Porsaanreikä ammottaa apposen auki – yksi sankari hakee Traficomilta suorastaan mammuttimaista romutuspalkkiota

Romutuspalkkio alensi autojen ikää 2:06
Vuoden 2018 romutuspalkkiokampanja alensi liikennekäytössä olevien autojen autojen ikää.

Yksittäinen hakija yrittää saada Traficomilta valtavan alennuksen uudesta vähäpäästöisestä autosta.

Viime viikolla uutisoitiin, että pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus pyrkii tukkimaan oman lainsäädäntönsä porsaanreiän. Kyseessä on romutettavasta autosta maksettava 2 000 euron palkkio, jonka voi saada uuden vähäpäästöisen auton, kuten täyssähköauton, hankintaan.

Laissa ei ole määritelty enimmäismäärää sille, kuinka montaa romutuspalkkiota yksittäinen hakija voi käyttää. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista kerrotaan, että se on saanut niin sanottuja niputushakemuksia, joissa yksittäinen henkilö pyrkii saamaan palkkiota uuden auton hankintaan useammasta romutettavasta autosta.

Päällikkö Tuovi Valtonen Traficomista kertoo, että tarkastelussa on yli sata niputushakemusta.

– Yhdessä hakemuksessa kyse on yli sadan auton niputuksesta, mutta muissa niputushakemuksissa määrä on merkittävästi vähemmän, Valtonen kertoo.

Jos yli sadan auton niputushakemus hyväksyttäisiin, se tarkoittaisi, että sen laatinut henkilö saisi huiman yli 200 000 euron alennuksen yhden uuden vähäpäästöisen auton hinnasta.

– Näiden niputushakemusten käsittely on meillä juuri tarkastelun alla, Valtonen kertoo.

– Missään tapauksessa tukea ei kuitenkaan ole tarkoitettu myönnettäväksi yli hankintahinnan, hän korostaa.

Osa niputushakemuksia tehneistä on jo romuttanut autonsa. Valtosen mukaan Traficomissa pyritään ratkaisemaan tällä viikolla, kuinka toimitaan niputushakemusten suhteen.

Traficom tiedotti maanantaina iltapäivällä, että uuden lain voimaantuloon asti uuden vähäpäästöisen auton hankintaan voi hyödyntää useampia romutuspalkkioita. Traficomista kerrottiin maanantaina iltapäivällä, että niin sanotut niputushakemukset voidaan siis hyväksyä, jos ne täyttävät vaaditut ehdot.

Romutuspalkkioon on varattu 8 miljoonaa euroa

Marinin hallitus esitti määräaikaista lakia henkilöautojen romutuspalkkiosta viime syksynä, ja se tuli voimaan joulukuussa.

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti viime viikolla Marinin hallituksen esittävän henkilöautojen romutuspalkkiota koskevan lain ”pikaista tarkentamista” siten, että palkkio myönnettäisiin yhdestä romutettavasta autosta.

– Lakimuutos varmistaisi sen, ettei yksittäinen henkilö voi saada kohtuutonta hyötyä käyttämällä useita romutuspalkkioita yhden uuden auton hankintaan, ministeriöstä kerrottiin.

Ministeriön mukaan romutuspalkkioiden rajaaminen yhteen varmistaisi, että valtion budjetissa romutuspalkkioihin varatut varat riittävät useamman uuden ajoneuvon hankintaan. Rahaa romutuspalkkioon on varattu 8 miljoonaa euroa.

Romutuspalkkio 2020–2021

Romutuspalkkio voidaan myöntää vain yksityishenkilölle. Romutettavan auton on pitänyt olla romutuspalkkion saajan omistuksessa vähintään vuoden ajan ennen auton romuttamista. Riittää myös, että romutuspalkkion saaja on ollut romutettavan auton haltijana vähintään vuoden ennen auton romutushetkeä, vaikka hän ei olisikaan ollut auton omistaja.

Auton ei tarvitse olla tieliikennekelpoinen eikä katsastettu, mutta auton täytyy olla liikennekäytössä romutushetkellä. Lisäksi auton on pitänyt olla liikennekäytössä edellisen kalenterivuoden aikana. Romutettavan auton pitää olla vähintään 10 vuotta vanha.

Valtio maksaa romutuspalkkiota 31.3.2022 saakka. Hakemus pitää kuitenkin jättää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille viimeistään 31.12.2021.

Tiukennuksia tuovan lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian eduskuntakäsittelyn jälkeen.

Palkkion voi käyttää myös uuden sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän liikkumispalvelun hankintaan, jolloin palkkio on enintään 1 000 euroa.

Romutuspalkkioiden ensisijaisena tarkoituksena on vähentää liikenteen päästöjä ja uudistaa Suomen ajoneuvokantaa.

Lue myös:

    Uusimmat