Kokeilitko kepillä jäätä, kun hait romutuspalkkiota? Saattaa olla poliisiasia: "Selviä väärinkäytöksiä"

Romutuspalkkio alensi autojen ikää 2:06
Vuoden 2018 romutuspalkkiokampanja alensi autojen ikää.

Traficom tiedottaa tekevänsä parhaillaan ensimmäisiä päätöksiä niputetuista romutuspalkkiohakemuksista.Tarkoituksena on, että palkkion saa vain yhdestä romutettavasta autosta yhden uuden auton hankintaan. Selviä väärinkäytöksiä ollaan viemässä poliisin esitutkintaan.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom katsoo, että voimassaolevan romutuspalkkiolain säännökset mahdollistavat vain yhden romutuspalkkion yhtä hankittavaa henkilöautoa, sähköistä polkupyörää tai joukkoliikenteen palvelua kohden.

Tarkoituksena on, ettei kenellekään syntyisi kohtuutonta etua ja että valtiontukea jaettaisiin oikeudenmukaisesti.

Laissa ei aluksi määritelty enimmäismäärää sille, kuinka montaa romutuspalkkiota yksittäinen hakija voi käyttää, minkä vuoksi virasto sai runsaasti niin sanottuja niputushakemuksia.

Osa hakemuksista poliisin tutkittavaksi

Kymmenissä hakemuksissa, jotka sisältävät yhteensä satoja autoja, on Traficomin mukaan ilmennyt viitteitä väärinkäytöksistä.

– Virasto on viemässä selviä väärinkäytöksiä poliisin esitutkintaan, Traficom kertoo tiedotteessaan.

– Yhdessä hakemuksessa kyse on yli sadan auton niputuksesta, mutta muissa niputushakemuksissa määrä on merkittävästi vähemmän, Traficomista kerrottiin Kauppalehdelle viime viikolla.

Jos yli sadan auton niputushakemus hyväksyttäisiin, se tarkoittaisi, että sen laatinut henkilö saisi huiman yli 200 000 euron alennuksen yhden uuden vähäpäästöisen auton hinnasta.

Romutuspalkkio 2020–2021

Romutuspalkkio on 2 000 euroa, kun se käytetään uuden vähäpäästöisen auton, esimerkiksi sähköauton, hankintaan.

Palkkion voi käyttää myös uuden sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän liikkumispalvelun hankintaan, jolloin palkkio on enintään 1 000 euroa.

Romutuspalkkion myöntämisestä ja valvonnasta vastaa Traficom. Hakemus romutuspalkkiosta on jätettävä viimeistään 31. joulukuuta 2021. Romutuspalkkiota maksetaan 31.3.2022 saakka.

Vauhtia myös uusien autojen myyntiin?

Romutuspalkkion käyttöönotolla pyritään myös elvyttämään koronaviruspandemian runtelemaa taloutta.

Erityisesti uusien autojen myynti on ottanut osumaa, sillä niitä rekisteröitiin viime vuonna 96 415 kappaletta, mikä tarkoitti yli 15 prosentin laskua vuodesta 2019. Vähemmän ensirekisteröintejä tällä vuosituhannella on tehty vain finanssikriisivuonna 2009.

Lähde: Traficom

Lue myös:

    Uusimmat