Ladotko naamaasi liikaa ihonhoitotuotteita? – "Tämä on ainoa tuote, jota et voi käyttää liikaa"

Asiantuntijan vinkit päivittäiseen ihonhoitoon 1:09
KATSO MYÖS: Asiantuntijan vinkit päivittäiseen ihonhoitoon.

Ihonhoidon asiantuntijat kertovat, mistä tietää, milloin ihonhoitotuotteita käyttää yksinkertaisesti liikaa.

Liiallisesti ihonhoitotuotteiden käytöstä kärsii sekä lompakko että naama, kirjoittaa Huffpost.

Kasvoille on turhaa läträtä "päällekkäisiä" tuotteita ja pahimmassa tapauksessa liiallinen hoitotuotteiden käyttö voi myös tukkia ihohuokoset.

Ihonhoidossa vähemmän saattaakin usein olla enemmän.

Kemisti ja tiedeohjaaja Michelle Wongin mukaan kyse on "varikkovaikutuksesta".

– Tämä tarkoittaa, että ainekset imeytyvät ensin kasvojen ihon ylimpiin kerroksiin ja syvempiin kerroksiin ajan kanssa. Tämä tarkoittaa, että siitä, että lisäät jotakin kasvoihin viidesti päivässä, ei ole varsinaisesti enempää hyötyä kuin jos lisäisit sitä vain kahdesti päivässä, Wong selittää.

Vähemmän on enemmän

Retinoli ei ole ainoa aine, jonka kanssa kannattaa olla tarkkana. Myös tuikitavallisen kosteusvoiteen kasvoille levittämiseen kannattaa uhrata ajatus tai pari.

– Jos käytät okklusiivisia kosteusvoiteita, jotka voivat tukkia huokoset, erittäin paksun kerroksen levittäminen voi johtaa akneen tai muihin ihon tukkeutumiseen liittyviin ongelmiin, dermatologi Jeremy Fenton selittää.

Okklusiiviset voiteet estävät kosteuden haihtumisen iholta muodostamalla ihon pinnalle kalvon.

Kasvovesi taas voi kuivattaa ihoa, jos sitä käyttää liialti.

– Suosittelen yleensä käyttämään tarpeeksi tuotetta vanulapun kostuttamiseksi, jolla voidaan sitten pyyhkiä haluttuja alueita, dermatologi Courtney Rubin vinkkaa.

Esteetikko Joie Tavernisen mukaan pieni määrä kasvovettä riittää pitkälle. 

– Jos huomaat, että vanutyyny on likainen sen jälkeen, kun olet pyyhkinyt kasvosi sillä kerran, voit levittää lisää toiselle vanulappulle. Jatka, kunnes vanu näyttää puhtaalta kasvojen pyyhkimisen jälkeen, Tavernise neuvoo.

Myös seerumien kohdalla vähemmän on enemmän. Dermatologi Nkem Ugonabon mukaan vain pari tippaa riittää yleisesti ottaen koko kasvoille.

Aurinkosuoja

Toisin kuin kosteusvoiteen, kasvoveden ja seerumien kohdalla, aurinkorasvaa pitäisi usein levittää juuri enemmän.

– Useimmat ihmiset lisäävät vain 25–50 prosenttia suositellusta määrästä aurinkorasvaa, dermatologi Hadley King toteaa ja neuvoo lisäämään keholle noin shottilasin verran aurinkorasvaa ja kasvoille kolikon kokoisen läntin.

Toisaalta ei haittaa lainkaan, jos aurinkorasvaa innostuu lätkimään iholleen vähän enemmänkin.

– Tämä on ainoa tuote, jota et voi käyttää liikaa. Sitä pitäisi myös lisätä päivän mittaan, King toteaa.

Järjestyksellä on väliä 

Myös sillä, missä järjestyksessä puhdistat kasvosi ja lisäät hoitavia tuotteita, on merkitystä.

– Aloita tuplapuhdistuksella, sitten kasvovedellä ja sitten hoitotuotteella, kuten seerumilla ja viimeiseksi kosteutusvoiteella, joka sisältää aurinkosuojakertoimen päiväksi ja yöksi voiteen, joka ei sisällä, esteetikko Rachel Roff ehdottaa.

Kaksoispuhdistuksella tarkoitetaan sitä, että kasvoille tehdään ensin öljypuhdistus, joka tarraa öljyisyyteen ja rasvaisuuteen, ja sitten esimerkiksi savipohjainen puhdistusgeeli tai kosteuttavia happoja sisältävä puhdistusvaahto.

Ihotautilääkärin avustaja Jennifer Weiss tarjoilee ihonhoitoon hyvän nyrkkisäännön:

– Ihonhoitorutiinin pitäisi aina alkaa ohuimmasta tuotteesta ja jatkua paksumpiin tuotteisiin. Mahdollisen ärsytyksen estämiseksi voitele kasvot kosteusvoiteella ennen ja jälkeen retinolin levityksen, Weiss vinkkaa.

Varovaisuus ja tarkkaavaisuus voivat säästää asiantuntijoiden mukaan rahaa pitkällä aikavälillä.

– Tietenkin yritykset haluavat, että käytät heidän tuotteitaan nopeammin, jotta voit ostaa lisää. Mutta usein, jos pumppaat silmäseerumia tai -voidetta, voit tehdä vain "puolikkaan pumppauksen" ja katsoa, riittääkö se molempiin silmiin. Jos tuotetta jää yli ja se ei imeydy muutaman minuutin kuluttua, saatat käyttää liikaa tuotetta. Jos huomaat uusia näppyjä, valkopäitä tai ihon epäpuhtauksia, harkitse uudelleen, kuinka paljon tuotetta käytät, dermatologi Kseniya Kobets kertoo.

Dermatologi Michelle Henryn mukaan olet todennäköisesti käyttänyt liikaa kosteusvoidetta, jos iho tuntuu tahmealta ja hieman öljyiseltä sen jälkeen, kun olet levittänyt rasvan.

Henry kehottaa suhtautumaan ihonhoitoon myös hieman kärsivällisemmin.

– Keskimäärin ihomme tarvitsee noin kahdesta neljään viikkoa osoittaakseen positiivisia tai negatiivisia reaktioita uusiin ihonhoitotuotteisiin. Jos huomaat uusia finnejä, ärtynyttä ihoa tai kuivia läiskiä, nämä voivat olla merkkejä siitä, että käytät liikaa tai jopa vääriä tuotteita, Henry toteaa.

Katso myös: Ovatko kalliit kangasmaskit ihonhoidossa hintansa väärtejä? Testissä ilmiöksi nousseet sheet maskit

Ovatko kalliit kangasmaskit ihonhoidossa hintansa väärtejä? Testissä ilmiöksi nousseet sheet maskit 3:45
Kangasmaskit lupaavat kosteuttaa, kiinteyttää ja heleyttää. Videolla 31-vuotias testaajamme testasi tyyriimpiä kangasmaskeja ja kysyi asiantuntijalta, mitä aineosia tuoteselosteesta kannattaa etsiä!

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Uusimmat