Lakkoruuvi kiristyy: Sähköntuotanto katkeaa useissa voimalaitoksissa vuorokaudeksi

JHL ja muut energia-alan ammattiliitot järjestävät vuorokauden poliittisen lakon useassa voimalaitoksessa torstaina 14. joulukuuta. Sähköliitto tiedottaa, että isoissa kaupungeissa kaukolämmönkin osalta on turvauduttava varajärjestelyihin.

Lakossa on mukana voimalaitoksia Vantaalta, Espoosta, Tampereelta, Naantalista ja Pietarsaaresta. Lakossa olevien voimaloiden sähköntuotanto katkeaa vuorokaudeksi, koska laitosten turbiinit kytketään irti verkosta. 

Lakot järjestetään seuraavissa kohteissa:

  • Vantaan Energia: jätevoimala, Martinlaakson voimalaitos, Järvenpään voimalaitos
  • Fortum: Suomenojan CHP-laitos
  • Tampereen Energia: kaikki toimipaikat
  • Turun Seudun Energiantuotanto: Naantalin voimalaitos
  • Oy Alholmens Kraft Ab: Pietarsaaren voimalaitos
  • Tampereen Vera Oy: kaikki yhtiön toimipaikat.

Lakoissa on mukana myös Ammattiliitto Pron, Sähköliiton, Insinööriliiton ja Konepäällystöliiton jäseniä. Työtaistelu koskee työvuoroja, jotka alkavat torstaina 14.12.2023 kello 00.00–23.59. Lisäksi liitot julistavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sekä tilapäisen siirron kiellon ajalle 8.–14.12.2023.

"Turbiinit kytketään irti verkosta"

– Sähköntuotanto lakkokohteissa loppuu vuorokaudeksi, sillä voimalaitosten turbiinit kytketään irti verkosta. Ihmiset eivät kuitenkaan joudu palelemaan, sillä kaukolämpöä ajetaan verkostoon myös lakon aikana, JHL:n sopimusasiantuntija Kari Lehtinen kuvaa lakon vaikutuksia.

Työtaistelun ulkopuolelle rajataan kaukolämmön ja -kylmän tuotanto ja jakelu sekä niihin liittyvät välttämättömät työtehtävät. 

Lakoista rajataan ulos myös sähkönjakeluun liittyvät, voimassa olevat sovitut varallaolot ja käyttötoimenpiteet, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

Täällä myös kaukolämmössä on turvauduttava varajärjestelyihin

Suomen sähköliitto tiedottaa, että myös kaukolämmön tuotannossa on turvauduttava varajärjestelyihin.

Energia-alan palkansaajia edustavat viisi ammattiliittoa ovat tänään ilmoittaneet vuorokauden työnseisauksesta torstaina 14. joulukuuta yli kymmenellä voimalaitoksella isoissa kaupungeissa.

Poliittinen työtaistelu tarkoittaa, että sähköntuotanto pysähtyy kyseisissä voimalaitoksissa ja kaukolämmön tuotannossa on turvauduttava varajärjestelyihin. 

Voimalaitosten kaukolämpöverkkojen alueilla toimii julkisia laitoksia ja isoja yrityksiä, ja niiden toimialueilla on myös satojatuhansia kaukolämpöverkosta riippuvaisia kotitalouksia.

Työnseisauksessa ovat mukana SAK:laisten Sähköliiton ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n, STTK:laisten Ammattiliitto Pron ja Suomen Konepäällystöliiton sekä akavalaisen Insinööriliiton jäsenet. 

Nämä voimalaitokset mukana:

Työnseisaus koskee Fortumin Suomenojan voimalaitosta Espoossa, Vantaan Energian jätevoimalaa sekä Martinlaakson ja Järvenpään voimalaitoksia, Tampereen Energian voimalaitoksia ja Tampereen Veraa, Turku Energian voimalaitoksia Naantalissa sekä Alholmens Kraftin voimalaitosta Pietarsaaressa.

‒ Vastustamme poliittisilla työnseisauksillamme Suomen hallituksen suunnittelemia heikennyksiä palkansaajien työtaisteluoikeuteen, työehtoihin ja työsuhdeturvaan. Toteutuessaan ne romuttavat sopimiseen perustuvan yhdessä rakennetun työmarkkinamallin, sanovat liittojen edustajat.

‒ Uusi suomalainen työmarkkinamalli ei voi syntyä sanelemalla. On kyettävä aitoihin neuvotteluihin niin, että myös palkansaajien tarpeet ja näkökulmat otetaan tasaveroisesti huomioon työnantajapuolen näkemyksien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat