Oletko yli 40-vuotias? Näin sinun kannattaa muuttaa treenitottumuksiasi

Muistathan ottaa liikuntatottumuksissasi huomioon myös ikäsi? Kaikkien ei tarvitse, eikä itse asiassa kannatakaan liikkua samalla tavalla. 

Vanheneminen tuo mukanaan monia väistämättömiä seikkoja, kuten jäykistymistä ja tasapainon heikkenemistä. Juuri näiden seikkojen vuoksi liikuntatottumuksia kannattaa iän myötä muuttaa.

Ota nämä vinkit osaksi treenirutiineitasi ja pysy elämäsi kunnossa! 

Venyttele –  joka päivä

Iän myötä lihakset ja jänteet muuttuvat pikku hiljaa hieman kankeammiksi, jolloin myös loukkaantumisriski kasvaa. Jäykkiä sidekudoksia voidaankin verrata kuiviin kuminauhoihin, jotka repeävät helposti kovan venytyksen seurauksena. Jos siis haluat välttyä vammoilta, kannattaa venytellä joka päivä. 

Yksi tehokas keino lisätä verenvirtausta ongelma-alueilla ja hoitaa jäykkiä lihaksia on urheilijoiden käyttämä putkirullaus. Kun rullaat lihaksesi auki heti aamusta, pysyt virkeänä koko päivän.

Jos rullaus ei ole sinua varten, myös aktiivinen venyttely tehoaa hyvin. Kun teet venyttelystä rutiinin, se sujuu kuin itsestään, vaikkapa televisioita katsellessa.

Käytä lihaksiasi, muuten menetät ne

Tämä on ikävää sanoa, mutta 25 ja 50 ikävuoden välillä menetät noin kymmenen prosenttia lihasmassastasi. Tämän jälkeen seuraavan 30 vuoden aikana lihasmassastasi häviää jopa puolet. 

Ja vielä huonompi uutinen on, että lihakset korvautuvat usein rasvalla. Rasva saa puolestaan ihmisen näyttämään isommalta, sillä se vie lähes 20 prosenttia enemmän tilaa kuin lihas. Vakuutuitko? Viimeistään nelikymppisenä kannattaa siis kiinnittää huomiota ennen kaikkea lihaksiin. 

Keskity toiminnalliseen harjoitteluun

Lihaksista huolehtiminen ei automaattisesti tarkoita erilaisten kuntosalilaitteiden parissa väkertämistä. Useimmat tekevät sen virheen, että lähtevät kuntosalille arkiaskareiden sijaan. Kuntosalissa ei ole mitään vikaa, mutta monissa laitteissa kehosi joutuu asentoihin, joihin se ei luonnollisesti joutuisi. 

Jos haluat kehittää lihaksiasi, keskity pienten lihasryhmien sijaan toiminnalliseen harjoitteluun, joka kuormittaa kehoa kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi jalkaprässi kannattaa vaihtaa kyykkyihin ja portaiden kipuamiseen.

Ylläpidä tasapainoasi

Pystytkö seisomaan yhdellä jalalla kuin haikara? Nyt jos koskaan tasapainoa kannattaa alkaa treenata, sillä iän myötä myös tasapaino heikkenee huomattavasti. Iän myötä hermoyhteydet, jotka pitävät meidät pystyssä, heikkenevät. Huono tasapaino on taas yhteydessä kaatumisriskiin.

Mutta hyvä uutinen on, että tasapainoa voidaan ylläpitää pienten päivittäisten harjoitteiden avulla. Pilateksen ja joogan kaltaiset liikuntalajit ovat omiaan tasapainon harjoittamiseen, mutta tasapainoa voi harjoitella ihan kotioloissakin. Kokeile esimerkiksi seistä yhdellä jalalla samalla kun harjaat hampaita. 

VIDEO: Lankku on yksinkertainen liike, joka pitää keskivartalon taatusti kunnossa. 

Lähde: Health

Lue myös:

    Uusimmat