Mainos

Lähi-idän tilanne nostaa jälleen öljyn hintaa

Suurin syy nousuun on Israelin ja Hizbollahin taisteluiden jatkuminen. Euroopassa markkinoita huolestuttaa viikonloppuna Venäjällä revennyt öljyputki.

Öljyn hinta on alkuviikosta jälleen ollut nousussa maailmanmarkkinoilla. Tänään iltapäivällä öljyn maailmanmarkkinahinta heilui yli 75 dollarissa tynnyriltä. Syyt öljyn hinnan nousuun ovat jälleen kerran pääasiassa Lähi-idässä.

Kolmannes maailman öljystä pumpataan Lähi-idässä, joten maailman öljymarkkinat sykkivät tällä hetkellä alueen poliittisen tilanteen kehityksen tahdissa.

Tärkein syy öljyn hinnan nousuun on Israelin ja Hizbollahin taistelujen jatkuminen kiivaina Etelä-Libanonissa. Israelin joukot työntyvät entistä syvemmälle Libanoniin. Öljymarkkinoita tilanne hermostuttaa, koska laajentuessaan kriisi saattaa uhata öljytoimituksia Lähi-idästä.

Öljymarkkinat säikkyivät myös tietoa siitä, että tärkeää öljyputkea vastaan oli isketty Pohjois-Irakissa. Putki kuljettaa öljyä Irakin pohjoisilta öljykentiltä Turkkiin.

Myös Euroopasta on saatu sytykkeitä öljyn alkuviikon hinnan nousuun. Venäjältä Eurooppaan öljyä tuova putki repesi viime viikonloppuna. Vahinko sattui lauantaina Druzhban öljyputkessa, joka kulkee Bryanskin provinssin läpi lähellä Venäjän ja Valko-Venäjän välistä rajaa. Öljymarkkinoita tieto putkivuodosta hermostutti, sillä se aiheutti epätietoisuutta öljytoimitusten luotettavuudesta Venäjältä.

Vaikka öljy on tällä hetkellä kallista, niin ennätyskallista se ei ole. Heinäkuussa öljyn maailmanmarkkinahinta kävi parhaimmillaan yli 78 dollarissa. Jos Lähi-idän tilanne edelleen kiristyy, voidaan uusia ennätyshintoja päästä hyvinkin kirjaamaan tässä kuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.