Mainos

Lähi-idän levottomuudet tuntuvat öljyn hinnassa

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on kivunnut korkeammalle kuin kertaakaan vuoden -90 lokakuun jälkeen. Öljytuotteet ovat kallistuneet myös Suomessa, vaikka vahva euro on hillinnyt hinnannousua.

Tynnyrillinen raakaöljyä maksaa Yhdysvalloissa nyt yli 40 dollaria. Öljynviejä maiden järjestön Opecin virallinen raakaöljyn hintatavoite on lähes puolet alempi.

Opecin mukaan raakaöljyn viime aikojen korkea hinta ei johdu siitä, että öljyä ei olisi markkinoilla riittävästi. Öljyä on tarpeeksi kulutuksen kasvuun ja varastojen täyttämiseksi.

Hinnan nousun takana ovat Lähi-idän levottomuudet ja Yhdysvaltain riittämätön jalostamokapasiteetti. Myös tiukentuneiden ympäristömääräysten nostamat jalostuskustannukset ovat vaikuttaneet korkeaan hintaan.

Öljytuotteiden maailmanmarkkinahinnat ovat olleet raakaöljyn tavoin nousussa. Hinnassa näkyy mm. lähestyvän kesän autoilukauden vaikutus.

Yhdysvalloissa bensiinin kuluttajahinnat ovat saavuttaneet kaikkien aikojen korkeimpia noteerauksia. Vahvan euron takia öljytuotteiden maailmanmarkkinahintojen nousu ei näy Suomessa vielä yhtä voimakkaana, mutta polttoaineen hinta on meilläkin edelleen nousussa.

Loppuviikosta tukkuhintoihin on tulossa taas korotuksia. Muutamien viikkojen aikana bensan hinta on kivunnut noin kymmenellä sentillä ylöspäin. Polttoaineiden hintojen odotetaan nousevan ainakin juhannukseen saakka. Bensa kivunnee yli 1, 25 euron litrahintaan.

Bensan hintaan vaikuttavat meillä maailman markkinahintojen lisäksi, dollarin kurssi ja eri huoltoasemien välinen kilpailu.

Tämän päivän Iltasanomissa pääministeri Matti Vanhanen ei lupaa bensaveron alennusta. Hän myöntää bensanhinnan olevan kova, mutta hallituksella ei ole tällä hetkellä suunnitelmia polttoaineiden hinnan alentamiseksi.

Halvimmillaan bensaa sai autoonsa tankattua eilen hiukan alle 1,1 euron litrahintaan. Kalleimmillaan hinta kipusi yli 1, 2 euron.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 14.05.2004)

Öljyn hinnannousuun vaikuttaa myös Kauko-idän voimakas kysyntä, sanoo Esson toimitusjohtaja Sakari Toivola.
(Huomenta Suomi 14.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.