Laiska autoilija on tällä kelillä vaaraksi kaikille – älä laista tärkeästä toimenpiteestä

Haastavat ajokelit ovat saapuneet eteläiseenkin Suomeen. Viimeistään nyt on syytä muistutella mieliin, kuinka auto puhdistetaan lumesta kunnolla.

Talvikelillä autoillessa on ensiarvoisen tärkeää huolehtia näkyvyydestä. Pelkästään tuulilasin puhdistaminen lumesta ja jäästä sujuu monelta jo rutiinilla, mutta tämä ei vielä riitä takaamaan turvallista liikkumista, vaan lumet on putsattava autosta kauttaaltaan.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistutti hiljattain, että väärään paikkaan kertyvä lumi voi haitata auton toimintaa ja aiheuttaa jopa vaaratilanteita.

Ikkunoita putsatessa irtolumi kannattaa harjailla pois myös esimerkiksi konepelliltä ja katolta. Mikäli katolle on jäänyt lunta, voi se liukua hidastaessa tai jarruttaessa tuulilasille, eikä kuljettaja näe tällöin yhtään mitään. Kiihdytettäessä lumet voivat myös päätyä takana olevan konepellille.

Ajatko uudehkolla autolla? Muista myös tämä!

Vaikka ledit ovatkin tätä päivää myös autojen ajovaloissa, on niihin tottumattoman oltava tarkkana. Vanhanaikaiset polttimot nimittäin tuottivat huomattavasti enemmän hukkalämpöä kuin ledit, minkä ansiosta ajovaloihin kertyvä lumi ja jää sulivat usein ihan itsestään pois.

Led-valojen aikakaudella kuljettajan on itse muistettava puhdistaa valojen pinta.

– Lisäksi lumikelillä kannattaa aika ajoin etenkin pitkää matkaa ajaessa tarkistaa, että lumi ei ole pöllyttänyt takavaloja umpeen. Etenkin, jos polttimot ovat led-versioita, Euromasterin autohuoltopalveluista vastaava johtaja Tuomas Mustakallio vinkkasi tiedotteessa marraskuun lopussa.

Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta, miten lumet putsataan autosta oikeaoppisesti. Videolla annetaan vinkki myös siihen, miten ikkunoiden huurtumiselta voi välttyä kostealla talvikelillä.

Lue myös:

    Uusimmat