Lajiesittely: Sauvakävely pitää pintansa suomalaisten suosikkilajina

Sauvoineen lenkkipolkuja halkova ripeästi asteleva suomalainen on jo vuosia ollut tuttu näky – eikä mikään ihme, sillä sauvakävely on erittäin tehokasta liikuntaa, jota peräti puoli miljoonaa suomalaista harrastaa viikoittain. Ota selvää, miksi laji on noussut suomalaisten ykkössuosikkien joukkoon!

Kun puhutaan monipuolisesta kestävyysharjoittelusta, ei monella tule ensimmäisenä mieleen sauvakävely. Sen lisäksi, että apuna mukana kulkevat sauvat suojelevat suorituksen aikana niveliä enemmän kuin tavallinen kävely, sauvakävely on myös hyvin tehokasta liikuntaa, joka sopii harvinaisen monen ikäisille ja -kokoisille.

Sauvakävely on kestävyysharjoittelua, joka vahvistaa jalkalihasten lisäksi myös käsien ja hartioiden lihaksia. Vaikka sauvakävely ei välttämättä ole tahdiltaan kävelyä nopeampaa, tehostavat mukana kulkevat sauvat liikkeitä siinä määrin, että harjoittelu on sauvojen kanssa kokonaisvaltaisempaa kuin ilman sauvoja. Sen lisäksi, että sauvat lisäävät tehoa kävelyyn, suojaavat ylimääräiset tuet kaatumisilta ja vähentävät niveliin kohdistuvaa rasitusta.

Kenelle sauvakävely sopii?

Sauvakävely on sopiva harrastus niin nuorille kuin iäkkäämmillekin. Lajia voi myös harrastaa joutuisasti niin yksin kuin ryhmässä – sopiva tahti jokaiselle löytyy kokeilemalla. Sauvakävelyä voi myös harrastaa niin kaupunkilainen kuin maalainenkin, sillä laji on yhtä sujuvaa metsässä kuin asfaltillakin. Myöskään ylipaino ei ole esteenä sauvakävelyharrastuksen aloittamiselle, sillä kävelytahtia voi helposti kiihdyttää kunnon kasvaessa.

Oikean tekniikan salaisuus

Kuten kaikissa liikuntalajeissa, myös sauvakävelyssä on ensisijaisen tärkeää opetella oikea tekniikka, jotta virheellinen tekniikka ei kipeyttäisi lihaksia tai aiheuttaisi virheasentojen vuoksi pahimmillaan pidempiaikaisiakin vammoja. On hyvä pitää mielessä myös se, että tekniikan ollessa väärä, myös into uutta lajia kohtaan usein hälvenee.

Tärkein osa oikeaa sauvakävelytekniikkaa on se, että varusteet ovat käyttäjälleen sopivat: sauvat on siis syytä valita huolella. Sauvoja valittaessa on tärkeää kiinnittää huomiota omaan pituuteen, kehon mittasuhteisiin, sauvojen pituuteen, käsihihnaan ja sauvojen piikkeihin. Ensimmäisten sauvojen ostamisessa apua kannattaakin kysyä rohkeasti asiantuntevalta myyjältä.

Kenties helpoin tapa oikean sauvakävelytekniikan salaisuuden selvittämisessä on kiinnittää huomiota siihen, että kävelytekniikka on tasapainoinen: polvien ja varpaiden on tärkeää osoittaa eteenpäin. Tällöin keho rasittuu tasaisesti. Lenkki kannattaakin aloittaa kävelemällä ensin rennosti käyttämättä sauvoja lainkaan. Kun sopiva kävelyrytmi löytyy, voi sauvat ottaa mukaan myötäilemään ja tehostamaan liikkeitä. Tarkoitus on työntää vastakkaisen käden sauva taakse aina askelta otettaessa. On tärkeää kiinnittää myös huomiota siihen, että hartiat ovat rentoina ja ylävartalo on kevyessä etunojassa. Tällöin myös vatsalihakset jännittyvät. Sauvat on hyvä pitää lähellä kehoa, eikä niihin saa nojata, sauvoja ei ole syytä myöskään puristaa, sillä rento ote sauvoista riittää.

Tiesitkö tätä sauvakävelystä?

Kävely sauvojen kanssa kuluttaa jopa 400 kilokaloria tunnissa. Kävellessä kilokaloreita kuluu noin 208 tunnissa.

Sauvakävely nostaa kävelyvauhtia ja askelpituutta merkittävästi.

Sauvakävely nostaa sykettä keskimäärin jopa 13 prosenttia korkeammaksi kuin kävellessä.

Sauvat helpottavat polviin ja niveliin kohdistavaa kuormitusta ja siksi sauvakävely voi olla kävelyä terveellisempää.

Sauvojen käyttäminen kävellessä pakottaa kädetkin liikkumaan lenkillä ja tästä syystä laji edesauttaa rintarangan ja kaularangan liikkuvuutta.

Lue myös:

    Uusimmat