Mainos

Lassi Hackman voitti ENSI-omakotitalon suunnittelukilpailun

Valkeakosken vuoden 2009 asuntomessuille rakennetaan ensiomakotitalo Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosaston opiskelija, Lassi Hackmanin ehdotuksen pohjalta. Hackman voitti ehdotuksellaan "Paritupa mansardilla" aiheesta järjestetyn opiskelijasuunnittelukilpailun. Kilpailuun tuli yhteensä 40 ehdotusta.

Kilpailijoiden suunniteltavana oli lähtökohdiltaan noin 120 neliön suuruinen ensiomakotitalo, jota voidaan laajentaa elämäntilanteen mukaan. Ensiomakotitalon rakentamisen on tarkoitus maksaa enintään 2 000 euroa neliöltä. Ratkaisun tuli olla arkkitehtuuriltaan innovatiivinen ja korkeatasoinen sekä tiloiltaan ja toiminnoiltaan joustava.

ENSI-omakotitalo toteutetaan Valkeakosken asuntomessuille Hackmanin ehdotuksen pohjalta. Talotoimituksesta ja rakentamisesta vastaa Finndomo Säynätsalo Oy / Vaajatalot.

– Voittanut ehdotus muistuttaa nykyajan versiota rintamamiestalosta. Kustannustehokkuutensa ja muunneltavuutensa ansiosta se on hyvin toteutuskelpoinen ja sopii jatkokehitettynä hyvin teolliseen tuotantoomme, markkinointipäällikkö Jouni Mäki Finndomosta toteaa.

Omaperäinen ja huolellisesti suunniteltu

Hackmanin voittaneessa ehdotuksessa perusratkaisu on 88 neliön kokoinen. Runko mahdollistaa monenlaisia sisäisiä tilajärjestelyjä, esimerkiksi keittiön ja olohuoneen paikkaa voidaan vaihtaa helposti. Yläkerrankin huoneet voidaan järjestää monella tavalla. Taloa voidaan laajentaa myös pihapiiriin, johon suunnitelmassa on sijoitettu piharakennus saunoineen.

"Ehdotus yhdistää mielenkiintoisella tavalla yleispätevyyden ja arkkitehtonisen omaperäisyyden. Rakennus on ilmeeltään sympaattinen ja tavoittaa hyvin ensitalon hengen. Suunnittelu on eläytyvää ja huolellista. Tilankäyttö on tehokasta. Rakennuksen laajentuminen on luontevaa, ja sisätilan hieno tunnelma on onnistuneesti säilytetty eri laajennusvaiheissa. Tontin käyttö eri rakennusvaiheissa on mietitty huolella", palkintolautakunta arvioi parhaaksi katsomaansa ehdotusta.

– Lähtökohtana suunnittelussa on ollut kompaktin ja toimivan perusratkaisun löytäminen. Tilajärjestelyjä vaihtamalla pohjaratkaisu on mahdollista toteuttaa asukkaan toiveiden mukaan. Näin pyritään alusta alkaen minimoimaan rakennus- ja ylläpitokustannukset, Lassi Hackman kertoo.

Palkintoina jaettiin yhteensä 10 000 euroa

ENSI-omakotitalon opiskelijasuunnittelukilpailun järjestivät yhteistyössä Finndomo Säynätsalo Oy / Vaajatalot, Osuuskunta Suomen Asuntomessut, Rakennustietosäätiö RTS, Suomen Asuntotietokeskus, Suomen Messut, Suomen Omakotiliitto, Valkeakosken kaupunki ja Valkeakosken Osuuspankki.

Suomen Messusäätiö jakoi kilpailussa palkintoina yhteensä 10 000 euroa, joista voittaneen ehdotuksen osuus on 4 000 euroa. Toinen palkinto arvoltaan 2 500 euroa myönnettiin Mikko Jakosen, Heikki Muntolan ja Heikki Riitahuhdan ehdotukselle "Sydän-aivot-keuhkot" ja kolmas palkinto 1 500 euroa Miina Kontuniemen ehdotukselle "Joutsen". Lunastukset arvoltaan 500 euroa saivat Jenni Leinonen ja Juha Leskelä ehdotuksellaan "Kellopeli oranssi" sekä Markus Haapsaari ja Kari Pöykkö ehdotuksellaan "Kunnossa kaiken ikää". Kunniamaininnat annettiin Annika Tuohimaan ehdotukselle "Ameba" sekä Sauli Kososen ja Olli Railan, avustajanaan Kou Machida, ehdotukselle "Elinkaari".

Palkituista ehdotuksista järjestettiin lisäksi 15.2.-16.3. yleisöäänestys Suomen Asuntomessujen verkkosivuilla. Tasaisen äänestyksen voitti Markus Haapsaaren ja Kari Pöykön ehdotus "Kunnossa kaiken ikää", jolle myönnettiin 1 000 euron erityispalkinto.

Kaikkiin palkittuihin ehdotuksiin voi tutustua tarkemmin Helsingin Messukeskuksessa 3.4.-6.4. järjestettävillä Oma Koti 08 -messuilla. Samaan aikaan samassa paikassa järjestetään neljä muuta asumisaiheista messuosiota: Asuntomarkkinat 08, OmaMökki 08, OmaPiha 08 ja Sisusta! 08.

Seuraa talon valmistumista!

ENSI-omakotitalon rakentamisen etenemistä voi syksystä alkaen seurata hanketta varten perustettavilla verkkosivuilla sekä MTV3-kanavalla esitettävässä Joka kodin asuntomarkkinat -ohjelmassa. Valmis kohde on nähtävissä Valkeakosken asuntomessuilla, jotka järjestetään heinä-elokuussa 2009.

(JKA 4.4.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.