lapsella oli ruhjeita ja mustelmia kehossaan. Vähänen arvioi, että ne tulivat lapsen sätkiessä altaassa. Myös miehellä oli mustelmia, mutta muutoin minkäänlaisia palovammaan viittaavia jälkiä Vähäsen mukaan lapsella ja tämän isällä ei ollut. 

Hotelli reagoi hitaasti, eikä altaassa ollut heidän mukaan vikaa

Lapset pääsivät turvaan, mutta koko perhe oli järkyttynyt tapahtuneesta. Vähänen riensi saman tien puhelimeen ja soittamaan hotellin vastaanottoon, että he tarvitsevat ensiavun paikalle sekä jonkun tarkistamaan altaan turvallisuuden. 

– Kesti puoli tuntia, että paikalle saapuivat ensimmäiset flegmaattiset huoltomiehet ihmettelemään ja tökkimään vettä, Vähänen sanoi. 

Ensi töikseen huoltomiehet olivat vetäneet seinässä olevasta vivusta, Vähäsen arvion mukaan ilmeisesti he olivat sulkeneet altaan sähköt. Miehet eivät löytäneet altaasta mitään poikkeavaa.

Vähänen arvelee, että kielimuurin takia paikalle ei saapunut lainkaan hänen vaatimaansa lääkäriä, vaan kyseiset huoltomiehet. 

Vähänen soitti uudestaan vastaanottoon, jolloin vastauksena oli, että hotellin "manager" tulee aivan pian paikalle. 

Meni toinen puolituntinen, kunnes "manager" saapui. 

Perheen äiti, Vähänen, laittoi kovat piippuun.

– Sanoin tälle "managerille", että tämä paikka on kuolemanloukku. Te hoidatte meidät nyt sairaalaan ja uuteen hotelliin. Tänne emme jää hetkeksikään.

Odotettua pidempi sairaalareissu

Lopulta taksi tuli ja matkaan päästiin. Samaan aikaan Phuketin tiet tukkeutuivat kuitenkin ruuhkista. Matka hotellilta sairaalaan kesti Vähäsen mukaan kolme tuntia. 

– Sairaalassa tilanteemme otettiin alusta asti vakavasti. Mies ja lapsi vietiin EKG-kuvauksiin. Verikokeista tarkastettiin lihasvauriosta kielivää P-CK-arvoa. 

Lääkäri ilmoittikin haluavansa miehen ja lapsen jäävän sairaalaan tarkkailtavaksi yön yli. 

– Ihmettelimme sitä, mutta jälkikäteen aiheesta luettuani, se oli aivan oikea toimenpide, kun ihminen on altistunut sähkölle. 

Hotellin "manager" oli löytänyt sillä välin koko perheelle uuden hotellin, jonne perheen kaksi lasta isoäitinsä kanssa siirtyivät. 

Sairaalakäynti venyikin odotettua pidemmäksi, sillä seuraavana päivänä onnettomuudesta, lapsen P-CK-arvo oli noussut. 

– Lasten viitearvon maksimi on 160 ja meidän lapsellamme arvo oli yli 1 600. Lapsen sydämestä oli kuulunut myös rytmihäiriö. Jouduimme jäämään toiseksi yöksi sairaalaan. 

Seuraavana päivänä perhe lensi Suomeen. 

Vähänen kertoo, ettei voinut jättää perheen kokemaa järkytystä kertomatta. Vähänen haluaa varoitella myös muita "hiljaisen kuoleman" vaarasta eli sähkön vaarasta vedessä ja sitä kautta johtavaan kuolemaan. Termiä kutsutaan englanniksi "electric shock drowning" ja tapauksia vuosien aikana on raportoitu useita, esimerkiksi vuonna 2017 Turkissa kuoli viisi ihmistä uima-altaassa olleeseen sähköiskuun. 

Korjattu perheen isän nimi Lassesta Villeksi kello 18.00.



Lue myös:

    Uusimmat