Markus Lohi MTV:lle: Hallituksen lakiesitys matkustusrajoitusten avaamisesta ei mene sellaisenaan läpi – "Aivan liian monimutkainen järjestely"

9:33
Lapin Matkailuelinkeinon Liiton puheenjohtaja Pertti Yliniemi arvosteli kovin sanoin hallituksen lakiesitystä matkustusrajoitusten avaamisesta MTV Uutiset Livessä – katso haastattelu tästä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on se valiokunta eduskunnassa, joka käsittelee hallituksen lakiesitystä matkustusrajoituksista. Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoo MTV Uutisille, että esitys ei mene sellaisenaan läpi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

– Keskusta ei ole tätä esitystä hyväksynyt ja henkilökohtaisesti näen, että se ei tällaisena voi edetä. Nyt tämä on aivan liian monimutkainen järjestely, joka ei toimi käytännössä eikä sitä pysty toteuttamaan ja valvomaan, sanoo Markus Lohi.

Hallituksen lakiesitys matkustusrajoituksista lähti tänään lausuntokierrokselle.

Esityksen mukaan Suomeen voi tulla vapaasti maista, joissa on enintään kaksinkertainen tartuntatilanne Suomeen nähden.

Muiden kohdalla vaaditaan joko yksi tai kaksi koronatestiä matkan pituudesta riippuen. Matkustaja voidaan myös joissakin tapauksissa määrätä karanteeniin.

Lohen mukaan Suomen tuloon pitäisi riittää negatiiviset koronatestit.

– Jos edellytämme lähtömaan testiä ja vielä joissakin tapauksissa otamme vielä pikatestin täällä Suomessa, niin kyllä henkilö on varmasti silloin terveeksi todettu, toteaa Lohi.

Lausuntokierros kestää kaksi viikkoa ja tämän jälkeen hallitus valmistelee lakiesityksen. Esitys annetaan edukuntan 3. joulukuuta. Tämä tarkoittaa, että eduskunta ei nähtävästi ehdi käsitellä lakimuutosta tämän vuoden puolella. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö valmistuu siis näillä näkymin vasta helmikuussa istuntotauon jälkeen.

Edelliselle lakiesitykselle täystyrmäys eduskunnassa

Hallitus joutui vetämään edellisen matkustusrajoituksiin liittyvän lakiesityksen pois eduskunnasta kolme viikkoa sitten. Esitys oli huonosti valmisteltu ja siinä oli perustuslaillisia ongelmia.


Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja