Mainos

Länsimaat evakuoivat kansalaisiaan Albaniasta

Saksalaiset sotilaat tulittivat tänään Albaniassa tuntemattomia asemiehiä, jotka puolestaan ammuskelivat Tiranasta evakuoitavia länsimaalaisia ja heitä kuljettaneita helikoptereita.

Välikohtaus ei estänyt evakuointia, ja diplomaattilähteiden mukaan hankkeeseen osallistuneet helikopterit kuljettivat yli sata ihmistä Albanian naapurimaahan Montenegroon. Saksalaiset olivat auttamassa evakuointia, kun asemiehet avasivat tulen pakettiautosta. Myöhemmin saksalaissotilaat vastasivat tulitukseen.

Amerikkalaiset joutuivat puolestaan keskeyttämään omien kansalaistensa evakuoinnin yhden helikopterin jouduttua ohjustuleen. Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajan mukaan kopteria ammuttiin maasta ohjuksella, ja evakuointi keskeytettiin väliaikaisesti.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright kertoi maansa evakuoineen Albaniasta tähän mennessä noin 500 amerikkalaista. Ranskan ulkoministeriö puolestaan ilmoitti kuljettaneensa helikoptereilla turvaan noin 100 ihmistä, joista noin puolet ranskalaisia.

Myös monet albanialaiset yrittävät keinolla millä hyvänsä pois sekasorrosta. Italian laivaston mukaan satoja albanialaisia on seilannut vanhoilla Albanian laivaston aluksilla - pääasiassa vanhoilla kiinalaisvalmisteisilla partioveneillä - Italiaan.
-Albanialaisia saapuu tänne veneillä, jotka ovat täysin merikelvottomia. Luoja yksin tietää, miten he selvisivät, italialainen poliisi ihmetteli.

Albanian presidentti Sali Berisha vakuutti omalta osaltaan, ettei hän aio lähteä maasta. Berishan poika ja tytär pakenivat Italiaan jo eilen.

Vranitzky välitti

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin välittäjä Franz Vranitzky sanoi aikovansa kehottaa EU:ta ja Etyjin jäsenmaita suhtautumaan vakavasti Albanian pyyntöihin saada ulkopuolista sotilaallista apua. Vranitzky sanoi uskovansa, että järjestys saadaan palautettua Albaniaan vain ulkopuolisella avulla.
-Aion raportoida, ettei nähdäkseni ole olemassa muuta vaihtoehtoa (kuin sotilaallinen väliintulo), Vraniztky sanoi.

Vranitzky neuvotteli tänään Albanian johtajien kanssa italialaisella fregatilla Adrianmerellä. Hän sanoi puhuvansa asiasta pikimmiten EU:n tämänhetkisen puheenjohtajamaan Hollannin ulkoministerin Hans van Mierlon sekä Etyjin nykyisen puheenjohtajan Tanskan ulkoministerin Niels Helveg Petersenin kanssa.

Albanian pääministeri Bashkim Fino, ulkoministeri Arjan Starova ja asevoimien esikuntapäällikkö Adem Copani kertoivat tapaamisessa, etteivät he kykene selviämään tilanteesta omin avuin. Diplomaattilähteiden mukaan Fino haluaisi maahan "useita tuhansia" ulkomaisia sotilaita.

EU:n humanitaaristen asioiden komissaari Emma Bonino sanoi puolestaan, ettei EU:n pitäisi sekaantua Albanian kriisiin.
-Albaniassa on käynnissä sisällissota, enkä näe mahdollisuutta sekaantua siihen, Bonino sanoi vierailullaan Norjassa.

Maa anarkian vallassa

Tilanne Albaniassa oli yhä tänään täysin hallitsematon. Albanian virallisen uutistoimiston Atan mukaan vähintään sata ihmistä on saanut surmansa väkivaltaisuuksissa ja yli sata on haavoittunut. Kauppojen ja rakennusten ryöstely oli täydessä käynnissä pääkaupungissa. Hallitus vetosi poliiseihin ja sotilaisiin, jotta he ilmoittautuisivat palvelukseen.

Sadat albanialaiset ovat jo paenneet kapinaa naapurimaihin, ja kymmenet ovat ennättäneet hakea turvapaikkaa Italiasta. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustajan mukaan Italia ja Kreikka ovat jo valmistautuneet pakolaistulvaan.
(STT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.