Uusien matkustusrajoitusten viipyminen nakertaa yrittäjiä ja Pöllöraatia: "Lapin talvi on nyt jo menetetty"

9:11
Katso videolta Pöllöraadin koko keskustelu matkustusrajoitusten viipymisestä.

Koronaviruspandemian vuoksi voimassa oleviin matkustusrajoituksiin liittyen kaivataan nopeasti uusia päätöksiä, sillä nykyiset rajoitukset ovat umpeutumassa piakkoin. MTV:n Uutisaamun Pöllönraati pohti sitä, missä uuden matkustusrajoitukset viipyvät.

Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen totesi, että hallitus on törmännyt rajoituksien kanssa perustuslakiin.

– Mehän nähtiin jo elokuussa, kun oli tästä pakkokaranteenista puhetta, niin silloinhan siinä oli ihan selkeästi keulimista ja perustuslaki tuli kovaa vastaan. Ja nyt tuli uudestaan. Tämä lakiesitys meni bumerangina takaisin hallitukselle. Siellä on kova kiire tehdä, mutta se perustuslaki ei nyt vain anna periksi, sitä on noudatettava.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki sanoo, että ilmeisesti periaatepäätökset asioista on tehty, mutta ne odottavat nyt THL:n laskelmia ja möyrivät virkamiesten pöydillä hakemassa perustuslaillisuutta.

– Sittenhän se koko lakipaketti palaa vielä siihen isompaan valmisteluun ennen kuin se tulee eduskuntaan. Et kyllä siihen 23. marraskuuta tulee kova kiire. Kova tuska tuntuu olevan ja ilmeisesti vähän hallituksen sisälläkin kuplii, Lehtimäki toteaa.

Tilanne on hankala päättäjien silmin, mutta Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki huomauttaa, että yrittäjien näkökulmasta tilanne on erityisen hankala.

– Siinä on Lapin talvi kyllä nyt jo menetetty ja voi olla, että Lapin kesäkin ehtii soimaan loppuun ennen kuin tulee mitään ratkaisuja. Ja siellä on kumminkin tällä alalla 140 000 ihmistä, niin se on kyllä melkoista hommaa, että tähän ei saada selkeitä pelisääntöjä, Kärki sanoo.

– Et jos Kaipolassa menee tehdas kiinni tai Naantalissa jalostamo, niin siellä kyllä ministeriletkaa menee, mutta tässä ollaan aika aseettomia.

Lentokentiltä koronatartuntoja on todistetusti levinnyt vain vähän. Lehtimäki arvelee, että uudet matkustusrajoitukset ovat venyneet senkin vuoksi, että hallituksessa seurataan tiiviisti muun Euroopan tautitilannetta, joka on pahentunut nopeasti.

– Varmasti yksi, mitä siellä hallituksessa keskustellaan, on se, että siellä koko ajan katsotaan näitä muun Euroopan todella pahenevia tilanteita versus Suomen tilanne. Et kyllä siellä varmaan myös vähän sitä pelkoa on, että jos väki lähtee liikkeelle, niin miten se sitten vaikuttaa, vaikka toistaiseksi näyttää, että lentämällä ja lentokenttien kautta tautia on tullut tosi vähän Suomeen, Lehtimäki sanoo.

– Ja silloin jos se rupeaa tulemaan rajojen yli uudelleen Suomeen, niin ketä silloin syytetään – hallitusta, Tamminen huomauttaa.

Kärki näkee asiasta myös toisen puolen.

– Totta kai terveys edellä mennään, mutta jossain vaiheessa se keskustelu menee myös siihen, että siinä on vastakkain terveys ja terveys. Kyllä suurtyöttömyyskin aiheuttaa kaikenlaista terveysongelmaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja