Lakimuutos voimaan tänään – nyt loppui autokaupoilla kikkailu valtion kustannuksella!

Romutuspalkkio alensi autojen ikää 2:06
Vuoden 2018 romutuspalkkiokampanja alensi autojen ikää.

Romutuspalkkiolain porsaanreikä tukittaneen tänään.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön on määrä vahvistaa lakimuutos romutuspalkkiolakiin tänään perjantaina 26. helmikuuta 2021.

Kyse on teknisestä tarkennuksesta, jolla rajataan uuden henkilöauton, sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän yhdistämispalvelun hankintaan myönnettävien romutuspalkkioiden lukumäärä yhteen.

Nykyinen romutuspalkkiolaki astui voimaan joulukuun alussa. Pian kävi ilmi, että lakiin oli jäänyt porsaanreikä, joka mahdollisti useiden romutuspalkkioiden ketjuttamisen romuttamalla useita kriteerit täyttäviä ajoneuvoja.

Tämä mahdollisti liikenne- ja viestintäministeriön mukaan yksilön kohtuuttoman hyödyn, koska esimerkiksi yhden uuden auton ostamiseen pystyi käyttämään rajattoman määrän romutuspalkkiorahoja.

– Romutuspalkkioiden määrän rajaaminen yhteen varmistaisi myös, että valtion budjetissa romutuspalkkioihin varatut varat riittävät useamman uuden ajoneuvon hankintaan, ministeriö totesi aiemmassa tiedotteessaan.

Kymmenissä hakemuksissa, jotka sisältävät yhteensä satoja autoja, on Traficomin mukaan ilmennyt viitteitä väärinkäytöksistä.

– Virasto on viemässä selviä väärinkäytöksiä poliisin esitutkintaan, Traficom kertoo tiedotteessaan.

Aiemmin kerrottiin, että Traficom on saanut yhteensä yli sata niputushakemusta. Joukossa oli jopa sadan auton niputushakemus, jolla uuden auton ostoon olisi saanut tukea 200 000 euroa.

Romutuspalkkio 2021

Romutuspalkkio on 2 000 euroa, kun se käytetään uuden vähäpäästöisen auton, esimerkiksi sähköauton, hankintaan.

Palkkion voi käyttää myös uuden sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän liikkumispalvelun hankintaan, jolloin palkkio on enintään 1 000 euroa.

Romutuspalkkion myöntämisestä ja valvonnasta vastaa Traficom. Hakemus romutuspalkkiosta on jätettävä viimeistään 31. joulukuuta 2021. Romutuspalkkiota maksetaan 31.3.2022 saakka.

Vauhtia myös uusien autojen myyntiin?

Romutuspalkkion käyttöönotolla pyritään myös elvyttämään koronaviruspandemian runtelemaa taloutta.

Erityisesti uusien autojen myynti on ottanut osumaa, sillä niitä rekisteröitiin viime vuonna 96 415 kappaletta, mikä tarkoitti yli 15 prosentin laskua vuodesta 2019. Vähemmän ensirekisteröintejä tällä vuosituhannella on tehty vain finanssikriisivuonna 2009.

Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö

Lue myös:

    Uusimmat