Uransa lopettanut kultaleijona astui nuorena kovaan maailmaan – näki lajin mullistuksen: "Ilmapiiri ei ollut helpoin siinä paineessa"

37:42
Janne Pesonen kertoo Tulosruudun jutussa urastaan ja sen loppumisesta.

Janne Pesosella, 38, on nyt aikaa miettiä päättynyttä peliuraansa ja suunnitella uutta elämänvaihetta. Jääkiekkoilija ehti nähdä, miten laji muuttui SM-liigassa ja muissa huippusarjoissa. 

Janne Pesonen kauhoo Kaivopuiston kupeessa sijaitsevassa kahvilassa herkullisen näköistä leivosta kitusiinsa. Enää ei tarvitse miettiä tulevia rasvaprosenttimittauksia.

Eikä mitään jääkiekon pelaamisen liittyvää ylipäätään.

Pesonen kertoi torstaina MTV Urheilulle lopettavansa 38-vuotiaana menestyksekkään jääkiekkouransa.

Hän myöntää, että tunnelmat vaihtelivat lopettamisprosessin aikana hyvistä huonoihin. Kun lopullinen päätös syntyi, olo oli onnellinen ja helpottunut.

Pesonen ei laita lopettamista kokonaan koronaviruksen mullistamien pelaajamarkkinoiden piikkiin. Hän muistuttaa, että moni muu pelaaja on heikommassa tilanteessa.

 – Päätös on vaikeampi, jos se tulee ulkopuolelta pakosta. Toivon, että nuoremmilla pelaajilla riittää uskoa huomiseen, Pesonen pohtii.

Uusia maita, uusia kokemuksia

Lopettamisen hetkellä nousee esiin usein ilmaisu ”jäädä hampaankoloon”. Sitä ei ”Pessin” tarvitse käyttää.

Kuhmon Kivasta alkanut jääkiekkotaival tarjosi kokemuksia, joihin harva pelaaja yltää. Hän voitti Bratislavan 2011 MM-kullan lisäksi Oulun Kärpissä neljä SM-kultaa, KHL:n mestaruuden ja Ruotsin mestaruuden.

– Nautin täysin rinnoin matkasta, Pesonen summaa tuntemukset.

– Kun uraa katsoo taaksepäin, tulee sellainen vau-efekti.

Pesonen antaa voittojen ja saavutuksien lisäksi ison arvon urheilun parista saaduille ystäville ja kokemuksille, joita hän sai eri maissa asumisesta: hän on nähnyt Pohjois-Amerikan, Venäjän, Sveitsin ja Ruotsin.

– Eri ympäristössä eläminen vaatii sopeutumista, mutta se on samalla antoisaa ja haastavaa. Jouduin kaivamaan itsestäni henkisesti ja fyysisesti paljon. 

Bratislavan kulta uran huippukohta

Monet hyvät pelaajat kahlaavat uransa läpi voittamatta yhtäkään pokaalia. Pesosen ura ajautui hyville uomille jo nuorena, kun hän pääsi Oulun Kärppien kovaan ydinryhmään. Ensimmäinen SM-kulta tuli jo vuonna 2003.

– Pääsin oppimaan voittamisen kulttuuria. Kun siellä pärjäsi, pääsin vaikuttamaan jossain määrin pelipaikkaan itsekin.

– Olen aina halunnut päästä kovaan paikkaan, jossa saan kehitettyä itseäni pelaajana mahdollisimman paljon.

Maininta Bratislavan MM-turnauksesta saa hymyn pelimiehen suupieliin. Hänelle jo ensimmäiseen MM-turnaukseen pääsy oli kova juttu.

Voitto unelmien täyttymys.

– Ihan uskomaton. Joukkueessa oli mahtava fiilis, kun jokainen jätkä halusi sitoutua.

– Juhlista on jäänyt mieleen se yleinen riemu ja positiivisuus, joka välittyi ihmisistä. Se kosketti niin monta.

”Alussa piti taistella tilasta”

Pesoselle on hyvää pohjaa arvioida jääkiekon kehitystä, sillä hän on nähnyt ammattilaiselämää lähes 20 vuotta.

KHL:n tulosta ei ollut vielä mitään tietoa 2000-luvulla, ja peli kaukalossa oli kovin erilaista kuin nykyään.

– Uran alussa piti taistella tilasta, eikä ilmapiiri ollut helpoin siinä paineessa. Nykyään ollaan pelaajalähtöisempiä ja kannustetaan olemaan luovempia.

Jääkiekko muuttui NHL:n työsulun 2004–05 jälkeen, kun mailapeliä karsittiin rajusti. Tätä nykyä liikkuvuus, nopeus ja reagointipeli ovat menestyksen ytimessä.

– Silloin peli oli fyysisempää. Nykyäänkin pitää olla valmius siihen fyysiseen peliin, mikä aiheuttaa haastetta kovassa pelinopeudessa.

Mitä uran jälkeen?

Pesosella riittää nyt entistä enemmän aika perheen kanssa olemiseen ja intohimoihinsa golfiin ja kalastukseen.

– Golftasoitusta tässä on jo yritettykin rukkailla, Pesonen naurahtaa.

– Nyt on ollut kiva, kun aikataulu ei ole koko ajan ollut raksuttamassa takaraivossa. Urheilijan elämä on kuitenkin tosi säännöllistä. Kauden aikana ei pysty heittämään ihan täysin vapaalle.

Pesonen sanoo, että hän lähtee katsomaan avoimin mielin uutta elämänvaihetta.

– On paljon juttuja, jotka eivät selviä kuin kokeilemalla. Katsotaan mikä innostaa ja kiinnostaa. Ei sen tekemisen tarvitse olla mitään niin mullistavaa. Tärkeintä, että sillä on itselle merkitystä.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja