Lasse Kukkonen kohtasi uudenlaisen arjen: "Peliuralla joku painoi toimistolla enteriä ja palkka rapsahti tilille"

Leijonien ja Kärppien pitkäaikainen luottopuolustaja Lasse Kukkonen lopetti uransa ja aloitti yrittäjän elämän. Psyykkiseen valmennukseen ja johtamiseen erikoistunut Kukkonen haluaa yhdistellä omia kokemuksiaan saamiinsa "kirjaoppeihin". 

Peliuran lopettaminen voi olla kova kolaus ammattilaisjääkiekkoilijalle, jos elämälle ei löydy selkeää suuntaa. Keväällä lopettanut Lasse Kukkonen on saanut pehmeän laskun uuteen uraan. 

Uuden elämän askelmerkit alkoivat hahmottua konkaripakin mielessä jo hyvissä ajoin ennen lopettamista. Hän kävi Trainer4Youn psyykkisen valmennuksen kurssin ja perusti lempinimestään johdetun yrityksen nimeltä KukkoLasse Oy. Kukkonen tarjoaa yksilö- ja ryhmävalmennusta sekä urheilijoille että yrityksille.

Uransa lopettaneilla huippukiekkoilijoilla on taloudellista puskuria ainakin vähäksi aikaa, mutta säästöt hupenevat ennen pitkää, jos laskupino kasvaa eikä asiakkaita löydy. Kukkonen on saanut toiminnan hyvin alkuun, ja töitä on tullut lupaavasti. 

– Pelaajauralla joku painoi toimistolla kuun lopulla enteriä ja palkka rapsahti tilille, Kukkonen naurahtaa MTV Urheilulle. 

Mistä henkiset voimavarat?

Kukkonen on jo pitkään miettinyt, että minkä takia jotkut urheilijat onnistuvat repimään itsestään voimavaroja irti enemmän kuin toiset – ja vielä nauttimaan tekemisestään. Häntä kiehtoo ajatus toimivan tiimin rakentamisesta. 

Kukkonen keräsi pelaajaurallaan laajaa arvostusta henkisestä vahvuudestaan. Hän oli kapteenin prototyyppi, joka halusi liimata joukkueen yhteen. 

Ovatko ominaisuudet sisäsyntyisiä vai opittuja?

– Osittain ne ovat varmasti synnynnäisiä kykyjä, mutta henkistä vahvuutta voi kehittää niin kuin esimerkiksi luistelunopeutta. Käytin koko uran ajan urheilupsykologia ja tein asian eteen paljon töitä. 

Nopeaa reagointia tilanteisiin

Jääkiekkojoukkueen pukukoppi mielletään usein omalakiseksi yhteisöksi, jossa pätevät "viidakon lait". Kukkosen mielestä koppielämässä on paljon samoja lainalaisuuksia kuin niin sanotussa normaalissa työelämässä. 

– Kyse on ihmisten kanssa toimimisesta, ja pukukopissa ollaan aitojen tunteiden äärellä. Jos aiempi erä on mennyt ohi, pitää reagoida nopeasti, että päästään taistelemaan vielä voitosta. 

Kukkonen tietää varmasti paljon johtamisesta, mutta valmentajana ja kouluttajana hänen pitää muuntaa ajatukset kiinnostavasti sanalliseen muotoon niillekin ihmisille, jotka tulevat urheilumaailman ulkopuolelta. Hän pitää uudesta haasteesta. 

– Joskus tulee jälkeenpäin mieleen, että jonkun asian olisi voinut sanoa paremmin. Vastaavasti tulee onnistumisen tunteitakin. 

Niitä onnistumisen tunteita tuli paljon kaukalossakin, jossa Kukkonen voitti muiden muassa maailmanmestaruuden, neljä SM-kultaa ja kaksi olympiapronssia. 

"Pitäisikö sinun mennä töihin?"

Yksi uuden elämän hyvistä puolista on, että Kukkonen pääsee viettämään entistä enemmän aikaa kotona vaimon ja kolmen lapsen kanssa. 

– Koulun aloittava nuorin lapsi jo totesi, että pitäisikö sinun jo mennä töihin, kun olet koko ajan kotona. 

Arki on muuttunut seesteisemmäksi. Kukkosen ei tarvitse pumpata itseään enää jäähallin kumimatolla iskuun kuin ammattilaisnyrkkeilijä ennen ottelua. 

Nyt edessä ovat uudenlaiset taistelut. 

– Ei ole vielä kertaakaan tullut fiilistä, että pitäisi päästä takaisin kehiin. Ei varsinkaan nyt, kun jätkillä on testiviikot menossa, Kukkonen heittää. 

– Nyt on päässyt harrastamaan vähän erilaista kuntoilua. Tennistä on tullut lätkittyä, ja sitä on tarkoitus pelata jatkossakin. 

Lue myös:

    Uusimmat