Mainos

Lähipäivinä jopa yli 10 astetta, takatalvi uhkaa viikonloppuna

Lämmin ja tuulinen sää jatkuu alkuviikolla. Lähipäivinä kymmenen asteen raja voi ylittyä etenkin maan etelä- ja lounaisosassa, mutta perjantain jälkeen pakkaset sekä lumi- ja räntäsateet näyttäisivät palaavan.

Tänään maanantaina vesisateita tulee iltapäivän ja illan kuluessa lännessä ja etelässä. Lapissa voi illalla sadella lunta tai räntää. Salpausselän eteläpuolella voidaan päästä kymmeneen asteeseen, yli viiden asteen lukemia mitataan aina Tornionjokilaaksoon saakka.

Tiistaiaamu on selkeä lähes koko maassa, ainoastaan itäisimmässä Suomessa pilvisyys on runsasta ja lumikuurot mahdollisia. Päivä on laajoilla alueilla aurinkoinen. Ylimmät lämpötilat mitataan etelärannikon tuntumassa, missä päästään 7-9 asteeseen. Muualla maassa lämpöasteita on enimmäkseen 2-5.

– Keskiviikkona föhntuuli kuljettaa Etelä- ja Keski-Suomeen kuivaa ja lämmintä ilmaa. Jälleen voi kymmenen astetta ylittyä etelässä ja lounaassa. Tuuli on melko kovaa, Pohjois-Lapin tuntureilla voi jopa myrskytä. Pohjanmaalla pilvisyys voi olla runsaampaa ja vähäiset sateet ovat mahdollisia, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Torstaina ja perjantaina sää kylmenee jo hieman pohjoisessa, mutta etelässä päivät taitavat olla viikon lämpimimmät. Paikoin voidaan hipoa jopa kahtatoista astetta.

Tuleeko takatalvi?

Viikonlopun aikana Etelä-Suomea näyttäisi viistävän matalapaine, joka kylmentää säätä rajusti.

– Lämpötila jää tämän hetken ennusteen mukaan päivisinkin selvästi pakkaselle pohjoisessa, mahdollisesti myös maan keskiosassa. Viikonlopun mahdollisista räntä- ja lumisateista runsaimmat näyttäisivät osuvan Etelä- ja Itä-Suomeen. Etelärannikkoa lukuun ottamatta lunta voi tulla useitakin senttejä, aivan etelässä sateet tulevat todennäköisesti enimmäkseen räntänä. Sateiden reitti on kuitenkin vielä hyvin epävarma, sanoo Markus Mäntykannas.

Viikonlopusta näyttäisi alkavan selvästi kylmempi ja talvisempi jakso.

– Jos sateita tulee, ne tulevat lumena tai räntänä etelässäkin. Etelä- ja Lounais-Suomea lukuun ottamatta lämpötila jäänee päivisinkin pakkaselle. Kylmeneminen, sen ajoitus ja voimakkuus sekä sateiden reitit ovat kuitenkin vielä epävarmoja. Lohdutuksena voi sanoa, että auringon teho alkaa olla jo sitä luokkaa, että aurinkoisina päivinä mennään etelässä väkisinkin nollan tuntumaan, toteaa Markus Mäntykannas.

Ruotsissa jo 16 astetta, Keski-Euroopassa 20

Sunnuntaina mitattiin tänä vuonna ensi kertaa yli kymmenen astetta, kun Kokemäellä Satakunnassa oli 10,8 astetta lämmintä.

Sunnuntai oli lämmin myös muualla Euroopassa. Esimerkiksi Ruotsin päivän korkein lämpötila mitattiin Norrköpingissä, 16,7 astetta. Norjassa Tafjordissa oli 15,9 astetta ja Tanskassa Oedumissa 16,5 astetta.

Keski-Euroopassa yllettiin jo yli 20 asteeseen. Esimerkiksi Saksan sunnuntain korkein lämpötila oli Münsterissä mitattu 22,4 astetta ja Ranskan korkein lukema oli Biarritz-Angletin 24,2 astetta.

Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla. Sivustolla mm. paikkakuntakohtaiset ennusteet, sadetutka, viikon sää, merisää ja maailman sää.

Katso ylhäältä videolta viikon ennuste ja alta keskiviikkoon asti ulottuvat alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.