Lapsikaappausten käsittelyssä suuria vaihteluja

MTV3:n uutiset kävi läpi yli 300 kansainvälistä lapsikaappaustapausta. Äiti kaappaa lapset neljä kertaa isää useammin.

Maailmanlaajuisesti Haagin sopimuksen piiriin kuuluvia lapsikaappaustapauksia on vuosittain noin 1500 kappaletta. Sopimuksen lähtökohta on, että lapsi palautetaan siihen maahan mistä hänet vietiin. Oikeuskäytäntö vaihtelee kuitenkin melkoisesti maasta toiseen.

MTV3:n uutiset kävi läpi yli 300 kansainvälistä oikeustapausta. Kyse on Haagin sopimuksen piiriin kuuluvista maista ja kaappaajana lähes aina äiti.

KAAPPAAJA: ÄITI 78% ISÄ 20% MUU 2%

- On mielenkiintoista, että kaappaukset kohdistuvat tähän 5-15 prosentin vähemmistöön, joissa lapsi on uskottu poikkeuksellisesti isälle. Näissä tapauksissa äiti on tavallaan tyytymätön ja hänessä herää naarastiikeri. Hän haluaa näyttää, että oikeus on hänen omissa käsissään, siviilioikeuden professori Urpo Kangas sanoo.

Tutkituissa tapauksissa oikeuslaitokset päättivät palauttaa 60 prosenttia lapsista.

PALAUTETAAN 61% EI PALAUTETA 39%

Maiden välillä on kuitenkin huikeita eroja. Esimerkiksi Kanada noudattaa tiukasti sopimusta ja palauttaa kolme neljäsosaa kaapatuista lapsista. Perusteluissa sanotaankin suoraan, että Kanadasta ei haluta mitään kaappareiden taivasta. Toisessa ääripäässä on Australia, jonka tuomioistuimet useimmiten asettuvat kaapparin puolelle. Jos oikeus kieltäytyy palauttamasta lasta, yleisin syy on, että palautuksesta katsotaan aiheutuvan lapselle vakavaa haittaa. Vaatimuksia torjutaan myös sillä perusteella, että lapsi ei ole lähtömaan asukas tai että lapsi vastustaa palautusta.

PALAUTUKSESTA KIELTÄYTYMISEN SYYT: VAARA LAPSELLE 38% EI VAATIJAMAAN ASUKAS 28% LASTEN VASTUSTUS 18%

Aina ei kuitenkaan lapsen vastustusta oteta huomioon. Oikeus on saattanut katsoa, että lapsen mielipiteeseen on vaikutettu liikaa tai että lapsi iästään huolimatta ei ole kypsä päättämään.

- Tässä järjestelmässä lapsesta ei ole tehty oman kohtalonsa tuomaria. Se olisi aika edesvastuuton ratkaisu, näin aikuinen sysäisi päätöksenteon lasten harteille, professori Kangas sanoo.

Yhdestä asiasta tuoistuimet sentään näyttävät olevan lähes yksimielisiä: sisaruksia ei eroteta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 26.11.2004)

Lue myös:

    Uusimmat