Mainos

Laittomat kopiot kielletään lailla

Suomi on Virosta ja Venäjältä virtaavien väärennettyjen cd-levyjen ansiosta noussut äänitepiratismin ykkösmaaksi EU:ssa.

Viime talvena tehdyn tutkimuksen mukaan Suomeen tuodaan vuosittain 2,3 miljoonaa piraatti-cd:tä. Luku on Ääni- ja kuvatallennetuottajien toiminnanjohtajan Arto Alaspään mukaan "sietämättömän korkea" siihen nähden, että Suomessa myydään vuodessa 11,5 miljoonaa cd-levyä. Kun mukaan lasketaan videokasetit ja tietokonepelit, nousee Suomeen vuodessa tuotujen piraattitallenteiden lukumäärä jo kolmeen miljoonaan.

ÄKT esitti viime syksynä oikeusministeriölle piraattiäänitteiden maahantuonnin kriminalisoimista myös yksityishenkilöiden kohdalla. Tällä hetkellä piraattituotteita saa tuoda maahan yksityiskäyttöön, mutta myyntiä varten tuominen on kiellettyä.
-Kun omaisuuden varastaminen on muutoin kiellettyä, niin miksi sen tässä tapauksessa pitäisi olla sallittua, Alaspää kysyy. Alaspään mukaan piraattituotteiden maahantuonnin kieltävä laki on edennyt valmisteluun ja tulee parhaassa tapauksessa voimaan ensi vuodenvaiheessa.

Levykaupat eivät enää kannata

Erityisesti Kaakkois-Suomen levykaupat ovat kärsineet piraattilevyjen tulvasta. Rajan pinnassa levykauppojen pitäminen on Alaspään mukaan tullut jo kannattamattomaksi, kun sadalla Suomen markalla voi Viipurissa parhaimmillaan saada jopa 15 cd-levyä.

Venäjän viranomaiset eivät ole piraattikauppaan juuri puuttuneet. Sen sijaan Viron tulliviranomaiset ovat alkaneet tarkastaa suomalaisturistien matkatavaroita piraattituotteiden maastaviennin kieltävän lain perusteella. Juhannuksen alla tehdyissä ratsioissa joka kolmannelta tarkastetulta suomalaiselta löytyi laittomia cd-levyjä, tietokoneohjelmia tai videoelokuvia. Jokaisesta laittomasta levystä tai videokasetista peritään noin 300 markan sakko, joten innokkaimmille piraattimusiikin ja -elokuvien ystäville Viron-matkat saattavat käydä varsin kalliiksi. Tallinnan tulliviranomaisten mukaan lisää ratsioita on luvassa.

Antipiratismiyhdistys varoittaa Viroon matkaavia

Suomen Antipiratismiyhdistys järjesti tänään Helsingin Länsiterminaalissa Viroon matkustaville näyttelyn piraattituotteista ja niiden sisältämistä riskeistä. Kansainvälisen piratismin vastaisena teemapäivänä järjestetty näyttely sai laivamatkalaisten keskuudessa kiinnostuneen vastaanoton.

Suomen Antipiratismiyhdistyksen sihteerin, lakimies Kukka Tommilan mukaan Viron tullin antamat sakot eivät suinkaan ole ainoa piraattituotteisiin sisältyvä riski.
-Esimerkiksi väärennettyjen vaatteiden materiaalit saattavat aiheuttaa allergiaoireita tai syttyä herkästi palamaan, Tommila kertoo. Tommilan mukaan halvan piraattituotteen hinta-laatu -suhde muodostuu usein kalliimpaa alkuperäistuotetta huonommaksi.
-Piraattituotteiden ostaja ei voi vedota ongelmatilanteissa kuluttajansuojaan eikä takuuseen, Tommila muistuttaa.

Väärennettyjen tuotteiden kirjo ulottuu nykyisin leluista elektroniikkaan. Pari vuotta sitten markkinoilta tavattiin jopa erä väärennettyjä Fazerin Vihreitä kuulia. Vaarallisimpia piraattituotteita Tommilan mukaan ovat väärennetyt lääkkeet ja varaosat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.