Kuinka paljon tiedät ihonhoidosta? Kosmetologi perkaa myytit – "Ehdottomasti merkitystä"

Asiantuntijan vinkit päivittäiseen ihonhoitoon 1:09
Asiantuntijan vinkit päivittäiseen ihonhoitoon: kosmetologi Minna Malinen neuvoo, mitä kannattaa huomioida aamuisin ja iltaisin.

Onko väliä, missä järjestyksessä hoitavat aineet levittää kasvoille tai ylipäätään miten? Kosmetologi vastaa ihonhoitomyytteihin.

Kasvojen ihonhoito ei ole yksi valmis muotti, joka sopisi samalla tavalla kaikille. Pääsääntöisesti tietyt perusasiat on hyvä muistaa, mutta muutoin kannattaa etsiä juuri sen hetkiseen tilanteeseen ja omalle ihotyypilleen sopivat rutiinit.

Helsinkiläisen Kauneushuone Kajon yrittäjä Minna Malinen on koulutukseltaan kosmetologi ja toiminut alalla kymmenen vuoden ajan.

Malinen kommentoi MTV Uutisten pyynnöstä yleisiä myyttejä liittyen kasvojen ihonhoitoon, erityisesti niiden kosteuttamiseen.

Myytti 1: Kuiva iho aiheuttaa ryppyjä

Totta ja tarua.

– Itse kuiva iho ei aiheuta ryppyjä, mutta kuivaan ihoon tulee helpommin ryppyjä, Malinen selventää.

Paras antiage-hoito on huolellinen kosteuttaminen sekä ennalta ehkäisevästi että muutenkin.

– Kuivasta ihosta puuttuu luonnostaan kosteuden haihtumista estäviä rasvoja, jonka takia kosteus pääsee haihtumaan kuivan ihon syvemmistä kerroksista, jolloin kuivassa ihossa rypyt ja juonteet näkyvät helpommin ja nopeammin.

Toisin sanoen, rypyt ja juonteet alkavat näkyä kuivassa ihossa aikaisemmin myös ikäskaalalla.

Myytti 2: Ihon kosteutukseksi riittää, että juo tarpeeksi vettä

Tarua.

– Mutta kyllä se vesi tukee ihon kosteutusta. Harvoin pelkkä veden juominen kuitenkaan riittää saamaan iholle saakka tarpeeksi kosteutusta, elimistö kuitenkin tarvitsee sitä myös muihin toimintoihin.

Ihon hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin suositeltavaa juoda riittävästi vettä päivän aikana.

Vedenjuonti pitää myös aineenvaihdunnan liikkeellä, joka estää epäpuhtauksia siltä kantilta, että lymfaattiseen järjestelmään ilmentyisi tukoksia.

Myytti 2: Silmänympärysvoidetta alkaa tarvita vasta 30 vuotta täytettyään

Tarua.

– Ohut ja herkkä silmänympärysiho kaipaa erityishuomiota. Etenkin tässä tapauksessa ennaltaehkäisy, eli silmänympärysvoide toimii ennaltaehkäisevästi, eli ei edes odoteta niitä ensimmäisiä ryppyjä tai juonteita.

Vähintään silloin kun alkaa käyttämään meikkiä säännöllisesti, kannattaa lisätä silmänympärysvoide omaan rutiiniinsa.

Myytti 3: Ihon säännöllinen kuoriminen on tärkeää

Totta.

– Ehdottoman tärkeää on kuoria iho suosituksen mukaisesti. Usein se määrä on kerran viikkoon.

Malisen mukaan olisi kuitenkin tärkeää konsultoida ammattilaista, jotta löytäisi juuri itselleen sopivan kuorintatuotteen ja ihon kuorintarytmin.

– Kuorinta poistaa kuollutta ihosolukkoa ja tekee ihosta vastaanottavaisen, eli sen jälkeen kaikki kosteustuotteet pääsevät imeytymään ihoon paremmin, asiantuntija perustelee kuorinnan tärkeyttä.

Tiedätkö, mitä ovat AHA- ja BHA-hapot? Juttu jatkuu videon alla.

Mitä ovat AHA- ja BHA-hapot? 1:04
Näin AHA- ja BHA-happoja käytetään ihonhoidossa.

Myytti 4: Sillä on väliä, miten rasvan kasvoilleen levittää

Totta.

– On ehdottomasti merkitystä siinä, miten voiteen levittää. Kasvojenkin lihakset ja iho huomioivat kyllä siihen kohdistuvat liikkeet, joten jos aina venyttää kasvoja vaikka alaspäin, niin kyllä ne alkavat venähtää alaspäin.

Kannattaa suosia ylöspäin ja ulospäin suuntautuvia liikkeitä. Ne tukevat kehon lymfaattista järjestelmää, tehostavat verenkiertoa ja täten edistävät aineiden imeytymistä ja aineenvaihduntaa, jolloin esimerkiksi turvotus kasvoilta laskee.

Malisen mukaan käytännössä kaikki voiteet ja seerumit voi levittää myös kasvorullan avulla, mutta hän itse käyttäisi rullaan nimenomaan seerumin levittämiseen. Näin seerumista saadaan parhaiten avattua kaikkia tehoaineet ja tehostetaan niiden imeytymistä ihoon.

Myös puhdistusaineiden käytössä kannattaa huomioida, että tekee kasvoille "ystävällisiä" liikkeitä.

Myytti 5: Sillä ei ole väliä, levittääkö seerumin vai kasvovoiteen ensin

Tarua.

Seerumi tulee alle ja sitten voide.

– Kasvovoide on jo sieltä raaka-ainetasolta sen verran paksu, että se on enemmänkin suojaava ja ravitseva. Kasvovoiteen ei ole enää edes tarkoitus imeytyä ihoon niin paljoa.

Hoitovesi ja seerumi ovat ohuempia ihan jo konkreettisesti, mutta myös raaka-ainetasolla. Näiden raaka-aineet vievät vesikosteutta syvemmälle ihon kerroksiin.

Paksumpi kasvovoide tekee lopuksi ikään kuin suojaavan kerroksen, jolloin hoitoveden tai seerumin ainesosat pääsevät paremmin imeytymään iholle.

Myytti 6: Luonnonkosmetiikka on parempi kasvojen iholle kuin synteettinen kosmetiikka

Totta ja tarua.

– Tämä on vähän vaikea väite, eikä siihen ole oikeaa tai väärää vastausta. Vastaus riippuu oikeastaan henkilön ihosta.

Luonnonkosmetiikan vahvuus on siinä, että säilöntäaineetkin ovat huomioitu niin, että nekin ovat ihoa hoitavia. Luonnonkosmetiikka ei myöskään sisällä voimakkaita hajusteita, joita synteettisessä kosmetiikassa taas on. Voimakkaat hajusteet voivat kuivattaa osalla ihoa ja olla ärsyttäviä. 

Samoin alkoholit. Synteettisessä kosmetiikassa alkoholit ovat usein ihoa ärsyttävämpiä.

– Useat ihot kyllä hyötyvät luonnonkosmetiikasta enemmän, mutta toki on joitakin tapauksia, joihin synteettinen sopii. Esimerkiksi kaikkia raaka-aineita ei olla vielä pystytty tuomaan luonnonkosmetiikkaan niin tehokkaiksi kuin synteettisissä versioissa.

Luonnonkosmetiikassa yleensä kaikkia raaka-aineet on valittu ihon hoitavuuden kannalta. Synteettisissä saattaa taas olla silikoneja, jotka tekevät tuotteesta miellyttävän tuntuisen, mutta eivät varsinaisesti hoida ihoa.

Jos on tottunut käyttämään synteettistä kosmetiikkaa, voi luonnonkosmetiikan tuntuma olla erilainen.

Katso myös: Meikkipussin siivous: näin kauan kosmetiikka säilyy

Meikkipussin siivous: näin kauan kosmetiikka säilyy 2:06
Jos olet suorittanut kotonasi kausisiivousta tai vaatekaapin konmaritusta, niin tee sama myös meikkipussisi sisällölle.

Lue myös:

    Uusimmat